marcink90 Posted February 26, 2021 Report Posted February 26, 2021 CześćNurtuje mnie jedno pytanie, a mianowicie po co są klapki na tłumik w ciągnikach? Znaczy no wiadomo odpowiedź jest prosta po to żeby nie dostawała się woda ale czy ta woda rzeczywiście się dostaje do silnika nawet przy intensywnych opadach? Dajmy taki ciągnik jak C-330 czy C-360 one mają proste tłumiki, producent czyli Ursus nigdy nie dodawał klapek na tłumik, na kolanku przecież jest dziurka po to by woda wylatywała.Czemu tworzę taki post? Bo kupiłem ostatnio klapkę na giełdzie za 5zł która odpadła nie odkręciła się a urwała po tygodniu, do tego dzwoniła strasznie na jałowych i ogólnie wkurzała, niekiedy widzę jak ludzie przykrywają tłumiki jakimś wiaderkiem czy czymś czy to serio jest konieczne? Warto mieć te klapkę czy nie? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 26, 2021 Report Posted February 26, 2021 Traktory które mają tak ukształtowany tłumik, że woda może dostać się do cylindrów lub na turbinę muszą mieć klapkę. Ładowałem obornik a traktor stał pod okapem i zaczął padać deszcz. Rozrusznik nie obrócił. Wybrać wodę z komory spalania przez otwór wtryskiwacza - czysta przyjemność!Pozdrawiam! Quote
pawel7991 Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 Nie tylko deszcz, ale też pył, piach czy nawet małe zwierzęta, zwłaszcza jak ciągnik stoi długo nieużywany na dworze. https://youtu.be/mPoKJHFBoGo?t=162Zobacz jak wyglądały cylindry po kilkunastu latach stania z niezabezpieczonym wydechem. Quote
Vademecum Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 Dobre pytanie, ot klapka. Też kupiłem, ale po jakimś czasie jechaĺem pod gałęziami i urwałem tĺumik i dobrze, że szyba ocalała na dodatek ta klapka nie leżała szczelnie, ot gadżet.Jeśli ciągnik nie stoji nonstop na polu nieodpalany to klapka niema sęsu, ale jeśli ciągnik jest nieuruchomiany tygodniami to warto nałożyć coś na wydech, puszke, garnek bo jednak jest możliwe zalania cylindrów wodą, ja na weekend zostawiĺem ciągnik, wydawałoby się pod dachem , ale trafiĺo do wydechu i dolało , i zdziwienie. robota ja musiaĺem wymienić olej bo po spuszczeniu wody wtryskami po 5 min. pracy zrobiĺa się emulsja.Polecam trzymać ciągnik dĺuższy czas pod dachem albo coś nakładać na wydech, klapka w wykonaniu jaką miaĺem nie spełnia roli, ma taki luz że niema szczelności Quote
ali Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 To już lepiej kolanko jakieś dorobić. Quote
Kamilc-360 Posted February 28, 2021 Report Posted February 28, 2021 Te klapki po 5zl to daruj sobie i lepiej kup piwo wypij i zalóz te puszkę na wydech jakbyś tego nie skręcił to się urwie po jakimś czasie, za 30-40zł możesz kupić taką końcówkę na wydech i to już chyba lepsze rozwiązaniehttps://allegro.pl/oferta/koncowka-tlumika-ursus-c330-c360-3p-mf-2812-255-9157937712?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Quote
Vademecum Posted February 28, 2021 Report Posted February 28, 2021 w moim 255 10 cm uciołem bo do lasu im mniej tym lepiej. w t 25 była opcja w dół wydech a taka końcówka dokręcana. ponad 50 lat temu tak było a dziś muszą wymyślać na nowo. Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2021 Report Posted February 28, 2021 Miałem klapke dużo lat ale w końcu przyspawałem kawałek kolanka ,i nie to że ciagnik lepiej brzmi ma taki fajny gang to i woda nie naleci ,no chyba że zacina ale nie zdażyło mi się ,mówię tu o c355 , w rusku był już tłumik z kolankiem Quote
Vademecum Posted March 1, 2021 Report Posted March 1, 2021 ruskie zawsze miały kolanko, u nich to przeważnie pod chmurką sprzęt stoji i penie dlatego Quote
Recommended Posts