Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej. Interesuje mnie co myslicie o polskich producentach sprzetu rolniczego I jakich cenicie najbardziej.

Bylabym wdziecna za podpowiedzi.Z gory dziekuje.

Posted

Producent będzie tak dobry jak dobrymi dysponuje maszynami, ludźmi i jakich używa materiałów.

Ogólnie producenci na maszyny dla rolnictwa używają materiaĺu słabego, i to jest odczuwalne .

Maszyny są słabe, powłkoki lakiernicze żałosne.

Jeśli potrzebna jest solidna maszyna trzeba szukać po zachodnich niżetko 30 - 40 letnich, są lepsze od nowych polskich.

Posted

Z doświadczenia polecam Mandam, Staltech, Krukowiak, a mam niechęć do Biardzkiego, Bometu czy AgroMaszu. Jeśli chodzi o prasy, to Ursusa i Sipmę bym omijał. Ale wiadomo, we wszystkim zależy na co się trafi i jak się użytkuje, jest sporo mało znanych producentów którzy robią całkiem porządne maszyny.

Posted
zależy co rozumieć pod pojęciem gorsza. może być ładniejsza bo nowa, ale 20 letnią zaxhodnią możesz robić dĺużej niż polską. Trzeba umieć ocenić maszyne konstrukcyjnie, masa ludzi nie kieruje się konstrukcją tylko tym, że nowe.
Posted
Jakbym miał kupować książkę to tylko Pottinger nawet używaną, widzę je czas to w pracy i polskie wydają się przy niej jak z plasteliny. Mówią też że Vicon jest dobry, nawet na praktykach miałem okazję jedną składać.
  • 2 weeks later...
Posted

Vademecum napisał prawdę o polskich produktach i tego nikt na razie nie zmienił. Tandeta, słaby materiał a wykonawstwo takie jak przez zwykłego chłopa który w miejsce typowych uchwytów wspawa nakrętki a materiał używa pordzewiały, że farba schodzi po kilku dniach. 

Posted

Naczepy wieltona widać w caĺej europie, więc muszą być w klasie.

Problem jest w materiale, u nas maszyny buduje się z ja to nazywam sĺupków ogrodzeniowych, materił masywny a gnie się jak z ołowiu. jak popatrzyć na zachodnie maszyny to konstrukcja delikatna a wytrzymałość potężna.

Czytaĺem, że NASA chce by polskie osrodki naukowe budowaĺy urządzenia dla nich, CERN też korzysta z polskich naukowców. Jednak dla rolnictwa byle co za bylejakie pieniądze. Wiadomo z uprrawy ziemi kasy niewiele i cza sie tym badziewiem podpierać, ale dziwi mnie ze ktoś kupi kosiarke i szczyci się że nowa, jakby zobaczyĺ budowe w srodku to już niebyłby taki pewny maszyny, czy rozsiewacz do nawozu, wystarczy poczytać o budiwie, experymentach, wziąć rużne ustawienia i experymenty, wnioski.Polskie buduje sie na wzór bez zadnych analiz i byle taniej. Później obserwujemy krzywe pługi, pospawane agregaty, ramy

• 2 months later...