Skocz do zawartości

Zdjęcie

Piec do ogrzewania domu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#101 marek258

marek258

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 42 postów

Napisano 14 czerwiec 2021 - 17:06

Ja bym na twoim miejscu szedł w gaz, nawet ze zbiornikiem za dłuższą metę wyjdziesz na tym lepiej jak na eko groszku

• 0

#102 Karla

Karla

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 32 postów

Napisano 24 sierpień 2021 - 23:19

Możesz rozważyć również grzejniki elektryczne https://termoplaza.pl/, które zawierają inteligentny tryb ogrzewanie, który nie wymaga ciągłej pracy urządzenia. Jakie są z tego korzyści? Przede wszystkim niższe koszty za energię, niż w przy zwykłych grzejnikach. Gaz tak na prawdę kolejny rachunek, a w przypadku grzejników to ogrzewanie, zużycie za prąd zamykasz na jednym rachunku :) 

• 0

#103 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 25 sierpień 2021 - 09:28

przecież ogrzewanie prądem jest najdroższe
  • 0

#104 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 26 sierpień 2021 - 11:40

Fakt, sam prąd to cena niska, ale przesył i koszty poboczne skutecznie ja podobijają. 

• 0

#105 Tuzon

Tuzon

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 292 postów

Napisano 22 grudzień 2021 - 13:23

Witam wszystkich. Niedługo zaczynamy budowę domu 84m2 i mamy dylemat co do ogrzewania. Nasz projektant zaproponował nam pompę ciepła (stwierdził że pompa to koszt 28 000zł) Natomiast dzisiaj poznałem sąsiada z działki obok i odradzał pompę ciepła gdyż jest droga w zakupie i zużywa dużo prądu, on osobiście polecił mi ogrzewanie elektryczne i fotowoltaikę (Twierdzi że w jego domu 100m2 ma panele o łącznej mocy 10kw i ogrzewanie oraz prąd na rok wynoszą go 0 zł. Czy może ktoś z was napisać co myśli o tych rozwiązaniach? Dodam że gazu nie ma u nas. 
PS Domek chcemy wybudować jak najbardzie ekonomicznie jak się da i dlatego też wybraliśmy ten projekt. Do stanu surowego zamkniętego będziemy budowali za gotówkę a pózniej zobaczymy. Macie może jakieś podpowiedzi i sugestię gdzie szukać oszczędności? Myślimy np. o blachodachówce i wiązarach. Fajnie by było poczytać opinie innych doświadczonych osób.
Z góry dziękuje za wasze opinie.

• 0

#106 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 22 grudzień 2021 - 14:10

jeśli masz.ziemie a nie skałe czy mokry piach to tylko pompa ciepła
  • 0

#107 Edwards

Edwards

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 105 postów

Napisano 24 grudzień 2021 - 09:30

Żeby myśleć o ogrzewaniu należy zainwestować w ocieplenie, tu nie można oszczędzać. Przede wszystkim okna oraz poddasze, lambda wełny nie mniej niż 36 (nie używać wełny lambda 42) Dużo przeszkleń robi wrażenie ale sugeruje ograniczyć tylko do salonu, w pokojach zamienić na okna (mniejszy koszt).
Blachodachówkę odradzam latem piekarnik (mocno się nagrzewa) zimą chłodzi. Źle zamontowana mogą być problemy w przypadku silnych wiatrów.

W ramach ogrzewania polecam maty grzewcze plus fotowoltaikę. Korzystny koszt instalacji oraz niskie koszty użytkowania:

Na stronie jest opisane, na czym takie ogrzewanie polega. I jak wyglada instalacja. 

• 0

#108 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 07 styczeń 2022 - 14:26

Witam wszystkich. Niedługo zaczynamy budowę domu 84m2 i mamy dylemat co do ogrzewania. Nasz projektant zaproponował nam pompę ciepła (stwierdził że pompa to koszt 28 000zł) Natomiast dzisiaj poznałem sąsiada z działki obok i odradzał pompę ciepła gdyż jest droga w zakupie i zużywa dużo prądu, on osobiście polecił mi ogrzewanie elektryczne i fotowoltaikę (Twierdzi że w jego domu 100m2 ma panele o łącznej mocy 10kw i ogrzewanie oraz prąd na rok wynoszą go 0 zł. Czy może ktoś z was napisać co myśli o tych rozwiązaniach? Dodam że gazu nie ma u nas. 
PS Domek chcemy wybudować jak najbardzie ekonomicznie jak się da i dlatego też wybraliśmy ten projekt. Do stanu surowego zamkniętego będziemy budowali za gotówkę a pózniej zobaczymy. Macie może jakieś podpowiedzi i sugestię gdzie szukać oszczędności? Myślimy np. o blachodachówce i wiązarach. Fajnie by było poczytać opinie innych doświadczonych osób.
Z góry dziękuje za wasze opinie.

Jeśli ktoś twierdzi że 10KW(fotowoltaika) wystarczy na ogrzewanie domu i za prąd nic nie płaci to wypada z grzeczności przerwać dyskusję.

• 0

#109 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 07 styczeń 2022 - 14:29

Jeszcze przy dzisiejszych cenach gazu cały rok 2021  zamknął się w kwocie 4400zł,dom 120mkw.,gotowanie i kąpanie 3 osoby ,gaz ziemny.temp. w domu 22 stopnie

• 0

#110 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 07 styczeń 2022 - 23:25

Ja palę własnym drewnem. Raz dałem się naciąć na olej opałowy i wystarczy. Pozdrawiam w Nowym Roku!

P.s.

Nie chce ktoś pieca na olej opałowy?

• 0

#111 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 11 luty 2022 - 09:16

Jeśli pompa ciepła to tylko przy fotowoltaice, w innym przypadku rachunki za prąd Was "zeżrą" :( my właśnie zakładamy panele, ale mamy eko-groszek, może w przyszłości pompa?

znam ludzi którzy maja fotowoltaike, piec na gaz albo eko, ale jesienią i wiosną domek ogrzewają sobie klimatyzacją, tylko w zimę odpalają piec... a jak niektórzy mają kominek i czas palić również ogrzewają kominkiem.

• 0

#112 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 13 luty 2022 - 01:57

najtaniej to tylko z kobietą pod pierzyną, tylko cza mieć i jedną i drugą :)
  • 1

#113 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 14 luty 2022 - 18:21

Ja na piecu gazowym mam 55 stopni , w domu 22 C. Koszy na miesiąc dochodzi do 1500 zł. W tym podgrzewanie wody na piętrze. Dom 185 m2. Jak na dziś za duży, ale ma 35 lat. Co robić, Mam piec węglowy, kominek w domu, ale tym akurat praktycznie nie grzeje. Węgiel na składzie 1400 zł za tonę orzech. Pod koplanią podobno 750 zł. 

• 1

#114 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 14 luty 2022 - 18:22

najtaniej to tylko z kobietą pod pierzyną, tylko cza mieć i jedną i drugą :)

Dwie kobiety??? A kto by to wytrzymał.... :D

• 1

#115 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 18 luty 2022 - 12:19

Ja na piecu gazowym mam 55 stopni , w domu 22 C. Koszy na miesiąc dochodzi do 1500 zł. W tym podgrzewanie wody na piętrze. Dom 185 m2. Jak na dziś za duży, ale ma 35 lat. Co robić, Mam piec węglowy, kominek w domu, ale tym akurat praktycznie nie grzeje. Węgiel na składzie 1400 zł za tonę orzech. Pod koplanią podobno 750 zł. 

Na piecu gazowym jak nie grzeje to ja mam 20 stopni,z chwilą gdy temp obniży mi się w domu  o 0.4 st.to sterownik załącza piec jak temp. dojdzie do 22 to sterownik rozłącza i wtedy podglądam szybko w piwnicy to na piecu jest 60st,,ale szybko spada bo pompka jeszcze chłodzi,piec mam 18KW buderus dwufunkcyjny od 25 lat prawie bezawaryjny ,ale ze 4 lata temu dolożyłem bojler 100 l.,latem elektronika tylko załącza bojler.dom 140 m kw.w ukł.grzewczym 100 l.wody i bojler drugie 100l..Teraz po podwyżce za styczeń pierwsze w życiu zapłaciłem 1015 zł .za 384 m.3.,natomiast za grudzień 2021 zapł.852zł za424 m.3.,tak że podwyżka robi swoje,mimo wszystko jest ok. bo węgiel też drogi.

• 0

#116 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 18 luty 2022 - 17:09

Ja mam 24 KW, bojler 150 L. Dom 185m , jak doliczę użytkowe podasz gdzie nikt nie mieszka, ale jest taka możliwość bo zagospodarowany to mam 245 m2. Tam kaloryfer mam na minimum ustawiony. 

• 0

#117 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 27 luty 2022 - 11:42

Te 1500 przy dzisiejszych cenach zamieni się +- na 2200-,sam widzę po ostatnim rachunku z 800 poszło na 1100,ale co tam ,trzeba płacić-pozdrawiam.

• 0

#118 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 luty 2022 - 21:15

w ogóle to cieńko widze naszą przyszłość z ogrzewaniem i bytem, Nasza władza zdemontowała polskie finanse dla własnych celów i korzyści. dalej covid 19 i putin. Rok temu na faze przywiozłem worek ziemniaków z Lubeki z chyba Lidla bo 3x tańsze niż w polskim lidlu.
Teraz powiem Tak Jajka w Derby GB 55 groszy sztuka wychodzi, olej rzepakowy litr 6.5 zł, Słonecznikowy 4 zĺ, U niemców olej rzepakowy 7 zł litr. U nas litr oleju rzep. 10.99 zł ?
Ciekawe bo paliwo w niemczech jest teraz droższe niż w angli czy francji. Obawiam sie ,że w szwecji też będzie taniej ( nie znam kursu korony ) 21, już kupi dizla.
Natomiast masło w szwecji niepamiętam czy było 20.czy 40 koron za 500 gram, Jutro napisze, ale chyba to było 20 co jest niewiarygodne. ale nawet dla 40 daje cene lepszą niż u nas. Oczywiście chodzi o prawdziwe masło a nie g.....
  • 0

#119 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 28 luty 2022 - 11:54

Macie panowie racje, sam cienko widzę nasze bytowanie. Podatki niby obniżone, ale marże cenę podobijają. Lidl odbija sobie w Polsce ceny u siebie. Pewnie nie tylko on. Plus dobija nas koszty emisji, sztucznie wymyslone i sztucznie podwyższone. Zupełny bezsens i absurd. A dlaczego pakiet klimatyczny nie jest wypowiedziany przez rząd? 

• 0

#120 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 02 marzec 2022 - 19:45

w ogóle to cieńko widze naszą przyszłość z ogrzewaniem i bytem, Nasza władza zdemontowała polskie finanse dla własnych celów i korzyści. dalej covid 19 i putin. Rok temu na faze przywiozłem worek ziemniaków z Lubeki z chyba Lidla bo 3x tańsze niż w polskim lidlu.
Teraz powiem Tak Jajka w Derby GB 55 groszy sztuka wychodzi, olej rzepakowy litr 6.5 zł, Słonecznikowy 4 zĺ, U niemców olej rzepakowy 7 zł litr. U nas litr oleju rzep. 10.99 zł ?
Ciekawe bo paliwo w niemczech jest teraz droższe niż w angli czy francji. Obawiam sie ,że w szwecji też będzie taniej ( nie znam kursu korony ) 21, już kupi dizla.
Natomiast masło w szwecji niepamiętam czy było 20.czy 40 koron za 500 gram, Jutro napisze, ale chyba to było 20 co jest niewiarygodne. ale nawet dla 40 daje cene lepszą niż u nas. Oc

Natomiast masło w szwecji niepamiętam czy było 20.czy 40 koron za 500 gram, Jutro napisze, ale chyba to było 20 co jest niewiarygodne. ale nawet dla 40 daje cene lepszą niż u nas. Oczywiście chodzi o prawdziwe masło a nie g.....

Bez urazy ,ale z tymi cenami to nieźle tu namieszałeś,żeby ziemniaki z Lubeki wozić to już śmiech na sali,skoro u nas na bazarku 1zł/kg-przy zakupie worka 15 kilowego,olej też tyle nie kosztuje co Twój,ale co tam,pisać i siać zamęt może każdy.

zywiście chodzi o prawdziwe masło a nie g.....

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych