Krzysiek.1234 Posted December 23, 2020 Report Posted December 23, 2020 Witam. Stoję przed wyborem nowego agregatu. Do wyboru jak na razie:Unia idea z 2012roku (2200kg)Unia focus T Drive 2011r. Jakieś porady, opinie. Który wybrać, jak z awaryjnością. Quote
Vademecum Posted December 23, 2020 Report Posted December 23, 2020 ech, nie piszesz czym chcesz to ciągnąć, jeśli taczką to polecam kopaczke.Jeśli masz ciągnik to napisz jaki. 2200 kg, to ciągane czy zawieszane ? Quote
Vademecum Posted December 23, 2020 Report Posted December 23, 2020 Kolego, sprawdziłem i jeden i drugi to ciągane , talerzowe agregaty uprawowo siewne.Na taki agregat musisz mieć długie pole, ciągnik podają 90 koni, ale jak wjedziesz w mokre na wiosne albo jesień to i 200 koni nie pomoże. Talerzowa uprawa to nie zbyt szczęśliwe rozwiązanie i napewno nie z roku na rok, a na zaoranym polu będziesz miaĺ potężne opory. Dodatkowo talerze nie na każdą ziemie się nadają. Jeśli chodzi o polską maszyne to jakiś prosty agregat można zaryzykować, ale 8 latek polski z polskiego gospodarstwa to może ci przyspożyć zmartwień, Osobiście nie polecam żadnego. W odniesieniu do tego co napisałeś, czyli prawie nic - to mam opinie jak wyżej. Quote
Krzysiek.1234 Posted December 24, 2020 Author Report Posted December 24, 2020 Ciągnik który będzie to ciągnął to NewHolland T6 175. Pola mam dość długie, całość okolice 120-130ha. Quote
Vademecum Posted December 24, 2020 Report Posted December 24, 2020 to masz ciągnik ktory spokojnie podniesie nawet agregat 4 metry i z siewnikiem jak będzie zwarty, a jazda z przyczepą do siania to nie jest szczęśliwe rozwiązanie, nie wiem dlaczego idziesz w agregat talerzowy ? Dla ziemi najlepszy agregat to bierny. No chyba , że część pola chcesz uprawiać bezorkowo w mulcz. Czym do tej pory sialeś ? Quote
Recommended Posts