marcink90 Posted February 25, 2021 Report Posted February 25, 2021 Cześć, planuje podsypać łąki saletrą amonową kiedy jest na to najlepszy termin? Wydaje mi się że najlepiej będzie w połowie marca gdzieś koło 20stego inny natomiast mówią że najlepiej w początku maja co wy sądzicie? Quote
Vademecum Posted February 25, 2021 Report Posted February 25, 2021 a widziałeś kiedyś by przyroda działała wg. kalendarza ? no może swojego naturalnego. Nawóz azotowy na łąki wysiewasz tuż po ruszeniu wegetacji i jeśli da się wjechać w pole. W tym roku w niektórych regionach będzie to możliwe już w przyszłym tygodniu. Quote
Robert ;-) Posted February 26, 2021 Report Posted February 26, 2021 Ja na łąki sieje późno bo nawet jak da się wjechać, to jest za zimno,nawuz posieje najprędzej w kwietniu jak juz dobrze zacznie rosnąć Quote
Vademecum Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 każdy teren jest inny, stojąca woda też opuźnia wegetacje Quote
DuzyGrzegorz Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 a widziałeś kiedyś by przyroda działała wg. kalendarza ? no może swojego naturalnego. Nawóz azotowy na łąki wysiewasz tuż po ruszeniu wegetacji i jeśli da się wjechać w pole. W tym roku w niektórych regionach będzie to możliwe już w przyszłym tygodniu.Wczesna wiosna kiedy się sieje nawozy na łąkę nie ma nic wspólnego z kalendarzem. Zaczyna się kiedy "brzezina puka" czyli zaczynają się rozwijać pąki liściowe brzozy. Sianie nawozów azotowych na łąkę w okresie zarania wiosny mija się z celem ze względu na straty. Wczesna wiosna to najlepszy termin dla nawozów azotowych, zarówno w formie amonowej jak i saletrzanej. Pozdrawiam! Quote
marcink90 Posted March 7, 2021 Author Report Posted March 7, 2021 Pytanko by nie zakładać nowego tematu, kiedy najlepiej uwalowac łąki? Mam możliwość pożyczenia takiego wału 3m zalewanego wodą, myślcie ze w tym tygodniu co będzie można uwalowac czy poczekać jeszcze z 1-2tygdonie? Quote
Vademecum Posted March 7, 2021 Report Posted March 7, 2021 u mnie mógłbys już dziś wałować, bo sucho, ale u ciebie może być zamokro, jeśli masz łąkę na podmogłym terenie to powinienneś odczekać aż obeschnie Quote
marcink90 Posted March 7, 2021 Author Report Posted March 7, 2021 A co sądzicie o wyspaniu już nawozów w formie saletry amonowej 200kg/ha? Deszcze nadają od wtorku to akurat by się rozłożyła ew za tydzień? Quote
Robert ;-) Posted March 7, 2021 Report Posted March 7, 2021 Na łaki to za wcześnie bo za zimno i nic ci to nie da łąkę to się posiewa jak zacznie się wegetacja Quote
Vademecum Posted March 8, 2021 Report Posted March 8, 2021 rośliny jeszcze są uśpione, dasz teraz to salerta przeleci z wodą a rośliny dalej bedą uśpione. Sam sobie odpowiedz kiedy zastosować. Nie kieruj się kalendarzem który stworzył człowiek tylko kalendarzem natury. Kolega Duży Grzegorz podał ci idealny termin. Quote
Recommended Posts