Piec do ogrzewania domu.
Napisano 26 grudzień 2020 - 20:16
Mam nadzieję uda się piec pospawać, co by sezon jeszcze przetrzymał, ale coś trzeba będzie pomyśleć... Chciałabym poznać wasze zdanie na temat pieca na ekogroszek, ku któremu bym się chyba skłaniała... Czy mimo wszystko lepiej brać zwykłego kaszlaka?
Napisano 26 grudzień 2020 - 21:23
Eco groszek to prawie bez pracy , ale samo paliwo drogie i dodatkowo koszt serwisu, jest jeszcze gaz i też drogi. Jeśli łapiesz sie na dofinansowanie pieca to pewnie najlepsze rozwiązanie.
Ja zostaje przy kopciuchu, ale mam las i ponad 2000 metrów granicy z lasami, gdzie moje co wiatr powali i gałęzie obcięte.
Napisano 26 grudzień 2020 - 22:24
Napisano 26 grudzień 2020 - 23:09
Jak nie dostaniesz dofinansowania na kocioł ekogroszek to sie nie opłaci - znajomy na średni dom dał 12 tysi, za piec i instalacje i mówi , że opał drogo wychodzi. Kiedyś ogrzewał sie kopciuchem na drewno, a galęziķwka 20 zł za kubik i zawsze coś przycioł grubszego.
Napisano 27 grudzień 2020 - 07:35
Kopciuch? Nie popadliście w retorykę ekoterrorystów? Dymią tak samo, ale ten za grubą kasę ma prawo do dymienia. To pewien zamknięty krąg - kierat technologiczny nie przynoszący żadnej wartości dodanej. Coraz droższe piece, samochody, traktory, energia. Na tę wartość trzeba zarobić, czyli więcej produkować. Dodatkowa produkcja to więcej zanieczyszczeń. Więcej zanieczyszczeń to jeszcze droższe piece, jeszcze droższe samochody, jeszcze droższe traktory, jeszcze droższa energia. Na te koszty trzeba zapracować, czyli więcej produkować. Dodatkowa produkcja to więcej zanieczyszczeń, więc jeszcze droższe ....
Wiecie jak się robi pomiary jakości powietrza? Chętnie się dowiem.
To tak jak ze świńmi. Było 2 mln gospodarstw trzymających po 9 świń i było 18 mln świń. Specjalizacja i intensyfikacja i trzeba więcej żeby się opłaciło, po 60 sztuk. Zostało 180 tys gospodarstw bo ilość świń spadła. Kierat kręci się dalej. Za chwilę będzie po 1000 szt. i zostanie 10000 gospodarstw. A kierat będzie się kręcił nadal i zostanie jedno gospodarstwo na gminę, a może na powiat. A co z pozostałymi? Wezmą kredyty aby sprostać kieratowi, 9/10 nie będzie w stanie ich spłacić i komornik. A tak przy okazji mam pytanie. Jaki był cel wyłączenia spod ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego zapisów windykacyjnych? Chodzi o umożliwienie nabywania ziemi rolnej z licytacji komorniczej przez nie rolników.
Pozdrawiam!
Napisano 27 grudzień 2020 - 10:27
Koleżanko , polecam tradycyjny kocioł c.o.
Napisano 27 grudzień 2020 - 11:35
Jak mierzą czystość powietrza nie wiem, nigdy w to nie wnikałam
Jak już zostanie jeden rolnik na gminę, jak będzie miał tfu tfu, wypadek przy pracy to pozdychamy wszyscy z głodu, bo kto go zastąpi, kasjerka z miasta?
A z tą ziemią to nie wiem jak to teraz jest, przepisy zmieniają się tak szybko, że tylko fachmeni wyłudzacze za tym nadążają.
Napisano 27 grudzień 2020 - 11:40
Napisano 27 grudzień 2020 - 12:03
Chyba kupię "kopciucha", a jak już będę bogata to może o jakiejś pompie ciepła pomyślę
Napisano 28 grudzień 2020 - 14:04
Napisano 28 grudzień 2020 - 15:28
Napisano 28 grudzień 2020 - 15:33
Napisano 28 grudzień 2020 - 16:28
Tylko musisz speĺniać warunki. bo mogą zarządać zwrotu.
Napisano 28 grudzień 2020 - 23:34
szukaj na olx, używki . za pare stówek kupisz i będziesz miała do jesieni czas myśleć.
Heheh, za sprzedaż używanego pieca teraz dają 10tys kary , w mojej okolicy są zaledwie 3 ogłoszenia. Tak więc ten... Chcesz sprzedać swoją własność zapracowaną krwawicą to jesteś przestępcą Wiem już dlaczego mam sprzeczne informacje. Na oficjalnej stronie programu oddziału w bialej Podlaskiej są przeterminowane o pół roku info. Program został udoskonalony, czyli zmienili zasady w trakcie gry, żeby cyt: ułatwić ludziom życie i dostępność do nowych piecy zamiast 90% dotacji teraz jest 30%.
Dogrzewalam się dziś nagrzewnica i szczerze,miałam nadzieję, że wybuchnie...(myszy zjadly kable).
Napisano 29 grudzień 2020 - 09:52
Napisano 29 grudzień 2020 - 10:03
Napisano 29 grudzień 2020 - 14:20
Bardzo ważną sprawę podniósł Kolega. Piec im ma większą moc tym palnik pracuje krócej. Wtedy gdy nie pracuje straty są duże bo chłodne powietrze z kotłowni idzie przez piec, tam się ogrzewa i trafia do komina. Lepiej lekko mniejszy niż za duży. Lepiej przewymiarować kaloryfery niż piec, ale dobre zawory są wtedy nieodzowne. Pozdrawiam!
Napisano 29 grudzień 2020 - 19:06
aaa, czyli lobbowanie pieców za naście tysięcy.... Ja myślałem o kotle na olej opałowy , za 2, 2.5 tysia można kupić . ale jak ruszyli z gazem ziemnym to odpuściłem.
Wiem już trochę więcej, a przynajmniej tak mi się wydaje. Teraz w tym programie "czyste powietrze", bo innego już chyba nie ma, do 30 % kosztów kwalifikowanych można dostać, ewentualnie 60% jak się mało zarabia. Koszty kwalifikowane do pieców na paliwo kopalne w tym piec na olej opałowy to 10.000zł i 30% tych kosztów można dostać ew 60%. Te piece muszą być zautomatyzowane i mieć 5 klasę Eco design. Zwykły kaszlak, choć w połączeniu z buforem spełnia ta normę, to nie jest automatyczny i dotacji na niego nie ma w ogóle. A podobno od stycznia, a Góra czerwca mają zabrać też dotacje na pewno na eko groszek, a może i na wszystkie pieca na paliwa kopalne, więc jak coś to ten...
Do pieców na bio masę, czyli pellet i holzgaz koszty kwalifikowane to 20.000 zł i od tej kwoty można łapać te 30, albo 60%. Może warto się łapać, zanim znowu coś pozmieniają.
Jestem już nastawiona na holzgaz, bo kaszlaka pewnie by mi kazali po roku wymieniać............
I tu jest problem, bo małe KW to mała gardziel heheh, ale teoretycznie, TEORETYCZNIE, podkladanie co 12 godz, a w mrozy 6-8, drzewem, tanim jeszcze póki co, a w razie wojny to drzewo rośnie wszędzie i zawsze. Potrzebny jest do tego niestety wieeelki bufor. Min 1000litrów, ale czuję, że u mnie to mogłoby być i 6000 litrów , pomyślę nad tym jeszcze, bo gdzieś to trzeba wsadzić. Kaloryfery w nocy powinny być ciepłe z bufora, a w dzień pełny ogień.
Napisano 29 grudzień 2020 - 19:21
Nowe to niezawsze dobre, napewno drogie. Jak dostaniesz dotacje i coś innego podłożysz , a będziesz miała sąsiada inaczej dobrego to mogą nakazać zwrócić dotacje.
Osobiście jak założą gaz to nie chce żadnej dotacji. Tradycyjny piec zostawiam.
Napisano 29 grudzień 2020 - 19:56
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych