Jump to content

Recommended Posts

Posted

Vademecum, kup sobie psa ;)

Ps. Już mówiłam, co zabiera Ci zysk. Sam głosujesz na ten system.

Jak to wiedżmo pies przy chałupie to zawsze musi być :), chodż teraz wilki coraz bliżej podchodzą, pies sam nie ma szans. One działają w watasze. 

Posted
Wilków jest za dużo względem ich terenów żerowych, siedliskowych. Albo trzeba wilki odstrzelić, albo zapewnić im wystarczająca ilość pożywienia w lasach i odpowiednią wielkość terenów. Powinno być 90% lasów do powierzchni pół uprawnych. Jest jakby na odwrót, ale chwilowo, że względu na czasy w jakich żyjemy, wygląda na to, że trzeba zaorać każdy ugór, a wilki wybić niemal co do jednego.
Posted
Powinno być więcej lasów. Więcej grzybów, jagód i ziół, więcej zwierzyny łownej. To gwarantuje nasze przetrwanie. Wyobraź sobie kataklizm, choćby zimę nuklearną na ten przykład. Gdzie uciekasz?
Posted
Mała sugestia.Kartofelki nie rosną i nie ma czym nakarmić świnek... Jak widzę, jak rżną te puszcze, to jestem przerażona. Znów mamy tu doczynienia z niepohamowaną pokusą bogacenia się kosztem innych.
Posted

Powinno być więcej lasów. Więcej grzybów, jagód i ziół, więcej zwierzyny łownej. To gwarantuje nasze przetrwanie. Wyobraź sobie kataklizm, choćby zimę nuklearną na ten przykład. Gdzie uciekasz?

Lasów jest wystarczająca ilość w stosunku do gruntów o innych wartościach. Zalesiamy nieużytki i to jest dobry pomysł. Do lasu nie ucieknę bo już tam miejsca nie będzie, pełno zwierza w nim będzie. 

Posted

Mała sugestia.Kartofelki nie rosną i nie ma czym nakarmić świnek... Jak widzę, jak rżną te puszcze, to jestem przerażona. Znów mamy tu doczynienia z niepohamowaną pokusą bogacenia się kosztem innych.

Mamy nadwyżki produkcyjne, a nie braki ziemniaków. Kiedyś przy każdej chałupie był chlewiki, a w nim 3-4 świnki, teraz tego nie ma. A wydajność wzrosła. 

Posted
jest około 33% lasu powieszni polski i na tle europy nieżle wypadamy, tylko skandynawia ma więcej drzew. Natomiast jest zadużo zwierzyny, mięso niemal darmo, niema kĺósowników, a myśliwi maja to gdzieś. Jak sie robi odszczał to mowa o bezbronnych zwierzątkach, ale jak te zwierzęta przez pół roku są głodne to dobrze jest.
Posted

jest około 33% lasu powieszni polski i na tle europy nieżle wypadamy, tylko skandynawia ma więcej drzew. Natomiast jest zadużo zwierzyny, mięso niemal darmo, niema kĺósowników, a myśliwi maja to gdzieś. Jak sie robi odszczał to mowa o bezbronnych zwierzątkach, ale jak te zwierzęta przez pół roku są głodne to dobrze jest.

To jedno, drugie, że dziś budownictwo zajmuje nowe obszary, które kiedyś użytkowały zwierzęta. Stąd te ilości dzików i saren w mieście, o lisach nie wspomnę. To tego dokarmianie, leki podawane w paszy swoje zrobiły. Populacje się rozrosły. Żubrów jest już za duzo na obszarze puszczy Białowiejskiej, bo za dużo stad. 

Posted
Jak jest za dużo to trzeba odstrzelać i zjadać. Pytanie tylko czy zwierząt jest za dużo czy lasów za mało... Co by było gdyby nastąpił jakiś kataklizm, który przeslonil by słońce na kilka lat. Nie ma zboża, nie ma świnek, wtedy szukalibysmy jedzenia w lesie, czy się mylę. Albo np. Rok bez lata. Jakieś tam zapasy rządowe są, ale...
Posted

Jak jest za dużo to trzeba odstrzelać i zjadać. Pytanie tylko czy zwierząt jest za dużo czy lasów za mało... Co by było gdyby nastąpił jakiś kataklizm, który przeslonil by słońce na kilka lat. Nie ma zboża, nie ma świnek, wtedy szukalibysmy jedzenia w lesie, czy się mylę. Albo np. Rok bez lata. Jakieś tam zapasy rządowe są, ale...

Dobrze mówisz, dziczyzna jest zdrowa. 

Posted

Piszecie o wycinaniu lasów, ale pod florahumus i inne podobne specyfiki nie wycinają specjalnie drzew. Wyciągają z wydobytego węgla co się da, w tym kwasy humusowe. A dla mnie lepsza opcja w tym, niż dalej walić w ziemię chemię. To przynajmniej można stosować w rolnictwie eko

Posted
Nie jestem obeznana w temacie, więc nie powiem Ci czy to dobre,czy złe. Kopalnie węgla brunatnego chyba idą w odstawkę, a najważniejsze jest, że te kwasy pomimo, że na pewno dobroczynne, to są wyizolowywane z tego węgla jakąś chemią. Jaką nie wiem. Chodzi o to, żeby to nie było błędne koło. Jak się dowiesz kolego, jak oni to robią, to daj znać. Na razie nie jestem ani za, ani przeciw.
Posted
Ale nie mówimy tu o spalaniu tego węgla, bo to inna broszka, choć jak kwasy humusowe pozyskane z brunatnego to i spalić by go wypadało... Dlatego lepszy jest kompost i nie kombinowanie.
Posted

Wiesz co, za całe zycie nie wiem czy będziesz w stanie wyprodukować kompostu na wynawożenie 1 ha pola ornego. Kolejna utopia i niegodna poruszania w gospodarstwie rolnym produkującym żywność.

Rozwiązaniem jest tradycyjna hodowla ściółkowa., ale musiaĺy by być konmretne dopłaty do sztuki zywca by dać komuś etet przy widłach.