Pasterz Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 Czy grodziliście kiedyś siatką leśna pastwiska. Mam teraz na wiosnę dużą część do remontu i myślimy żeby użyć właśnie siatki leśnej zamiast żerdzi. Nie wiem tylko czy krowy nie będą zbytnio napierać i pruć tej siatki. Do żerdzi są przyzwyczajone i w 100% respektują takie ogrodzenie. Tak sobie myślę, że autostrady są grodzone takimi siatkami leśnymi i muszą wytrzymać napór spłoszonej dzikiej zwierzyny. Quote
Ojciec Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 Taka siatka to fajny pomysł lecz krowy mogą ją pochylić ocierając się o nią ja puścił bym jeszcze pastuch elektryczny żeby się nie ocierały. U mnie w jednym miejscu takie coś by się nie sprawdziło co roku śnieg niszczy tam całe ogrodzenie chociaż nie wiem jaki bym słup tam wsadził zawsze jest pochylony (takie miejsce) gdzie zawsze zawiewa i leży sporo śniegu. myślałem także nad podobnym ogrodzeniem ale dla mnie za duży koszt. Quote
Pasterz Posted February 15, 2012 Author Report Posted February 15, 2012 Koszt samej siatki to jakieś 4zł za metr bieżący trzeba liczyć. Żerdzie na dwóch wysokościach tez trochę kosztują. Zainteresowałem się siatką leśną bo ma dodatkową zaletę jest ochrona z zewnątrz przed psami. Ostatnio 2 kundle wlazły i goniły krowy. Najlepiej by było wziąć dubeltówke i zastrzelić. Problem jednak jest bo jak b nie zareagować to dwa średniej wielkości kundle mogły by zamęczyć młódźkę. Quote
Ojciec Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 ile musisz tego ogrodzić ja mam pastwisko trzy hektarowe i myślę nad powiększeniem o 0,5 Quote
Pasterz Posted February 15, 2012 Author Report Posted February 15, 2012 Na jednym kawałku mamy do remontu tzn, starego ogrodzenia już prawie nie ma:) Siatki leśnej wyszło nam 12 rolek - 600 metrów. Jaką wysokość byś dawał tej siatki, ja myślę konkretnie o 1,25metra. Quote
Ojciec Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 zgadza się lepiej dać wyższą a słupki jakie będziesz dawał jak masz zamiar je zrobić? Quote
edwin Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 Na jednym kawałku mamy do remontu tzn' date=' starego ogrodzenia już prawie nie ma:) Siatki leśnej wyszło nam 12 rolek - 600 metrów. Jaką wysokość byś dawał tej siatki, ja myślę konkretnie o 1,25metra. [/quote'] Ja akurat nie stosowałem siatki leśnej do ogrodzenia pastwiska, ale wydaje się mi, że 1,25m to trochę mało. Do takiej wysokości chyba musiałby być jeszcze pastuch elektryczny. Wydaje mi się, że niewiele więcej płacąc za siatkę ominąłbyś problem pastucha. Taka siatka 1,5m-1,6m powinna być OK. Quote
witek29 Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 mi wyceniła firma GRIW polecam, bo tanio i siatka trzyma się bez zarzutu pozdrawiam Quote
ekojaja Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 ja mam konie na jednej taśmie pastucha i starcza a siatka leśna to moim zdaniem niepotrzebny wydatek a i trwała to ona nie jest jak twoje krowy się za nią zabiorą to szybko możesz mieć robotę z naprawą podsumowując jeśli i tak miał byś do tego dawać pastucha to daj go samego koszty mniejsze a i ogrodzenie będziesz miał mobilne ( w każdym momencie możesz je przenieś zrobić kwatery itd) Quote
GalaperStrong_pl Posted June 12, 2013 Report Posted June 12, 2013 Ja zawsze jestem zwolennikiem dawania nieco wyższej,zawsze to bezpieczniej dla zwierząt,no i też kilka innych praktycznych względów. Akurat z wyżej wymienioną formą nie miałem styczności,więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć. Quote
ZbyszekW8 Posted June 13, 2013 Report Posted June 13, 2013 Zgadzam sie z ekojaja, że to niepotrzebny wydatek z ta siatka lesna. Tez mam ogrodzenie zrobione z pastucha, dwie linie i naprawde sie sprawdza, a tak faktycznie bys musiał dwa ogrodzenia postawic Quote
GalaperStrong_pl Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 Pastuch sprawdzi się najlepiej,będzie też ekonomiczniej no i rzecz jasna mniej roboty przy stawianiu ogrodzenia. Siatka leśna to niepotrzebny wydatek w tym przypadku. Quote
Jac555 Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 Tez radze wybrac jeden rodzaj ogrodzenia i bardziej przychylałbym sie do pastucha, wyjdzie ci na pewno taniej niz siatka lesna a tez bedzie to moim zdaniem skuteczniejszy wybór Quote
GalaperStrong_pl Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 Czyli opinie są raczej jednoznaczne i spokojnie można tutaj myśleć o zakupie pastucha. Daj znać na co ostatecznie się decydujesz,gdzie kupiłeś oraz jaki był tego łączny koszt. Quote
Recommended Posts