DuzyGrzegorz Posted April 3, 2017 Report Posted April 3, 2017 Wystarczy 25 cm betonu. Wykop wyłóż folią budowlaną. Daj zbrojenie z drutu 10 mm dwie warstwy w formie krat o boku kwadratu 20 cm. Pozdrawiam! Quote
miszka Posted April 3, 2017 Report Posted April 3, 2017 Dzięki za odpowiedź. Ile cementu dać na 1 m3 aby beton był mocny? Quote
Vademecum Posted April 3, 2017 Report Posted April 3, 2017 35 m3 tj pod 30 ton pojemności. Wydaje mi się że 25 cm to mało. Ekspertem nie jestem ale ja bym dał 50 - 60 cm betonu z gruzem , zbrojenie z podwójnej siatki z drutu 16 - 20 mm W odstępie 20 cm i z 15 od dołu. Taki fundament zrobił bym 50 cm większej średnicy. Jeśli chcesz izolować to na wierzch folia fundamentów i 5 cm wylewki. Wszystko 15 - 20 cm wyżej niż grunt. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 3, 2017 Report Posted April 3, 2017 Beton C25/30 (wg starych oznaczeń B-30) - o wytrzymałości 30 MPa. Sam takiego nie zrobisz, musisz zamówić. Fundament jest w pomieszczeniu więc wystarczy izolacja od podłoża. Pytanie dotyczyło wylewki a nie fundamentu. Pod wylewką oczywiście musi być fundament do głębokości zamarzania bo po latach się skrzywi. Fundament z betonu C12/15 (wg starych oznaczeń B15) - o wytrzymałości 15 MPa. Nie musi być zbrojony. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted April 3, 2017 Report Posted April 3, 2017 Rzeczywiście kolega napisał o wylewce. A istotny jest fundament a nie wylewka . Teraz zastanawiam się o co autorowi chodziło. Czy to błąd w nazewnictwie ? Quote
DuzyGrzegorz Posted April 3, 2017 Report Posted April 3, 2017 Istotna jest wylewka stąd beton 2 razy wytrzymalszy. To ona ma za zadanie rozłożyć ciężar silosu równomiernie na powierzchnię fundamentu. Fundament ma jedynie przenieść cały ciężar na podłoże do jego stabilnej warstwy. Bardzo ważne jest wypoziomowanie dna wykopu aby na fundament nie działały siły ścinające. Fundament jest w budynku więc sucho i przy mrozie ruchów nie będzie dużych nawet jeżeli gleba jest wysadzinowa (gliny, iły), a strefa przemarzania też jest płycej. Jeżeli gleba nie jest wysadzinowa wystarczy 20 cm fundamentu pod wylewkę. Moim zdaniem na fundament wylewki wystarczy beton C8/10 (wg starych oznaczeń B10) - o wytrzymałości 10 MPa. Nośność gruntu załóżmy że jest co najmniej 50 kPa, czyli 200 razy mniejsza od betonu. Może także dodać kamieni i gruzu, a też będzie trzymał o ile nie będzie sił ścinających oczywiście. Pozdrawiam! Quote
miszka Posted April 4, 2017 Report Posted April 4, 2017 Chyba rzeczywiście pomyliłem nazewnictwo. Generalnie chodzi o to, że mam zwykłe starodawne klepisko a chce zalać je betonem tak aby postawić na nim ten silos.Mój wstępny pomysł jest taki aby wybrać je na jakieś 30-35 cm, wyłożyć folią budowlaną, podsypać żwirem, ułożyć kamienie jeden przy drugim, zalać trochę betonem, położyć zbrojenie z drutu 10 mm w kwadrat 25 cm i resztę zalać betonem do wyrównania z obecną powierzchnią klepiska czyli do tych 30-35 cm.Wiem, że dobrze było podnieść trochę nad klepisko ale niestety wysokość stodoły i drzwi przez które planuję wsypywać żmijką nie bardzo mi na to pozwala.Pytałem się wczoraj osoby od której kupiłem silos i powiedział, że on nie miał robionego żadnego zbrojenia pod tym silosem. Quote
Vademecum Posted April 4, 2017 Report Posted April 4, 2017 Folia na spodzie nic Ci nie da , podrże się, folia między fundament a wylewke . Zbrojenie nie zaszkodzi. Quote
miszka Posted April 5, 2017 Report Posted April 5, 2017 Rzeczywiście chyba w tym miejscu lepiej spełni swoją rolę. Dzięki za pomoc. Quote
Kaja Posted September 6, 2017 Report Posted September 6, 2017 jakie są najmniejsze silosy (czy są takie 5 tonowe) ? gdzie szukać ? Quote
DuzyGrzegorz Posted September 7, 2017 Report Posted September 7, 2017 Są takie ale raczej typowo paszowe - http://allegro.pl/silos-6-5-tony-paszowy-zbozowy-i6932980913.htmlKoszt jednostkowy jest wysoki. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted September 7, 2017 Report Posted September 7, 2017 są i 2 tony. ale sam silos to zamało. ziarno to żywa materia. wymaga powiedzmy pilnowania. do silosu potrzebna jest jakaś infrastróktóra. załadunek, kontrola i w przypadku konieczności przewietrzenie albo dosuszenie. dawno temu używano zbiorników drewnianych. taka skrzynia musi być szczelna i drewno najlepiej gładkie bo w przeciwnym razie po kilku latach będzie chodzić Quote
Rejsiuk Posted October 16, 2017 Report Posted October 16, 2017 Ja silosy zbożowe i płaskodenne kupiłem niedawno, bo teraz są w dobrych cenach. Teraz jest dobry okres. Quote
crazy333 Posted October 16, 2017 Report Posted October 16, 2017 Ja spotkałem się z silosami lejowymi o pojemności 3 ton, wykonane z włókna szklanego, dla jakiś małych budynków inwentarskich jak znalazł Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 Teraz jest właśnie najlepszy okres na kupno silosów czy to zbożowego czy innego, głównie z racji zdecydowanie niższych, przedświątecznych cen i można naprawdę znaleźć ciekawe rabaty. Quote
Recommended Posts