Sołtys Michał Posted March 23, 2022 Report Posted March 23, 2022 Dziś oprocentowanie idzie mocno w górę, kredyt to kotwica, która ciągnie na dno. No inna sprawa, że zboże tez bije rekordy ceny. Quote
Vademecum Posted March 23, 2022 Report Posted March 23, 2022 co z tych rekordów,.weź.i wynawoź pszenice czy żepak w obecnych cenach. Ja postaram sie wynawozić 15 ha ozimin,a około 37 to łubin, gorczyca , gryka bez nawozu bo mnie nie stać.Dojdzie jeszcze do reglamentacji zywności na koniec roku. Quote
Sołtys Michał Posted March 24, 2022 Report Posted March 24, 2022 Pewnie, ale jest sporo zboża z ubiegłego roku, większość nie nawozi bo przy ty cenach nie stać na to. Quote
crazy333 Posted April 1, 2022 Report Posted April 1, 2022 czy myślicie że to początek upadku Polskiego Rolnictwa? Tacy mali rolnicy już idą na dno przy obecnych cenach... Quote
Vademecum Posted April 1, 2022 Report Posted April 1, 2022 nie wiem co uwaźasz za małych, ale ten proces trwa od zawsze. Rząd traktuje rolnika jak niewolnika swojego majątku ziemskiego. Dopuki rolnik nie będzie decydować o cenach za swój produkt to tak będzie. Wszak jak powiedział minister polska jest exporterem zboża to chleba nam nie braknie. Polecam mu na chleb swój łubin gorzki, może zrozumie że rolnik nie pujdzie do banku po kase na nawóz. Quote
tomcio112 Posted July 15, 2022 Report Posted July 15, 2022 Z drugiej strony to rolnictwo juz nie takie jak kiedys - ciagle pryskania i inne zabiegi środkami chemicznymi, do czego to doszło, kiedyś człowiek coś miał to i z dziabką się szło w pole i tyle a nie truć środowisko. Taka prawda.Przetwórcy warzyw nie myją ręcznie warzyw, które pakują - kąpiel w chemikaliach, które są tak silne ze zewnętrzna warstwa jest zdarta.Kiedyś było inaczej, ale i lepiej. teraz masówka, i kasa kasa. Sami do tego doprowadziliśmy, Quote
crazy333 Posted September 1, 2022 Report Posted September 1, 2022 Strach się bać kolejnych lat, tak myślę , że kiedyś było lepiej, nie chodzi o kasę, ale tak jakoś spokojniej się żyło, co sądzicie? Quote
Vademecum Posted September 1, 2022 Report Posted September 1, 2022 cena wolności od niezależności, cichego okupanta Quote
DuzyGrzegorz Posted September 4, 2022 Report Posted September 4, 2022 Jak drewnem które sam pozyskasz to nie wolno. Jak peletem to już tak bo ktoś na Tobie zarobił. Nawet prądu z własnego wiatraka lub turbiny nie wolno zużyć na własne potrzeby.Kolego Crazy333, też do takich wniosków doszedłem. W żniwa w polu byłem jak słońce wschodziło i o dziesiątej, jedenastej do domu. Teraz rano smaruje kombajn, a o dziesiątej albo jedenastej w pole. Jakoś nie czuję że jest mi lepiej. Kiedyś najważniejszy był człowiek, a teraz wymogi maszyny. Człowiek jest tylko dodatkiem do tej maszyny.Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted September 4, 2022 Report Posted September 4, 2022 a może mało powierzcbniowy rolnik ma większe szanse przetrwać, niż ten duży z kredytami ???Swoim i nie swoim (gałęzie drzew nad polem z rezerwaru ) drewnem pale od lat i puki co -.wolno czy nie wolno tego nie zmieni Quote
DuzyGrzegorz Posted September 4, 2022 Report Posted September 4, 2022 Nie swoim? Art. 150 Kodeksu cywilnego twierdzi że swoim. Tego prawa jeszcze (może przez niedopatrzenie) nie zabrali.W tym małopowierzchniowym masz trochę racji, a nawet dużo. Jeżeli nie jest rolnik zależny (co nie oznacza, że całkiem nie stosuje) od obcej siły roboczej, kredytów, nawozów, środków ochrony roślin itd., a dodatkowo ma zróżnicowaną produkcję to przetrwa każdy kryzys. Znam takich rolników. Dzisiaj byłem na dożynkach mniej więcej godzinę jazdy samochodem od domu. Starosta dożynkowy ma 6 ha i wszystkiego w gospodarstwie po trochu. Nawóz (obornik) ma, siłę roboczą ma, a po kiełbasę i mleko ustawiają się w kolejce.Czesi mają największe gospodarstwa w UE (średnia 130 ha). Zalewają żywnością Europę, czy wprost przeciwnie, są jednym z największych importerów żywności? Czesi w swoim Krajowym Planie Strategicznym Wspólnej Polityki Rolnej postawili cel doprowadzenia średniej powierzchni gospodarstwa do 20 ha.Ma to im zagwarantować bezpieczeństwo żywnościowe.Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted September 4, 2022 Report Posted September 4, 2022 sporo tej ziemi sprzedali niemcom, holendrom. Będzie im trudno to rozdrobnić.Napisałem nie swoim bo jest powiedziane , że co z lasu wchodzi w pole to obcina właściciel pola i zabiera Quote
DuzyGrzegorz Posted September 4, 2022 Report Posted September 4, 2022 10% redystrybucji więc jeżeli zabiorą tym powyżej 20 ha i dadzą tym do 20 ha to różnica w dopłatach będzie bardzo duża, nawet kilkukrotna. Bez względu czy Czech, czy Holender czy Niemiec jak ma powyżej 20 ha to redystrybucja go obejmie. W Polsce przy średniej 11 ha redystrybucja zaczyna się powyżej 30 ha więc kwoty są niewielkie. Pozdrawiam! Quote
bartek12 Posted February 27, 2024 Report Posted February 27, 2024 Jak chcesz mieć szybki efekt "ciepla" to tylko i wyłącznie nagrzewnica z dmuchawa. Czy to podpinana pod CO czy zasilana w inny sposób. Jeśli w garażu jest zimno. I będziesz grzał źródłem ciepła o małej wydajności cieplnej będziesz ogrzewał w dużym stopniu narzędzia itp. A Tobie potrzebne ciepłe powietrze szybko i wydajnie. Na zasadzie odpalasz po 5 minutach masz ciepło (odczuwalnie). Znajomy ma kubaturę pomieszczenia garażu około 400m3 założył nagrzewnice z wentylatorem podpięta pod CO. I mimo że nie ma jakiś mega szczelnych drzwi. Po uruchomieniu w 5minut temperatura idzie do góry o kilka stopni. Druga opcja to po prostu ogrzewanie gazowe. Jeśli macie odpowiednie przyłącze,można kupić piec oraz grzać w ten sposób ze sterowaniem Quote
Alicja2024 Posted September 2, 2024 Report Posted September 2, 2024 Uczulam, że przy zmianie pieca konieczne jest posiadanie świadectwa charakterystyki energetycznej. Ja korzystałam z usług firmy KlasaBudynku i jestem zadowolona. Szybka realizacja, łatwy i przyjemny kontakt i cena też konkurencyjna. Wszystko odbywało się online i dostałam certyfikat w wersji elektronicznej z podpisem kwalifikowanym. Quote
Recommended Posts