Jaga Posted March 23, 2021 Report Posted March 23, 2021 Jakiś jest. Nie zapominaj o masie zielonej i innych naturalnych nawozach, bo sam oprysk z kwasów cudów nie zdziała, potrzebna jest materia, na której te kwasy się zatrzymają. Quote
Vademecum Posted March 23, 2021 Report Posted March 23, 2021 ciekawe co te kwasy robią z odczynem ph, bo może sie okazać, że trzeba będzie wapnować pole dodatkowo Quote
DuzyGrzegorz Posted March 23, 2021 Report Posted March 23, 2021 A czy to przypadkiem, Kolego Vademecum, nie chodzi o kontrolę nad środkami produkcji w gospodarstwach rodzinnych? Teraz gnojowica do biogazowni a na pole kwasy humusowe. Jak rolnik wywiózł obornik na pole nie było okazji do objęcia kontroli nad środkami produkcji w jego gospodarstwie. Teraz ma albo zboża i nawozy z zakupu, albo chów i pasze z zakupu. Najlepiej jak ma jeszcze duży kredyt na traktor, kombajn albo na oborę to od produkcji nie ucieknie. Obecnie dobry rolnik to zadłużony rolnik wyspecjalizowany w jednym kierunku i na dodatek tylko w części całego cyklu produkcji tego kierunku (świnie bez produkcji paszy w gospodarstwie czy pasze bez produkcji nawozów organicznych w gospodarstwie).Zwróćcie uwagę kto ustawia się w kolejce po wsparcie. Czy to są ci nowocześni, wyspecjalizowani stosujący najnowocześniejsze technologie produkcji, czy te tradycyjne, rodzinne mające i uprawy i chów?Ci co mają i uprawy i chów nawet z pomocy suszowej zostali wykluczeni bo nie spełnili warunku progu strat.Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted March 23, 2021 Report Posted March 23, 2021 Tak, trzeba uniemożliwić rolnikowi alternatywe - jeden kierunek bez możliwości szybkiego przekwalifikowania na inną produkcje. Quote
Jaga Posted March 23, 2021 Report Posted March 23, 2021 Ja nie wiem czy tu chodzi o kontrolę..., raczej biznes producentów, choć może... Quote
Vademecum Posted March 23, 2021 Report Posted March 23, 2021 dla kogo biznes ? błędne koło bez wyjścia. Quote
Sołtys Michał Posted March 24, 2021 Report Posted March 24, 2021 Za dużo biurokracji w tym wszystkim. Mało przejrzyste to wszystko i zbyt skomplikowane. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 24, 2021 Report Posted March 24, 2021 Tak, trzeba uniemożliwić rolnikowi alternatywe - jeden kierunek bez możliwości szybkiego przekwalifikowania na inną produkcje.Ojciec przekazał synowi gospodarstwo. Syn sprzedał świnie, krowy, owce i cały inwentarz. Wszystkie budynki przerobił na kurniki i zaczął hodować kury. Zawołał ojca, pokazuje zmiany w gospodarstwie i krytykuje sposób gospodarowania ojca.syn: - Zobacz tato, mnie to się żyje. Robię rzut kur, potem mam dwa trzy tygodnie przerwy, mogę jechać na wczasy. Następny rzut kur następne wczasy. A u Ciebie na okrągło była robota i robota. A to krowy doić, świnie karmić, owce strzyc i tak na okrągło. Piątek, świątek i niedziela.ojciec: - Synu, w gospodarstwie zawsze trzeba mieć alternatywę. Jedno nie wyjdzie to żyjesz z drugiego, drugie nie wyjdzie to żyjesz z trzeciego. Ty synu masz tylko kury. Jak się coś zdarzy z kurami to nie będziesz miał z czego żyć bo nie masz alternatywy.syn: - Co może się zdarzyć z kurami?! Dostają dobrą paszę, lekarz daje wszystkie leki. Jak nie ma prądu mam agregat. Co tu się może zdarzyć jak jest wszystko zabezpieczone?ojciec: - Zacznie padać deszcz, będzie padał długo i zrobi się powódź. Kury się potopią i jak nie masz alternatywy to nie masz z czego żyć.syn: - Przesadziłeś tato. Jaka może być alternatywa na powódź?ojciec: - Kaczki. Pozdrawiam! Quote
Jaga Posted March 25, 2021 Report Posted March 25, 2021 Do tej inteligencji nie dotrze kolego DuzyGrzegorz, szkoda czasu. Quote
Jaga Posted March 25, 2021 Report Posted March 25, 2021 Tu nie mają zastosowania, ani naukowe referaty, ani łopatologiczne przypowieści. Tu nie dotrze nawet nawet tępym mieczem, ale dziękuję. Sołtys Michał 1 Quote
Vademecum Posted March 25, 2021 Report Posted March 25, 2021 Każdy to wie,a najwięcej wie ten co tego nie robi. Rolnik praktyk również wie ile czasu trzeba poświęcić na taką hodowle. Zdażają sie jeszcze 3 - 4 pokoleniowe gospodarstwa ktòre tak produkują, litr mleka 10 zł, jajko duże 1.80 zł, kura oprawiona 30 zł rombanka wieprzowa 20 zł, wołowa 35 zł, Przyjeżdżają tacy z miasta ok. 50 km w jedną strone i całe dobro planety bierze w łep. Dotego dojdą wymogi wet, sanitarne. Czas pracy przy przerobieniu pojedynczej świni to dwa dni po ok. 10 h dla dwuch osób czyli 40 rbh . licząc tylko 15 zł za rbh ( 15, to te symboliczne marne grosze za ktòre koleżanka pracować na kasie nie będzie ) koszt pracy to tylko 600 zł do tego dojda koszty mediów, środków czyszczących , przypraw i innych. Dreno do wędzenia to też koszt , a czas wędzenia to 4 h x 15 . Jesli rolnik zrobi to sam. Przy 15 zł rbh wyjdzie 660 zł , a przy 30 za rbh ? Ja nie robiłbym tego , bo kiedyś to robiĺem i żadne szczęście babrać się w zimnym mięsie, zimnej wodzie i odorach podczas gotowania. Późnie jeszcze trzeba to sprzedać , a co jeśli sie nie sprzeda ? Rolnik musi to albo zjejsc albo wyżucić. mój ojciec podobnie zrobiĺ 165 kg kieĺbasy , gdzie pracownik posolił i on sam drugi ras. Przez prawie rok był terror kielbasiany.Trzeba samemu spròbować, a puźniej ogłaszać sie doradcą.Jak już pisaĺem, było zaĺożenie taniej żywności i taka jest, cel został osiàgnięty. Zmiany wymagają kosztów i czasu, tylko bez mocnego dofinansowania manufaktury nic sie nie zmieni. Sołtys Michał and DuzyGrzegorz 2 Quote
Sołtys Michał Posted March 25, 2021 Report Posted March 25, 2021 Myślisz kolego, że jeśli ktoś nie chce zrozumieć po co jest rolnictwo i jaki jest jego cel to zrozumie to co piszesz? Wątpie. Napisz, że będą dotacje do 250 arów działki przy zagrodowej i to w kwocie 1500 zł za ar i od razu będzie zrozumienie Quote
marek258 Posted April 1, 2021 Author Report Posted April 1, 2021 Z tego co się orientuję (odnośnie pH przy stosowaniu kwasów humusowych) - nie nadają się one do każdych roślin. Ale to już trzeba sprawdzać u konkretnych producentów - podają i dawki i potzebne informacje Quote
Recommended Posts