rolnik-z-widłami Posted December 26, 2020 Report Posted December 26, 2020 Mam do dyspozycji 15 hektarów ziemi ornej (2/3 klasa) oraz 2,5ha łąk (stałych użytyków). Tak myślałem żeby posiać 6 hektarów kukurydzy a resztę jęczmienia. Ewentualnie dokupić 2 hektary kukurydzy z pnia w okolicy oraz wysłodki. Czy około 60 sztuk do 800kg pociągnie czy a dużo... 8 byków na hektar QQ. Kilka lat temu miałem świnie ale z różnych powodów zrezygnowaliśmy. Byki miały być w 3 grupach wiekowych po 20 dużych 20 średnich i 20 cielaków. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 26, 2020 Report Posted December 26, 2020 No to kolega się przygotowuje na "green deal". Ustaw się raczej na dobrostan (pastwisko, ściółka) bo wtedy będziesz mógł otrzymać pełne dopłaty obszarowe (I filar), oraz dopłaty z PROW. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted December 26, 2020 Report Posted December 26, 2020 Prawda jest taka, że jak nie przyspekulujesz to nie zarobisz, a nawet stracisz.Jak ci paszy braknie to zawsze moźna dokupić. Kiedyś sie liczyło ponad 1/2 ha na sztuke. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 27, 2020 Report Posted December 27, 2020 Będzie maksymalna norma obsady. Nie jest ustalona, ale (prawie) na pewno będzie to ok. 1,2-1,3 SD/ha. Minimalna ok. 0,25-0,30 SD/ha. Pozdrawiam! Quote
rolnik-z-widłami Posted January 5, 2021 Author Report Posted January 5, 2021 Jednak się rzucę na byki - cielaki 2 tygodniowe z Podlasia kosztują od 300zł do 700zł czyli można powiedzieć że taniocha. A za 2 lata jak urosną to nie wiadomo co będzie może byki po 9zł / kg kto nie ryzykuje nie zyskuje. 20 tyś inwestycji na start hodowli to dużo nie jest. Quote
Vademecum Posted January 5, 2021 Report Posted January 5, 2021 Myślisz , że dwutygodniowe ciele to biznes ? dla mnie to tylko kłopoty, biegunki i upadki.Lepiej kupić odchowane , cza dać więcej ale masz zdrowe , podchowane ciele które będzie przyrastać , a taki 2 tygodniowy zdych nigdy nie będzie miał przyrostów na dobrym poziomie. Quote
rolnik-z-widłami Posted January 5, 2021 Author Report Posted January 5, 2021 Myślisz , że dwutygodniowe ciele to biznes ? dla mnie to tylko kłopoty, biegunki i upadki.Lepiej kupić odchowane , cza dać więcej ale masz zdrowe , podchowane ciele które będzie przyrastać , a taki 2 tygodniowy zdych nigdy nie będzie miał przyrostów na dobrym poziomie.myślałem nad odsadkami / żarłakami - też jest opcja. Quote
rolnik-z-widłami Posted August 27, 2021 Author Report Posted August 27, 2021 Mam do dyspozycji 15 hektarów ziemi ornej (2/3 klasa) oraz 2,5ha łąk (stałych użytyków). Tak myślałem żeby posiać 6 hektarów kukurydzy a resztę jęczmienia. Ewentualnie dokupić 2 hektary kukurydzy z pnia w okolicy oraz wysłodki. Czy około 60 sztuk do 800kg pociągnie czy a dużo... 8 byków na hektar QQ. Kilka lat temu miałem świnie ale z różnych powodów zrezygnowaliśmy. Byki miały być w 3 grupach wiekowych po 20 dużych 20 średnich i 20 cielaków.Witam ponownie. Wziąłem dodatkowe 8 hektarów w dzierżawę... zebrane już wszytko oprócz 8,5 hektara kukurydzy (jęczmień 8 hektarów, pszenżyto 4 i owies 2). Mam niecałe 90 ton zboża na treściwe i zastanawiam się czy dokupić jeszcze 20 ton mieszanki dopóki jest niska cena bo po 650zł/tona? mam 67 sztuk w różnych grupach (rok, 6 mieś i cielaki) . \jakieś porady? byki oprócz kukurydzy, siana i śruty dostają jeszcze śrutę rzepakową i teraz dojdą wysłodki łódki jak zacznie się kampania. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 27, 2021 Report Posted August 27, 2021 Zastanów się czy nie dokupić żyta. Najlepiej nadaje się hybrydowe, ale i populacyjne też jest dobre pod warunkiem że nie przekroczysz 20%. Niewielki dodatek żyta pozytywnie wpływa na przyrosty, a przede wszystkim na mięsność. Pozdrawiam! Quote
rolnik-z-widłami Posted September 11, 2021 Author Report Posted September 11, 2021 Zastanów się czy nie dokupić żyta. Najlepiej nadaje się hybrydowe, ale i populacyjne też jest dobre pod warunkiem że nie przekroczysz 20%. Niewielki dodatek żyta pozytywnie wpływa na przyrosty, a przede wszystkim na mięsność. Pozdrawiam!w tym roku chyba zamiast pszenżyta będzie 5 hektarów żyta + 8 jęczmienia ozimego i hektar owsa dla cielaków. Muszę zostawić minimum 8 na kukurydzę. Quote
Recommended Posts