Jump to content

Recommended Posts

• 2 months later...
Posted

W tym roku po rzepaku chce posiać pszenice ozimą, rzepak przepuszczony przez szarpacz na to florahumus, i wszystko zgruberowane, przed sianiem chce jeszcze raz zgruberować i wtedy już posiać bez orkowo, myślicie, że ma sens gruberować to drugi raz czy raczej sobie odpuścić? 

Posted

Jakoś nie widzę tego w przypadku pszenicy. Pszenica szczególnie ze zbóż nie lubi ziemi ze zniszczoną strukturą. Przy orce strukturalne głębsze warstwy uprawnej gleby wyciągasz na górę. Orka siewna i orka zimowa dzielą glebę na trzy warstwy więc warstwa gleby ma dwa lata na odbudowę struktury. 2x gruber zniszczy strukturę. Pozdrawiam!

Posted

Uproszczona uprawa musi mieć jakiś konkretny powód, a dwukrotne gruberowanie to poco ?

Uprawa ziemi to nie jeżdżenie po polu, czasem widze co robią tacy pseudo rolnicy, bo w moich terenach tego pełno, po dwuch sezonach pole dalej w ugorze bo sie nie opłaci no cóż jedni kończą szkoły studia rolnicze, a inni myślą po co przecież każdy głupi potrafi zaorać i posiać.

Posted

Znajomość ziemi, konkretnej ziemi jest ważniejsza niż studia czy szkoła, choć powinny nauczyć wyciągać wnioski. Masz rację Kolego, że każda uprawa, a właściwie uprawka (z wyjątkiem orki zimowej oczywiście) pogarsza strukturę gleby i co za tym idzie pogarsza warunki dla roślin. Zatem każda musi mieć swój cel dla którego musimy poświęcić jakąś część struktury gleby. Jeżeli jest dużo chwastów to może potrzeba przejść dwa czy trzy razy gruberem, ale ziarno musi się znaleźć w glebie strukturalnej. Orka odwróci glebę i warstwa o zniszczonej strukturze znajdzie się głębiej i tam się zregeneruje, a za dwa lata kiedy znowu znajdzie się na powierzchni nie będzie zachwaszczona.

Zastąpienie sochy pługiem umożliwiającym odwracanie gleby i siew w strukturalną glebę był wielkim postępem i pozwolił na wyeliminowanie klęsk głodu w Europie. Wprawdzie pług jest znany od ponad 5 tys. lat, ale pierwsze pługi odwracające glebę jakie znamy dziś pojawiły się na początku XVIII w. Teraz znowu proponują nam sochę zwaną teraz pługiem dłutowym do uprawy bezorkowej - https://www.olx.pl/d/oferta/plug-dlutowy-5-7-zebow-wal-kolczasty-grot2-2m-3m-glebosz-mgvs-mandam-CID757-IDIpz4t.html#23116da1ef;promoted

Ma to być oszczędność? 180 KM na 2,20 m? Przecież to 180 KM to sześć C-330, a każdy uciągnie pług o szerokości 0,60 m. 6 * 0,60 m = 3,6 m. Czy to ja jestem głupi czy mnie próbują wcisnąć głupotę?

Posted

a ja teraz zastanawiam się co to gruber ?

Głupote to "oni" wszystkim wciskają, dziś czytałem o cenach za paliwo nie w zł za litr tylko w zł za przejechanie 100 km. czyli 1.0 pojemności spali tyle samo co 5.7 ?