Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam do dyspozycji 15 hektarów ziemi ornej (2/3 klasa) oraz 2,5ha łąk (stałych użytyków). Tak myślałem żeby posiać 6 hektarów kukurydzy a resztę jęczmienia. Ewentualnie dokupić 2 hektary kukurydzy z pnia w okolicy oraz wysłodki. Czy około 60 sztuk do 800kg  pociągnie czy a dużo... 8 byków na hektar QQ. Kilka lat temu miałem świnie ale z różnych powodów zrezygnowaliśmy. Byki miały być w 3 grupach wiekowych po 20 dużych 20 średnich i 20 cielaków.

• 2 weeks later...
Posted

Jednak się rzucę na byki - cielaki 2 tygodniowe z Podlasia kosztują od 300zł do 700zł czyli można powiedzieć że taniocha. A za 2 lata jak urosną to nie wiadomo co będzie może byki po 9zł / kg :cool: kto nie ryzykuje nie zyskuje. 20 tyś inwestycji na start hodowli to dużo nie jest.

Posted

Myślisz , że dwutygodniowe ciele to biznes ? dla mnie to tylko kłopoty, biegunki i upadki.

Lepiej kupić odchowane , cza dać więcej ale masz zdrowe , podchowane ciele które będzie przyrastać , a taki 2 tygodniowy zdych nigdy nie będzie miał przyrostów na dobrym poziomie.

Posted

Myślisz , że dwutygodniowe ciele to biznes ? dla mnie to tylko kłopoty, biegunki i upadki.

Lepiej kupić odchowane , cza dać więcej ale masz zdrowe , podchowane ciele które będzie przyrastać , a taki 2 tygodniowy zdych nigdy nie będzie miał przyrostów na dobrym poziomie.

myślałem nad odsadkami / żarłakami - też jest opcja.

• 7 months later...
Posted

Mam do dyspozycji 15 hektarów ziemi ornej (2/3 klasa) oraz 2,5ha łąk (stałych użytyków). Tak myślałem żeby posiać 6 hektarów kukurydzy a resztę jęczmienia. Ewentualnie dokupić 2 hektary kukurydzy z pnia w okolicy oraz wysłodki. Czy około 60 sztuk do 800kg  pociągnie czy a dużo... 8 byków na hektar QQ. Kilka lat temu miałem świnie ale z różnych powodów zrezygnowaliśmy. Byki miały być w 3 grupach wiekowych po 20 dużych 20 średnich i 20 cielaków.

Witam ponownie. Wziąłem dodatkowe 8 hektarów w dzierżawę... zebrane już wszytko oprócz 8,5 hektara kukurydzy (jęczmień 8 hektarów, pszenżyto 4 i owies 2). Mam niecałe 90 ton zboża na treściwe i zastanawiam się czy dokupić jeszcze 20 ton mieszanki dopóki jest niska cena bo po 650zł/tona? mam 67 sztuk w różnych grupach (rok, 6 mieś i cielaki) . \jakieś porady? byki oprócz kukurydzy, siana i śruty dostają jeszcze śrutę rzepakową i teraz dojdą wysłodki  łódki jak zacznie się kampania.

Posted

Zastanów się czy nie dokupić żyta. Najlepiej nadaje się hybrydowe, ale i populacyjne też jest dobre pod warunkiem że nie przekroczysz 20%. Niewielki dodatek żyta pozytywnie wpływa na przyrosty, a przede wszystkim na mięsność. Pozdrawiam!

• 2 weeks later...
Posted

Zastanów się czy nie dokupić żyta. Najlepiej nadaje się hybrydowe, ale i populacyjne też jest dobre pod warunkiem że nie przekroczysz 20%. Niewielki dodatek żyta pozytywnie wpływa na przyrosty, a przede wszystkim na mięsność. Pozdrawiam!

w tym roku chyba zamiast pszenżyta będzie 5 hektarów żyta + 8 jęczmienia ozimego i hektar owsa dla cielaków. Muszę zostawić minimum 8 na kukurydzę.