Pasterz Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 Przymierzamy się do kupienia silosów na zboże. 2 mniejsze lub jeden duży. Pojemność około 50-60 ton. Co myślicie o silosach lejowych, są droższe ale czy są jakieś plusy w użytkowaniu. Jakie firmy polecacie? Czy rozważać zakup używanych silosów? Quote
Kronel Posted February 16, 2012 Report Posted February 16, 2012 Teraz jest dobry moment żeby podpisać umowę na silosy, szczególnie te zbożowe. Pod uwage brałbym 2 producentów, BIN-a i firmę Michał. Aczkolwiek Bin ma dłuższą tradycje. Słyszałem że w lejowych silosach od Michała ludzie nażekali zima ze zawiewa śnieg. Silosy lejowe sa ogólnie drożśze tak około 50 % ale w użytkowaniu są o wiele wygodniejsze, tak więc warto chyba dołożyć troche kasy i mieć odrazu dobry silos.Ostatnio sam się orientowałem. Silosy Michał i Bin sąpodobne cenowo, różnica tkwi w dodawanym osprzęcie. Tutaj na korzyść silosów Michał.Za płaskodenny silos ~55ton wołają sobie cenę 12-13tysięcy złotychSilos lejowy to trzeba się liczyć z ceną około 20tys. zł. Quote
rolnik1500 Posted February 17, 2012 Report Posted February 17, 2012 Ferguson napisz co ty chesz w tym silosie robić, czy chcesz magazynować swoje zboże czy traktować jako chwilowy bufor. Tzn chodzi mi dokładnie o to czy silos będziesz raz do roku zapełnieł zbożem i potem stopniowo bedziesz z niego umierał przez cały rok. Czy może bedziesz co miesiac go zasypywał do pełna i od razu zużywał i znowu kupował i napełniał. Jakie zboze będziesz zasypywał? prosto z pola czy dobrze wysuszone. Quote
Pasterz Posted February 18, 2012 Author Report Posted February 18, 2012 Tak naprawde ma to być silos typowo na własne potrzeby. Pakował bede do niego kukurydze i pszenice. Czyli decyzja już zapadła że będa to 2 silosy około 60 ton. Silosy będą zasypywane zbożem po żniwach i do wiosny całość rozdysponujemy na pasze. Quote
Kronel Posted February 18, 2012 Report Posted February 18, 2012 Jeżeli chesz aby to silos do składowania zboża zamiast sypać na spichrz tylko do silosu to tylko i wyłącznie płaskodennny. Składa się na to wiele powodów:1. Silos płaskodenny ma wentylację od podłogi, silos zbożowy lejowy nie. Czyli jak zboże dłużej lezy to moża je przewietrzyć.2. Silos lejowy jest dobry dla tych co mają duzy obrót, Czyli przynajmniej raz na miesiąc go napełniasz i oprózniasz, bo rozładunek w silosie lejowy jest praktycznie samoczynny od dołu, do płaskodennego trzeba wleźć i zawsze łopatą rsztki dogarnąć na wylot lub zmijkę.3. Lejowy jest droższy, a w twoim przypadku gorszy. Silosy lejowe sa dobre dla handlarzy, producentów pasz i takich, którzy mają duzy przemiał. Na targach zrobiłem nawet fotkę fajną: Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 Może ja zapytam inaczej: Jaki budżet jesteś w stanie przeznaczyć mna zakup takiego silosu? Bo ten olejowy bedzie droższy i w zakupie i późniejszym użytkowaniu,wiec sprawe nalezy dokładnie przemyśleć,co nie zmienia faktu że są zdecydowanie wygodniejsze. Quote
jasiek80 Posted August 10, 2015 Report Posted August 10, 2015 Trzeba przeliczyć opłacalność całej inwestycji w silosy zbożowe. Potrzebny jest projekt, wycena, a dopiero na ich podstawie można podejmować jakieś konkretne decyzje. Quote
jacq Posted November 24, 2015 Report Posted November 24, 2015 Z tego co wiem, to buttimer ma bardzo dobre silosy zbożowe, ale to najlepiej po prostu pojechać na spotkanie i porozmawiać o wszystkich szczegółach. Quote
crazy333 Posted March 30, 2016 Report Posted March 30, 2016 Jak zastanawiasz się nad płaskodennym lub lejowatym musisz uwzględnić ilość planowanych opróżnień i załadunków w ciągu całego roku. No wiadomo że lejowe są lepsze - praktyczniejsze W nich siła grawitacji powoduje zdunięcie się zboża po ściankach leja. NO ale wiadomo co lepsze to i droższe Ale jak masz możliwość zainwestować to śmiało wybierz lejowy ! Tym bardziej jeśli często będziesz opróżniał silosa. W tym przypadku z płaskodennym będziesz się meczył bo resztki będą zostawały na ściankach i ciągle bedziesz musiał opróżniać ręcznie. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Bez podania budżetu faktycznie trudno doradzić które rozwiązanie będzie dobre i w Twoim konkretnym przypadku opłacalne. Używki bym odrzucił,jeżeli już to lepiej będzie zainwestować w nowe,znajomy posiada właśnie taki lejowy więc zapytam go o szczegóły,jak się sprawuje. Quote
Vademecum Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 a ja polecam używki, ważne by były z przewietrzeniam. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted May 9, 2016 Report Posted May 9, 2016 No to indywidualna kwestia,bo ja spotkałem się jak do tej pory z używkami ( faktycznie tańszymi,ale to oczywiste),jednak w tak złym stanie,że nie zapłaciłbym za to załamanego grosza,stad też moja namowa na kupno nowego silosu. Quote
crazy333 Posted May 20, 2016 Report Posted May 20, 2016 Za dobrą używke też trzeba dać. Moim zdaniem warto dołożyć i kupić nowy, najlepiej porównać w różnych firmach i dowiedzieć się jak się cenią, teraz sezon się zacznie więc można trafić jakąś cenę promocyjną. Quote
miszka Posted June 17, 2016 Report Posted June 17, 2016 Cześć,Chciałbym zapytać czy miał ktoś może styczność z używanymi silosami zbożowymi wewnętrznymi i mógłby mi doradzić czy warto inwestować w nie pieniądze?Ewentualnie mam miejsce gdzie mógłbym postawić taki silos a koszt jego zakupu jest przynajmniej o 50% mniejszy niż silosu zewnętrznego. Silos jest mi potrzebny do załadunku zboża w żniwa i jednorazowego rozładunku w czasie kiedy cena jest korzystniejsza :-)Po sobotnim załadunku 30 ton zboża żmijką gdzie dużą część trzeba było podsuwać łopatą stwierdziłem, że już chyba wiek nie ten co kiedyś i albo coś wymyślę albo będę sprzedawał prosto z pola. Poniżej zamieszczam link z przykładowym ogłoszeniem które mnie zainteresowało. Proszę o poradę czy warto w ogóle się nad tym zastanawiać. http://olx.pl/oferta/silos-zbozowy-zbiornik-na-zboze-bin-20t-25t-30t-45t-50t-60t-80t-CID757-ID4WTVt.html#eb9cc1606a Dzięki za pomoc. Quote
Robert ;-) Posted June 17, 2016 Report Posted June 17, 2016 Taki zbiornik tylko zewnętrzny mieliśmy w gorzelni, to też trzeba łopatowac jest niby żmijka na podłodze pe posunie ci zboże tylko z części podłogi , lepszym rozwiązaniem myślę że są zbiorniki z lejowym spodem takie jak po cemencie Quote
miszka Posted June 17, 2016 Report Posted June 17, 2016 Taki zbiornik tylko zewnętrzny mieliśmy w gorzelni, to też trzeba łopatowac jest niby żmijka na podłodze pe posunie ci zboże tylko z części podłogi , lepszym rozwiązaniem myślę że są zbiorniki z lejowym spodem takie jak po cemencie No tak tylko mi zależałoby aby zbiornik mieścił 25 - 30 ton a zbiornik lejowy zewnętrzny o takiej pojemności to już trochę kosztuje.Dodatkowo w ostatnich latach porównując cenę zboża z okresu żniw oraz okresu późniejszego przed kolejnymi żniwami cena nie powala i nie chciałbym aby inwestycja zwracała się wiele lat. Tak jak piszesz w tych płaskodennych na dnie zostanie trochę zboża ale tak sobie myślę, że jak zostanie ~ 2 ton to zawsze mniej do łopatowania niż 30 ton :-)Tak się jeszcze zastanawiam czy w tym zbiorniku z ogłoszenia (czwarte zdjęcie od góry) jakby otworzyć ten najniższy otwór/właz to czy zboże nie wysypywałoby się na zasadzie grawitacji na zewnątrz ? Quote
Robert ;-) Posted June 17, 2016 Report Posted June 17, 2016 Ten u nas co był to mieścił ponad 150 ton jak dobrze pamiętam to spust zboża był na środku i tam sporo schodzilo do żmijki a i z boku tez braliśmy to się ładnie sypalo jak było dużo,to kilka dni braliśmy zboże z tego właśnie otworu wiadomo lepiej mniej przerzucić niż więcej ja bym wziął takie które mają najmniejsza średnicę, wtedy mniej łopatologi Quote
Vademecum Posted June 17, 2016 Report Posted June 17, 2016 I co ? będziesz włazić do niego. Też rozglądam się za silosem wewnętrznym, ażur, lej, kanał dosuszający. Ostatnio były 2 po 4000 , ale daleko. Obecnie są po 6000 na pół ocy chcą po 2 000 ale to gruz.. Quote
miszka Posted June 20, 2016 Report Posted June 20, 2016 I co ? będziesz włazić do niego. Też rozglądam się za silosem wewnętrznym, ażur, lej, kanał dosuszający. Ostatnio były 2 po 4000 , ale daleko. Obecnie są po 6000 na pół ocy chcą po 2 000 ale to gruz.. Właśnie musiałbym włazić ale tak jak pisałem wcześniej wydaje mi się, że lepiej wejść i podrzucić ~2 ton niż taką ilość jak ja obecnie.Szukam jakiegoś niedrogiego rozwiązania bo obecnie składuję zboże w pomieszczeniu około 8 m x 4,2 m, żmijka stoi przy drzwiach bo musi sięgać wysoko na przyczepę także aby podrzucić zboże z drugiego końca muszę się nieźle namachać lopatą :-( Jeżeli piszesz o silosach po 2 tyś z ogłoszenia poniżej to nie wiem czy one są tak na poważnie bo ich stan jest tragiczny. http://olx.pl/oferta/silos-zbozowy-szt-2-CID757-IDfmqMj.html#c000bb86ee Quote
Vademecum Posted June 20, 2016 Report Posted June 20, 2016 kolego o tych właśnie mówię one mają zeżarty lej, to można zrobić, a góra jest ażurowa ocynkowana tzw. rybia łuska, a widać ktoś objechał je blachą dodatkowo by stały na zewnątrz. To są bardzodobre małe silosy z możliwością dosuszania. Ja męcze takim łopatowym sposobem ponad 200 ton, a budynek mam 32x13 metrów.... Quote
burox0 Posted December 18, 2016 Report Posted December 18, 2016 Silosy z OLX mają to do siebie, że jakoś dziwnie często lubią mieć wady Dobre silosy zbożowe i lejowe znajdziesz na allegro, albo po prostu u największych producentów. Ja mogę polecić bin 12t i 16t od silosypaszowe agos. Nie kupuj tych z OLX i allegro, chyba, że od zaufanych firm, bo ja już nadziałem się na oszusta, po którym ślad zniknął gdy przelałem pieniądze. Lepiej kupić od pewnego producenta i mieć spokój, chyba, że masz ochotę stracić kilka tysięcy. Quote
crazy333 Posted December 19, 2016 Report Posted December 19, 2016 Może zamiast wchodzić lepiej użyć jakiejś pompy ssącej czy cos takiego? Quote
miszka Posted April 3, 2017 Report Posted April 3, 2017 Witam,Proszę o pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów i podpowiedź jaką zrobić wylewkę pod silos wewnętrzny 3,70 średnica i 3,50 wysokość?Kupiłem używany silos i byłem przy rozkładaniu go także wygląda to tak, że podłoga silosu leży na jakiś 60 bloczkach a blacha po przykręceniu do opaski opartej na tych bloczkach stoi na betonie.Obecnie mam w stodole klepisko i chodzi mi o to aby wylać właśnie równą powierzchnię na której postawię te bloczki i stanie na nich blacha.Na jaką głębokość wybrać klepisko i ile zalać betonu? Czy lać np dwie warstwy przełożone papą aby nie ciągnęło wilgoci (w silosie pod podłogą jest jakieś 30 cm przestrzeni aby chodziło powietrze) ? Z góry dzięki za pomoc Quote
Recommended Posts