bartek12 Posted February 22, 2021 Report Posted February 22, 2021 Hej! Jakie macie problemy/ zagadnienia natury prawnej w czasie koronawirusa ? Rozwiązanie umowy, kary umowne, czy płacić podatki, zus, czynsz itp. ? Piszcie poniżej ... Quote
Tuzon Posted February 22, 2021 Report Posted February 22, 2021 Prozaiczna sprawa, dziś się dowiedziałam, że jeśli umowa najmu jest na czas określony i nie ma dodatkowych zapisów to nie mogę jej rozwiązać przed terminem. J Ostatnio rownież staramy się w firmie optymalizować podatki:http://nakonto.com.pl/?p=60 Z uwagi na spore koszta w firmie i jednoczesnie zmniejszenie ilości zamówień firmowych.... Quote
DuzyGrzegorz Posted February 23, 2021 Report Posted February 23, 2021 Art. 673 Kc....§ 3. Jeżeli czas trwania najmu jest oznaczony, zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie. Umowę najmu można rozwiązać. Było tak zarówno przed pandemią i tak jest teraz.Pozdrawiam! Quote
pawel7991 Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 Okres kwarantanny dokumentów w urzędach, człowiek wrzuca dokument do urny i po 2 dniach dostaje telefon że do poprawki bo coś się nie zgadza. Quote
Vademecum Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 w mojej gminie idzie sprawniej niż przed pandemią, wszystko załatwiam na telefon, bez kolejki. Pani w korytarzu weryfikuje dokumenty i sama odnosi na dziennik podawczy. W krakowie pod urzędami postawili paczkomaty i przez nie idzie korespondencja, natomiast jak czegoś niewiesz to padaka bo pod telefenem zero kompetencji, Pani w portierni ma probkem z odrużnieniem druków. W skarbowce nawet 5 dni kwarantanny mają dokumenty.Małe gminy latwiej sie organizują , jak chcą. Sprawy zalatwiem w trzech gminach i ròżnice są w organizacji. Osobiście nie narzekam. Quote
Recommended Posts