marek258 Posted March 10, 2021 Report Posted March 10, 2021 stosowal juz ktos moze kwasy humusowe albo huminowe w kukurydzy albo rzepaku? moga byc tez opinie o jakichs innych zbozach.polecacie stosowanie i co o nich wiecie? Quote
Vademecum Posted March 10, 2021 Report Posted March 10, 2021 nie , nie polecam to kolejny sposób na wydojenie rolnika Quote
Jaga Posted March 10, 2021 Report Posted March 10, 2021 Polecam zrobić sobie kompost z dzdzownicami. Jest za darmo. Quote
Sołtys Michał Posted March 10, 2021 Report Posted March 10, 2021 Dawniej był gnój, a teraz wszędzie chemia, bo niby tak jest dobrze. DuzyGrzegorz 1 Quote
marek258 Posted March 11, 2021 Author Report Posted March 11, 2021 Dawniej był gnój, a teraz wszędzie chemia, bo niby tak jest dobrze. Sołtys Michał - z tego, co czytam, to nie chemia, tylko przerobiony węgiel brunatny - więc raczej naturalne.Porównuję sobie te produkty, a jesty ich sporo i wychodzi mi, że chyba florahumus jest najwydajniejszy (piszą o 300ml na hektar). Inne produkty mają dawkownaie podawane w litrach na ha (np. 2-3l/ha). Zastanawiam się skąd takie ogromne różnice wydajności. A przy okazji - dobrego dnia sołtysa Quote
Vademecum Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 myślisz, że jakaś extra mixtura w ilości 300 ml może zastąpić 30 ton obornika ? Quote
Sołtys Michał Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 Polecam zrobić sobie kompost z dzdzownicami. Jest za darmo.Pomysł dobry, ale czasochłonny. No i na mały areał. Quote
Sołtys Michał Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 Sołtys Michał - z tego, co czytam, to nie chemia, tylko przerobiony węgiel brunatny - więc raczej naturalne.Porównuję sobie te produkty, a jesty ich sporo i wychodzi mi, że chyba florahumus jest najwydajniejszy (piszą o 300ml na hektar). Inne produkty mają dawkownaie podawane w litrach na ha (np. 2-3l/ha). Zastanawiam się skąd takie ogromne różnice wydajności. A przy okazji - dobrego dnia sołtysa No jak taka wydajność to wolę nie myśleć co tam jest. No węgiel brunatny to najbardziej zdrowych nie należy. A podany przeróbce to już w ogóle. Dzięki za życzenia. Quote
Sołtys Michał Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 myślisz, że jakaś extra mixtura w ilości 300 ml może zastąpić 30 ton obornika ?Tablica Mendelejewa w probówce. Przy tej pojemności. Quote
Jaga Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 Zamiast oddawać nawóz do biogazowni, można handlować kompostem. Z pożytkiem dla wszystkich. Quote
Jaga Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 Fakt, dziś dzień Sołtysa. Słodkiego leniuchowania życzę Quote
Vademecum Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 w oborniku nie chodzi o frakcje mineralną, chociaż jest, ale o frakcje biologiczną czyli bakterie i pożywka, niemożna obornika zastąpić butelką jakiegoś płynu - też bardzołatwo jest zepsuć obornik niektórzy jak obserwuje to robią. Quote
Jaga Posted March 11, 2021 Report Posted March 11, 2021 Jakiś sens w tych butelkowanych kwasach jest, ale... Nie ma to jak kupa, ta od dzdzownic też. Taki kompost to inaczej humus. Quote
Sołtys Michał Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Zamiast oddawać nawóz do biogazowni, można handlować kompostem. Z pożytkiem dla wszystkich.Tak robi mój znajomy, śmieje się , że więcej zarobi na gnoju niż na mleku. Nie ma żadnego problemu ze sprzedażą gnoju. Quote
Sołtys Michał Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Fakt, dziś dzień Sołtysa. Słodkiego leniuchowania życzę Dzięki Wiedźmo Quote
Sołtys Michał Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Jakiś sens w tych butelkowanych kwasach jest, ale... Nie ma to jak kupa, ta od dzdzownic też. Taki kompost to inaczej humus.Ale co jest w tych butelkach jeśli chodzi o skład? I tak olbrzymie stężenie jakieś chemii nie ma wpływu na ziemię czy zawartość składników w roślinie? Quote
Jaga Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Niewiem. Trzeba byłoby wziąć to pod lupę. Może lepsze dla ziemi to, niż glifosaty... Nie wiem... Poza obornikiem, zawsze najlepszy będzie żywy kompost jak i produkcja jego, to sama natura, tylko trzeba namieszać trochę widłami Quote
Sołtys Michał Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Też tak myślę, z tym, że o to coraz trudniej. Quote
Jaga Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Zastanawiałam się jeszcze nad mączka mięsno-kostną. Nie wiem jako nawóz, ale na kompost podobno się nie nadaje. Może lepiej robić z tego popiół fosforowy. Quote
Jaga Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 No... Wapniowo fosforowy, ale rozchodzi mi się o fosfor. Quote
Vademecum Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Stosuje sie mączke miesno kostną do użyźniania ziemi bo tak sie to nazywa, od kiedy zabroniono jej skarmiać, ale w takim reżimie, że zwykłego rolnika nie stać. Sprzęt i obecność powiatowego lek. weterynari. Przeładunek pneumatyczny i od razu zmieszane z ziemią.Też widziakem, i sĺyszaĺem że nawożą odpadem z ubojni drobiu, pierze, flaki a smród.... oczywiście nielegalnie. Podobno pierze użyźnia ziemie. Quote
Vademecum Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 glifosat nie sĺuzy do użyźniania ziemi, bez przesady Quote
Vademecum Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Z tego co wiem to ani kompostu ani obornika niemozna mieszać, a nawet trzeba robić wszystko by odciąć dopływ tlenu. Dobry kompost uklada się warstwami, przelewa gnojuwką i udeptuje, obornik też sie udeptuje by odciąć dopływ tlenu.Ziemia uborzeje przez explorowanie jej i nie oddawanie w postaci obornika, kiedyś ta poijemność zmniejszy się do minimum i żadne nawozy nie przyjmą się Quote
Sołtys Michał Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Zastanawiałam się jeszcze nad mączka mięsno-kostną. Nie wiem jako nawóz, ale na kompost podobno się nie nadaje. Może lepiej robić z tego popiół fosforowy.Maczki nie stosowałem, ciężko mi coś powiedzieć. Ja tu mam ziemie ciężką. Quote
Vademecum Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Mączki mięsno kostne tylko na ciężką ziemie. Quote
Recommended Posts