Vademecum Posted February 1, 2021 Report Posted February 1, 2021 Jeśli utrzymasz temperature na tym samym poziomie to nic sie nie stanie.Jakby piec zimny rozgrzać przy zamarzniętym naczyniu zbiorczym to wtedy jest ryzyko zwiększenia ciśnienia wewnątrz układu Quote
Jaga Posted February 1, 2021 Author Report Posted February 1, 2021 No, to... Na strychu 2-3 stopnie, do rana pewnie spadnie... Bufory zdążyły już spaść do 79, jednak nic nie dobiło już i nie mogło dobić,bo heheh kocioł na razie jest ustawiony tak, że pracuje na 82 -86 stopni i mąż mnie oświecił, że jak coś to cały bufor by tyle miał, a na górze bardziej nie wzrośnie :D ( możecie mówić mi na drugie "porażka")Czyli że spokojem ducha można było pewnie zrobić 4 wsad. Niestety nie mam zegarów na buforach, jest tylko organoleptyczne łapanie za króćce i wyjściowa (górna) temp na sterowniku. Chyba to przegapiliśmy... Na oko to pół bufora ma 80 stopni.Mam nadzieję nie wybuchniemy.Muszę domontowac te zegary... Quote
Vademecum Posted February 2, 2021 Report Posted February 2, 2021 Jak mieliśmy szklarnie to termometrem była ręka Na piecu był co prawda, ale w szklarniach na instalacji nie. Powiem ci ,ze na słuch można było wyczuć temperature,a i na dłoń i tak jak na powrocie już nie można było utrzymać dłoni to widomo że na piecu ponad 80 stooni. w latach 70- tych nie było automatyki i cza było pilnować organoleptycznie temp. pieca, instalacji i powietrza wewnątrz szklarni. Piec wielkosci busa Quote
Jaga Posted February 2, 2021 Author Report Posted February 2, 2021 Mogliśmy brać ten kocioł z super sterownikiem, co by wszystko ogarniał. Taki sterownik chyba z 1,5 tys, ale podłączenie prostsze i na jedno praktycznie by wyszło co i bez niego, ale nie było..., trzeba było czekać dwa tygodnie na niego i nie wiadomo co by z pogodą w między czasie wyszło... i czy stary kociołek by dociągnął W końcu mamy zimę , ciekawe czy będzie powtórka z przed 40 lat Quote
Jaga Posted February 2, 2021 Author Report Posted February 2, 2021 Bufor ostygł na 32 stopnie. Na noc został się w pół otwarty lufcik w kotłowni...( nie chce mi się zamykać, bo wysoko do okna) Trzeba kratki zrobić i przydałoby się jeszcze zabudowę zrobić tym buforom, tylko jedno skrzydło okna już się wtedy nie otworzy w ogóle... , jeszcze trzeba kabel od pieca pociągnąć do skrzynki... Jeszcze trochę zabawy, jakieś wiadro z piachem, gaśnica... W lecie mąż chce wylewkę wzmacniać pod buforami, bo tam kiedyś podnoszony poziom był i nie wiadomo czy dziury pod spodem nie ma...Teraz miejsca na opał nie ma, więc może kotłownia doczeka się wyjścia na dwór i drewutni (z tarasem?, wiatą na samochód?) heheh, może kiedyś Quote
Jaga Posted February 3, 2021 Author Report Posted February 3, 2021 No więc tak... Poznałam się już ciut bliżej z piecem. Primo, nie była ustawiona temp 82-86 stopni tylko maksymalna 90. Kocioł z zadziwiająca dokładnością poprostu dobijał do 82... Na noc było zadane 47 stopni (bo późno rozpalałam) i taka temp się została na cały dzisiejszy dzień. Rozpalone ok godz 10 z temp wyjściowa z buforów 33 stopnie ( tak jak poprzednio). Poszły 2 i 3/4 wsadu, bufor na dole ok 72-75 stopni i kocioł zaczął się rozgrzewać dobił 88 stopni, zadałam na kaloryfery 60 stopni, bo zostało jeszcze pół wsadu ( godz 21.30, dokładne 3/4 o 18.00). Podłogówka znów nabiła 24 stopnie, choć już była przykrecona. Przykreciłam mocniej. W pokojach (grzejniki) ok 20 stopni. Zagrzal się też zimny (dotychczas) korytarz przy kotłowni. Zbiornik na strychu zasmerfowany tak, że przetrzyma 60 stopni mrozu ;D Zauważyłam znaczący spadek powietrza w instalacji, która nie wiedziałam skąd to powietrze łapie, dzięki pawel7991.Chyba potrzebuję więcej sterowników Na dworze ok 4+. Myślę, że gdyby wystartować od bardziej nagrzanych buforów, sprawność poszłaby niebotycznie w górę. Quote
Jaga Posted February 3, 2021 Author Report Posted February 3, 2021 U siebie mam układ otwarty i naczy nie zbiorniczek pod sufitem na piętrze w spiżarni . Wszystkie piony zostały wycięte jakieś 30cm powyżej zasilania grzejników i założone są automatyczne odpowietrzniki. Kiedyś też byl zbiornik na strychu z całą wiązanką i grzało się atmosferę i jak gdzieś złapalo rurkę przy większych mrozach to układ lubiał się zapowietrzac . Teraz spokój i mniej opału idzie . Podziękowania jednak należą się koledze ali Quote
Vademecum Posted February 23, 2021 Report Posted February 23, 2021 Jest kopciuch z 2010 , 17 kw, za 200 zł ??? Quote
Vademecum Posted February 23, 2021 Report Posted February 23, 2021 znalazłem. Mój wytrzyma jeszcze 100 lat Quote
desanyjaa Posted March 10, 2021 Report Posted March 10, 2021 jak 10 lat wytrzyma bez żadnego szwanku to chyba będzie można uznać, że jest to porządna firma Quote
Jaga Posted March 10, 2021 Author Report Posted March 10, 2021 Porządny kocioł powinien wytrzymać min 40 lat. Quote
Sołtys Michał Posted March 10, 2021 Report Posted March 10, 2021 Oj nie wiem, teraz to wszystko robią na 3 lata max. a jak minie gwarancja od razu się psuje. Quote
Jaga Posted March 10, 2021 Author Report Posted March 10, 2021 Niestety. Tak się teraz bardziej opłaca wszystkim. Powinni tego zakazać. Quote
Sołtys Michał Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 Dobrze by było, ale to interes dla korporacji wiec na to bym nie liczył. Quote
Sołtys Michał Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 jak 10 lat wytrzyma bez żadnego szwanku to chyba będzie można uznać, że jest to porządna firmaZdecydowanie tak. Quote
Vademecum Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 jak kocioł wytzyma wiecej to osprzęt już nie,Niema jak piec bez osprzętu Quote
Sołtys Michał Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 Tną koszty to i materiał słaby. Wszystko schodzi na określony czas działania, a później na złom. Quote
ali Posted June 1, 2021 Report Posted June 1, 2021 Skłaniam się do wymiany kotła i chyba będzie na ekogroszek.gazu z sieci niema butla nie wie jak by wyszła. Drewno odpada bo nic swijego nie mam . Pomijam już budowę pieca i te różne wynalazki typu deflektory czy zawirowacze ale dobrze by był z wymiennikiem pionowym . Dobry palnik i sterownik to chyba najważniejsze w piecu i teraz dylemat jaki model ( firmę) kupić.stary 14kw więc nowy też z tą mocą +-. Quote
Vademecum Posted June 1, 2021 Report Posted June 1, 2021 eko groszek za dobrze nie wychodzi, przelicz sobie LPG Quote
ali Posted June 1, 2021 Report Posted June 1, 2021 Noo weż to przelicz. Węgla to wiem ile szło .przy zasypowym zawsze są skoki temp.zwłaszcza że paliłem od góry czyli pełny zasyp i do wygaśnięcia . Z Quote
Vademecum Posted June 2, 2021 Report Posted June 2, 2021 Rozumie, trudne. ale spróbuj wziąć pod uwage koszty instalacji, dostęp do gazu LPG - przy gazie zbiornik wychodzi najdrożej. Z groszkiem będziesz niemal jak z węglem biegać a gaz przywiozą i sam pójdzie do palnika. No kwestia dostępu. Quote
ali Posted June 12, 2021 Report Posted June 12, 2021 Kocioł wstępnie wybrany na palniku sv200 .niby dobry bi bez żadnych udziwnień typu deflektory czy ceramika Quote
Recommended Posts