rolnik1500 Posted February 17, 2012 Report Posted February 17, 2012 Chciałem zapytać Was o traktory TYM zastanawiam się na którymś z modeli T353, T433 lub TYM T503. Widziałem je własnie na targach i zastsanwaim się nad małym podręcznym ciągnikiem, który zastąpił by zasłużonego ursusa c330. Czy mieliście do czynienia z tą marką. Quote
muzyk Posted February 17, 2012 Report Posted February 17, 2012 CHętnie i ja chciałbym się dowiedzieć coś na temat nowości ciągników,maszyn itp. Quote
Kronel Posted February 18, 2012 Report Posted February 18, 2012 Przyglądałem się tym ciągnikom przedwczoraj na targach Polagra, pogadałem nawet na stoisku. Na mój rzut oka to są to te same ciągniki co LS-y sprzedawane przez Korbanka. Bardzo podobne rozwiązania. My szukamy teraz małego traktorka do podręcznych prac takiego jak c330, mamy dotacje rozpisane i trzeba coś kupić. Wielki plus tych traktorków to przestronna kabina, i łatwo się do nich wsiada i wysiada, to co fajne to płaska obudowa. Wiadomo na targach można tylko pooglądać, nie można się przejechać nie można nawet odpalić. Ja najbardziej oglądałem tego małego bo akurat był z turem 353, ale moim zdaniem jest stanowczo za słaby. Moc silnika to 35 koni, czyli jak by to przeliczyć na moc całego ciągnika to pewnie zostanie z 25 koni. Z taką mocą to on się będzie nadawał chyba tylko do ciągnięcie dwukołówki, a turem to chyba tylko liście będzie można przerzucać. Moim zdaniem teraz ciągnik powinien mieć minimum 50koni nawet jak miałby służyć tylko do ciągnięcia bron. Ale może się mylę fajnie jakby znalazł się ktoś kto ma taki ciągnik, więcej by o nim powiedział. Cena jest taka jak wszystkie ciągniki w tej klasie, z kabiną około 80tys. zł brutto. Jeszcze jedna fortka, zrobiłem ich troche na targach:) Quote
Kowalik Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 To są bardzo podobne ciagniki jak LS-y sprzedawane przez korbanka. Róznią się tym czym Same od Deutsch Farów. Czyli kolorem i troche wyglądam. Ale od LS-ów sa troche tańsze. Ale ten co na zdjęciu pokazuje to model trawnikowy nie dla rolnika tylko do komunalki. Quote
matlus1 Posted April 10, 2014 Report Posted April 10, 2014 Witam!!! Posiadam ciągnik TYM T603 i URSUS c330 więc myślę że będę mógł pomóc;) A więc jeśli chodzi o model T603 (przedział cenowy to 114-117 tyś z kabiną) z turbodoładowanym silnikiem Perkins 2,2l o mocy 58,5 KM / 43 kW a więc bliżej mu do c360 niż c330. Ale charakteryzuje się nadzwyczajną zwrotnością nawet z TUREM, małym zużyciem paliwa, 3 pary wyjść hydraulicznych z tyłu, 2 pary z prawego boku w większości używane do TURA lub TUZA. Jeśli chodzi o maksymalne osiągi (w rzeczywistości) to powinno wystarczyć jeśli napiszę że używam siewnika BOMET o szer. 3,00m którego zapotrzebowanie na moc wynosi 80KM, T603 spisuje się z nim znakomicie. A więc uważam że jest to złoty środek na zastąpienie c360 lub c330 choć jeśli chodzi o c330 to myślę że bardziej adekwatny jest model T503 50,7 KM / 37,3 kW. T 603 porównywałem z rok starszym john deere 'm 5065E 65KM : moim zdanie poza mocą TYM jest ok 5 lat przed john' ym a więc polecam;) PS: jedyny mankament to turbina trzeba dbać i uważać szczególnie zimą. Quote
Recommended Posts