marcink90 Posted January 5, 2021 Report Posted January 5, 2021 CześćTrafił mi się kawałek ziemi 6ha klasa V, historia jest taka że ktoś to wziął jesienią ale partacz zasial na połowie pszenicę ozimą resztę zostawił. Pszenicę nie weszła w ogóle to oddał to, wlascociel kolega ojca męczy żeby wziąć bo nie chce patrzeć jak zarasta to za na mową ojca wziąłem już co zrobić. Dopłat nie mamy, czynszu nie płacimy, myśle zasiać tam kukurydzę na ziarno nigdy jej nie siałem pomoże ktoś? Siew i kombajn przyjdzie do małego kawałka bo obok koszą więc nie ma problemu z tym i o to się nie martwię a jak z uprawą? On to niby orał na jesień i jak mówiłem na połowie siał pszenicę co robić więc wiosną? Obornika można dać wiosną i pewnie jeszcze raz orka uprawa i siew? Jakby mi zabrakło obornika to co najlepiej dać pod korzeń?Zapraszam do dyskusji Quote
Vademecum Posted January 5, 2021 Report Posted January 5, 2021 Piąta klasa pod kuku to słabo, tylko dlaczego piąta ? piach ? jak piach to se odpuść kuku.Ja bym tego nie orał wiosną, dobry agregat uprawowy, a wcześniej minimum 350 kg do 500 kg polifoski 6 i ponad 200 - 250 kg. mocznika nawozowego jeśli odczyn ph nie jest poniżej 5.5 , siew , oprysk najlepiej majster. później zbiór i suszarnia. Quote
Jaga Posted January 5, 2021 Report Posted January 5, 2021 A podobno im słabsza ziemia tym kuku lepiej rośnie gdzieś zasłyszane... U mnie w okolicy, jak okiem sięgnąć wszędzie kukurydza, a ziemie 5-6 klasa. Quote
marcink90 Posted January 5, 2021 Author Report Posted January 5, 2021 @vademecum dobry agregat no pewnie ale wiesz nas na taki nie stać :/ u nas rolnictwo jest tradycyjne, kultywator z wałkiem 2.7m talerzówka 2m pług brony i do uprawy to Wszyskto, agregatów nie mamy niestetyChciałbym dać jeszcze obornik na wiosnę bo lepiej jednak późno niż nie dawać a kultywatorem to to powyciągać tylko idzie dlatego myślałem o orce Quote
Vademecum Posted January 5, 2021 Report Posted January 5, 2021 Kolego, kukurydza ma wymagania wodne, zaorasz na wiosne, stracisz wode. Mamy takie czasy, że woda jest na pierwszym miejscu !Uprawą masz płytko wzruszyć ziemie, wyrównać i zamknąć parowanie, dalej zniszczyć chwasty. Jak dasz obornik to musisz zaorać, jak zaorasz to zrobisz spustoszenie wodne.Ile na hektar dasz obornika ? Ziemia skorzysta z każdej ilości, ale jak będzie sucho w maju to już kuku nie skorzysta.Sama klasa ziemi jest niewystarczająca by ocenić co uprawiać, jeśli piaski z deficytem wodnym to kukurydza nie wyjdzie. Jedna roślina kuku potrzebuje bodaj 265 litrów wody. Quote
TraktorZetor Posted January 8, 2021 Report Posted January 8, 2021 Kukurydza daje radę na słabszych glebach. Kwetsia doboru odmiany. Ja mam u siebie "słabiznę", ale Mas 22.G mi się całkiem dobrze udał Quote
Recommended Posts