Skocz do zawartości

Zdjęcie

Piec do ogrzewania domu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#41 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 12 styczeń 2021 - 10:18

Tylko w gaz nie idź. Drożyzna. Jeśli masz las gdzieś w pobliżu to zawsze możesz cos kupić w lepszej cenie czyli taniej.

Będzie piec na drewno, to już postanowione. Najwyżej po 5 latach sprzedam i kupię kopciucha na czarnym rynku ;) a bufory się zostaną. Trochę kicha z opałem na pierwsze dwa lata, mam pół stodoły sosny i brzozy, a to się do tego pieca nie nadaje..., trzeba będzie kupić coś suchego "z marketu", póki tanie drzewo " od Zenka " z okolicy się nie wysuszy. Takie kombinacje na dotacje ;) jeszcze brzoze się z czymś wymiesza od biedy..., później napisze jak się pali w tym cudaku, czy lepiej wyszłabym na kopciuchu bez buforow.
  • 0

#42 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 12 styczeń 2021 - 10:47

Ja już tobie powiem, że źle na tym wyjdziesz. Myślisz , że dofinansują ci piec za nic ? oddasz to z wielokrotnością
  • 0

#43 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 12 styczeń 2021 - 11:31

Te dotacje to już wszyscy dawno oddaliśmy w podatkach, a wielokrotnosc tego będą płacić nasze dzieci. Takie rządy nastały, co zrobisz, prawo jest prawem i nie przeskoczysz. Jakie mam wyjście z sytuacji, odzyskać część podatków biorąc dotacje, albo ich nie brać i drugi raz płacić to samo. To jak wizyty prywatne u doktUrów. Nie myśl sobie, że nie mam nic lepszego do roboty jak uczyć się regulaminów co mogę, a czego nie mogę. Dotacje to zło. Ja to wiem.
Nie wiem komu Polska służy, ale wiem jak to się skończy. Jesteśmy w niewoli i będziemy w niej, dopóki grom z nieba tego nie przerwie. Coś, jak Żydzi i plagi Egipskie.
  • 0

#44 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 12 styczeń 2021 - 12:57

W 2019 roku najczęściej wykorzystywane substraty do produkcji biogazu (kolejność wg masy):

1.     wywar pogorzelniany
  2.     pozostałości z owoców i warzyw
  3.     gnojowica
  4.     kiszonka z kukurydzy
  5.     wysłodki buraczane
  6.     osady technologiczne z przemysłu rolno-spożywczego
  7.     odpady z przemysłu mleczarskiego
  8.     oraz odpady z przetwórstwa spożywczego
  9.     odpady poubojowe
  10.     przeterminowana żywność (prawie 100 tys. ton!)

Prawie wszystko to albo pasze albo nawóz w moich czasach. Miały wartość. Obecnie to odpady. Trzeba to zutylizować, a to kosztuje. Jak miałem 20 lat do głowy by mi nie przyszło, że wywar, wytłoki, kiszonka czy wysłodki to odpady do utylizacji. Za chwilę posusz czy gałęzie będą odpadami które należy zutylizować Świat idzie na przód i nie toleruje takich co są poza systemem! Pozdrawiam!

P.s.

I znowu ten sarkazm!

• 0

#45 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 12 styczeń 2021 - 14:07

Sarkazm musi być ! cóż takie czasy
  • 0

#46 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 12 styczeń 2021 - 14:31

przyszłe pokolenia staną się życiowymi analfabetami, jak coś nie będzie napisane to tego nie będzie. Jeszcze rolnicy mają tego świadomość, bo w przeciwnym razie żywność będzie syntetyczna bo ziemia nieda plonu
  • 0

#47 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 12 styczeń 2021 - 19:27

Tak pewnie będzie. Zawczasu kupię sobie procę do strzelania w drony, piłę i topór, póki to jeszcze legalne :D
  • 0

#48 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 12 styczeń 2021 - 19:47

Jak moją mamę wywozili na Syberię to jeden z sowieckich żołnierzy poradził aby zabrali narzędzia. Mama wzięła siekierę, piłę, pilniki, obcęgi i jakieś jeszcze narzędzia. Kto miał siekierę i piłę i pilnik do naostrzenia przeżył zarówno transport bo można było wyciąć dziurę w wagonie, jak i sam pobyt. Pomysł uważam za bardzo dobry! Pozdrawiam!

• 0

#49 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 13 styczeń 2021 - 14:29

DuzyGrzegorz, czasem nie wiem, kiedy mówisz poważnie...
  • 0

#50 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 14 styczeń 2021 - 05:53

13 kwietnia 1940 r. to bardzo poważna data. Pozdrawiam!

• 0

#51 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 14 styczeń 2021 - 10:52

Nadejdą czasy jeszcze straszniejsze. Mam nadzieję, że nie w Polsce.
Właśnie przez wzgląd na poprzednie wydarzenia, jesteśmy wyczuleni na jakiekolwiek próby odebrania nam wolności.
Nie wszyscy niestety, bo gdyby tak było nie wpakowalibysmy się do Unii. Dziś tanczymy jak nam zagrają i nie mówię tylko o Unii. Osobiście nie czuję się wolna we własnym kraju i obysmy nie mieli powtórki z rozgrywki. Mam nadzieję, że nie damy się wciągnąć do wojny, nie mniej jednak czuje się bezpieczniej będąc w posiadaniu topora, choć to może złudne.

Jaki rodzaj ogrzewania byś kolego polecił na te trudne czasy?
  • 0

#52 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 14 styczeń 2021 - 11:31

Sprawa uni jest już przesądzona, wojny też.
GB wyszła z uni i kierowcą na granicy odbierają nawet kanapki.
To rzebyśmy jak najwięcej ugrali na przemianach które były to już leży w gestii polityków.
Jednak do tego potrzebny jest gospodarz, a nie urzędnik za biórkiem.
  • 0

#53 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 21 styczeń 2021 - 19:20

No i jest. 430kg. ;) ;)
W poniedziałek montowanie...
Wstawilabym fotkę, Wstawilabym ;) gdyby się dało normalnie ;)
  • 0

#54 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 30 styczeń 2021 - 23:39

Piec już chula, teraz ciągnę etat w kotłowni, żeby się go nauczyć ;D
Robi wrażenie, a nawet rzekłabym -przerażenie ;)
Czekają mnie jeszcze kombinacje z odpowietrzeniem..., stanął bombel i dwa pokoje zimne. Ponowne napełnienie nie pomogło. Jak nie urok... ;)
  • 0

#55 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 31 styczeń 2021 - 07:10

Naczynie wzbiorcze masz Koleżanko otwarte czy przeponowe? Jeżeli na piecu masz manometr to sprawdź czy nie czy ciśnienie nie spada do zera po załączeniu pompki. Pozdrawiam!

• 0

#56 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 31 styczeń 2021 - 07:49

nie wiem jak jest w tych nowych wynalazkach, ale po staremu odkrecasz coś na końcu kaloryfera i spuszczasz bombla , jak masz watpliwości z której strony to przyłuż poziomice , powietrze będzie na górze.
  • 1

#57 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 31 styczeń 2021 - 08:12

błąd
  • 0

#58 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 31 styczeń 2021 - 09:37

Instalacja jest otwarta, na strychu mam zbiornik 140 l. Od pieca, a właściwie teraz od bufora idzie rura, po drodze dzieli się na trzy kierunki. Jedna odnoga była przerabiana na plastikową i idzie na górze w podłodze rozdzielajac się na dwa kaloryfery na dole. Gdzieś właśnie w tym rozgałęzieniu stoi bombel, w podłodze. Wszystko co się dało jest odpowietrzone. Dziś na wygaszonym piecu i powyłaczanym wszystkim było słychać, jakby coś opuściło, spróbujemy rozpalić i zobaczyć co się będzie działo. Jak nie odpuscilo, to jest taki plan, żeby zamontować pompkę w odwrotnym biegu.
  • 0

#59 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 31 styczeń 2021 - 09:47

obawiam się, że to nic nieda. jak masz możliwość namierzenia powietrza to można wspawać mófke 1/2" i wywiercić otwór a po spuszczeniu powietrza wkręcić korek z tym że pod wodą nie da się spawać.
mozna próbować punktowo ale może być różnie. Jak plastikowe rury to lipa.
może być tak że kaloryfer nie idzie do góry jak powinien tylko w dół i powietrze masz z przodu a nie z tyłu.
  • 0

#60 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 31 styczeń 2021 - 09:58

W kaloryferach jest woda, ale są kompletnie lodowate, nawet gdyby źle wisiały, to w którymś miejscu byłyby chociaż lekko ciepłe... Obydwa są zasilane z jednej rury "prosto" od pieca. Ta nieszczęsna rura, częściowo jest zabudowana w ścianie w kuchni, a dalej leci pod podłogą. Nie mów, że trzeba to wszystko kuć :) Najpierw przetestujemy wszystkie inne możliwości ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych