rolnik-z-widłami Posted February 12, 2021 Report Posted February 12, 2021 Witam. Mam okazje dokupić ponad 2 hektary łąk naturalnych kwota 88 tysięcy za całość - chciałbym jako młody rolnik skorzystać z linii MRcsk na zakup czyli kredyt preferencyjny z dopłatą ARiMR. Nigdy nie korzystałem z tego i nie wiem czy się w ogóle opłaca wziąć taką opcję pod uwagę. Ja swoje 20% wkładu własnego mam... dziękuje Quote
Vademecum Posted February 12, 2021 Report Posted February 12, 2021 zawsze warto, ale taka kasa za łąki trwałe to lekkie przegięcie, chyba ,że w planach są jakieś inwestycje. Quote
rolnik-z-widłami Posted February 12, 2021 Author Report Posted February 12, 2021 zawsze warto, ale taka kasa za łąki trwałe to lekkie przegięcie, chyba ,że w planach są jakieś inwestycje.Pod bydło opasowe. Dokładnie tam jest 2,5 hektara. czyli wychodzi około 35,000 za hektar. Quote
Vademecum Posted February 12, 2021 Report Posted February 12, 2021 jak za łąke to sporo wychodzi, ale to ty wiesz w jakich cenach są u ciebie grunty. Quote
Vademecum Posted February 12, 2021 Report Posted February 12, 2021 policz ile byków musisz odchować żeby to odrobić. Quote
rolnik-z-widłami Posted February 12, 2021 Author Report Posted February 12, 2021 jak za łąke to sporo wychodzi, ale to ty wiesz w jakich cenach są u ciebie grunty.grunty u mnie stoją pomiędzy 45 - 60 tysięcy za hektar. Zapomniałem dodać że po badaniach klasyfikacji gleby wykazały że grunt pod łąką jest klasa 1 Quote
rolnik-z-widłami Posted February 12, 2021 Author Report Posted February 12, 2021 policz ile byków musisz odchować żeby to odrobić.Tak wiem że to nie małe pieniądze - chciałem ciągnąć do 100 sztuk ponieważ w tym roku jest sporo ziemi do dzierżawy od starszych osób w bardzo dobrej cenie z dopłatami. Quote
Vademecum Posted February 12, 2021 Report Posted February 12, 2021 na pierwszej klasie to byś zarobił na kuku, rzepaku albo buraku, teren pewnie podmokły jak na pastwisko to zły , a trawy by tam nasuszył. Quote
Recommended Posts