Martita Posted January 20, 2021 Report Posted January 20, 2021 Witam, niecałe 4 lata temu moja mama składała wniosek o emeryturę, Pani w Krus powiedziała, żeby spisała z kimś umowę dzierżawy, bez żadnych konsekwencji, żeby mieć tylko podkładkę, ( dlaczego tak dokładnie nie pamiętam ), do tego pismo musiało pójść również do Starostwa Powiatowego i stamtąd przyszła decyzja odmowna , tzn Starostwo nie wyraziło zgody na tą dzierżawę. Dzisiaj będąc w Krus dowiedziałam się , że za ten okres musiałam opłacać składki jako rolnik, czego nie robiłam bo powiedziano mi, że to tylko umowa do tego przejścia na emeryturę bez żądnych konsekwencji...I teraz moje pytanie, czy ja muszę te składki opłacić wstecz? Nie powiem jest to dla nas ogromna kwota....Pani wtedy mówiła, że to jest tylko papierek i nic z tym robić nie trzeba...a teraz wyszło, że jednak trzeba... W tym czasie urodziłam dziecko i nie pracowałam, a przypisani jesteśmy pod ubezpieczenie zdrowotne Męża. Może ktoś pomoże? z góry dziękuję . Quote
Recommended Posts