Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich użytkowników. Jestem posiadaczem Ursusa 360 z 1984 roku. Niedawno miał on robiony remont kapitalny silnika. M.in wymieniony wał, panewki, zestawy naprawcze, głowice, pompa wtryskowa po regeneracji. Na początku podczas docierania wyrzucił troszkę oleju ale ustało natomiast teraz wróciło a ciągnik już robił cięższe prace. Olej lub paliwo wycieka z kolektora wydechowego gdy ciągnik jest zimny i po przegazowaniu widać jak z tego łączenia pomiędzy tłumikiem a nasadką kolanka leci czarna substancja. Co może być powodem tego ? Lejące wtryski ? Czekam na pomoc ! Pozdrawiam Jakub

Posted

a kto ci robił ten remont ? mechanik czy sąsiad w stodole ? Paliwo powinnienneś odróżnić od oleju. Oleju w silniku ubywa? przybywa ? Moc, kopcenie, kolor ? Jak nie paliwo to przez zawór w głowicy, pierścienie tłokowe ? Jak paliwo to wtrysk moze lać, ale przybywało by też oleju w silniku.

Opcji jest sporo

Głowice masz nowe czy po regeneracji ? Tu kolega kiedyś pisał, że kupił nowe głowice i jedna była do regeneracji

Posted

Remont robił mi znajomy, oleju nie przybywa, moc ma jak miał, kolor lekko niebieskawy ale jak pójdzie w robotę to jest normalnie czarny i z kolanka nie leci nic, pierścienie tłokowe nowe tzn. całe zestawy Ursus Oleju nie przybywa

Posted

Zrobił 38 mtg ale do tej pory było sucho, wymieniłem olej i klops. Wykonywałem nim orkę już ale uważając na temperaturę oraz nie męcząc silnika. Po orce też było ok do momentu wymiany oleju. Może coś to ma wspólnego ?

Posted

No niestety jest jak jest. Co w takim wypadku ? Gdzie szukać przyczyny ? Gdyby lały wtryski to na pewno przybywa oleju ? Bo wygląda mi to na olej ale w silniku nie zauważyłem ubytku dlatego zwątpiłem.