Jump to content

Recommended Posts

Posted

Szanowni,

Na wstępie zaznaczam, że jestem zielony w kwestiach doboru sprzętu do ciągników, nie jestem rolnikiem. Potrzebuję jednak doradzić jaką kupić łyżkę do tura. Dokładniej chodzi o szerokość łyżki. Ciągnika ma lekko ponad 260cm szerokości, 90KM. Łyżka będzie używana sporadycznie, do obsypywania kiszonki. Jej dodatkowa praca (raczej jednorazowa) to równanie ziemi przy domu. Trzeba wyrównać spory kawałek terenu a koparka swoje kosztuje - a łyzkę i tak trzeba kupić. W związku z tym, pytanie moje - łyżka musi być szerokości ciągnika czy mniejsza? Można kupić gotowe na 260cm, ale większych nie spotkałem. Dodam jeszcze, że zależy mi na tym aby faktycznie dobrze wyrównać ziemię przy domu i żeby można było to zrobić sensownie, bez konieczności potem wielu poprawek. Tur 3 sekcyjny Faucheux z ramą szybkiego montażu. 

I kolejne pytanie - łyżka ma być na mocowanie EURO czy Faucheux? Jak to sprawdzić jakie powinno być? 

Z poważaniem

Amator

Posted

Jeśli dobrze kojarzę Faucheux ma haki i otwory na sworznie ustawione w jednej linii, w Euro haki są rozstawione szerzej niż otwory do sworzni. Łyżka najlepiej na szerokość ciągnika, nie będą zostawały ślady po bokach i przy ewentualnym wybieraniu przy ścianie jest łatwiej.

Posted

A w jaki sposób mogę sprawdzić jakie jest mocowanie do tego tura? Żeby odpowiednią łyżkę zamówić z dobrym mocowaniem i nie przerabiać, bo to znowu koszt spawacza. A co fabryczne spawy to nie to samo co domowe gdzieś mniej profesjonalne. 

Ciągnik 4x4 CASE 956 XL

Posted
Po to masz nazwy mocowań aby nie cza latać z metrówką, jak masz euro to wszystkie podzespoły euro będą pasować, Takim ciągnikiem z 4x4 coś upchniesz przy szerokosci 1 do 1 , ale lepiej ruwnać do tyłu bo pod ciężarem w łyżce będzie ugięcie na oponach i nie utzymasz tej samej wysokosci