rolnik-z-widłami Posted December 27, 2020 Report Posted December 27, 2020 Witam, przyszedł mi czas wyremontować przyczepy - z drewnianych na metalowe. Myślałem nad blachą 2mm na boki i 3mm na podłoge. Kształtownik 30 x 30 na 4 słupki po bokach 2 na ramę boku plus 2 na 1/3 i 3/4 przyczepy a na tylnym boku 1 słupek po środku. Przyczepy sztywne d44. Opinie..? wystarczy materiał czy może profil zamknięty 40 x 40? Quote
Vademecum Posted December 27, 2020 Report Posted December 27, 2020 unikaj profilu zamkniętego, bo ci zgnije od środka, chyba , ze cynkujesz.Na D 44 nie nałożysz materiału bo to słabe przyczepy, Ja mam taką d 44 , ale na osiach od d 47, podłoga z 3 mm , a boki 1.0 i profil 20x40x2 mm Tylko do zboża, kiedyś słomy bo to delikatne. Po 15 latach poprostu pęka to. Na olx jest sporo fajnych przyczep po dobrej kasie, a na taką d 44 to stal min. 2 tysie + reszta i robota. Dzisiaj nie robiłbym tego bo sie nieopłaci. Quote
Vademecum Posted December 28, 2020 Report Posted December 28, 2020 chętnie bym moją sprzedał, na mocnych osiach, zarejestrowana. Właśnie przeczyściłem owies bezłuski i ją załadowałem, jutro podbuduje by nie siedziała na gumach i resorach. Przygotowane na wyjazd w pole do siewu Moja skrzynia ma wymiary 204 cm x 445 cm x 67 cm - tyle miałem materiału i stąd takie wymiary. Pszenicy, jęczmienia wchodzi pod 5 ton. Quote
ali Posted December 28, 2020 Report Posted December 28, 2020 Mało użyteczne przyczepy więc ustrugaj jak najtaniej .choć by i z desek. Quote
Vademecum Posted December 29, 2020 Report Posted December 29, 2020 na zboże deska ? nie dy ry dy Deska suszona z felcem, okucie to pewnie wyszłoby drożej niż blacha. Quote
Recommended Posts