Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry, mam pytanie do bardziej doświadczonych rolników w kwestii zbóż, ponieważ ja dopiero będę zaczynał wcześniej miałem maliny, porzeczki ale ludzi mniej trzeba się dostosować. Miałem 30ha kukurydzy i 100ha pszenicy koszenie na usługach. W tym roku planuje obsiać 150ha kukurydzy kupić kombajn a w przeciągu 4 lat postawić suszarnie i silosy na modernizacje . Mam parę pytań.

1. Jaką suszarnie i silosy jesteście mi w stanie polecić jaki tonaż itp. Docelowo pewnie będziemy uprawiać zboża na 200ha

2. Nie wiem za bardzo jak bez infrastruktury ugryźć te 150ha. Ojciec chciał pożyczyć przenośną suszarnie i takie podsuszone trzymać na naszym magazynie ale wiadomo większość i tak pewnie pójdzie jako mokra bo ciężko będzie to przerobić.

3. Zastanawiam się też na inwestycją w przyczepę przeładowczą aby od razu zwozić zboża na tira z pola, jednak to znowu koszty i nie wiem czy jest sens gdy docelowo planujemy te silosy.

Dziękuję za sensowne odpowiedzi i pozdrawiam

Posted

to zależy ile masz kasy, a na mokro zanim posiejesz ustal odbiór . Możesz mieć z 150 ha od 1.5 do 2.0 tyś. ton ziarna . Przydałaby sie suszarnia ciągła przy takiej ilości. Zasypowa po 20 ton to 100 zasypów , przy dwóch cyklach na dobe to masz 50.dni zmagań ze sprzętem i pogodą.

Może zacznij od 50 ha kuku ?

Posted

to zależy ile masz kasy, a na mokro zanim posiejesz ustal odbiór . Możesz mieć z 150 ha od 1.5 do 2.0 tyś. ton ziarna . Przydałaby sie suszarnia ciągła przy takiej ilości. Zasypowa po 20 ton to 100 zasypów , przy dwóch cyklach na dobe to masz 50.dni zmagań ze sprzętem i pogodą.

Może zacznij od 50 ha kuku ?

Miałem już 40ha  i szła jako mokra do pośrednika ale wiadomo tak się dużo traci. Aha czyli 50 dni non stop przy takim areale roboty hipotetycznie z suszeniem To albo jeszcze większa suszarnia albo część sprzedawać jako mokrą