Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie!

Jesienią kupiłem 5 ha ziemi korzystając z dotacji dla młodych rolników. Chciałbym mądrze poprowadzić na niej gospodarkę i zastanawiam się co mógłbym na tym kawałku zdziałać. Grunt pokrywa torf, gdzie latem ponoć jest bardzo sucho (info od pobliskiego rolnika), a obecnie zimą na 30% stoi woda.

Nie znam jeszcze dokładnej struktury gruntu. Działka mieści się w woj. zachodniopomorskim, koło Szczecinka. Teren na którym kiedyś było jeszcze jezioro Trzesiecko.

Jest kilka opcji jakie przewiduję:

-wypas (najmniej jestem do tego przekonany)

-drobne rośliny (trawy, zioła)

-drzewka owocowe (bądź inne)

-przeczekanie 5 lat w najprostszy sposób by mieścić się w ryzach biznesplanu, następnie kopać stawy i sprzedawać torf.

Proszę o poradę co wybrać i jakie rośliny/zwierzęta dobrze by się czuły na takim terenie dając porządny dochód, może ktoś zaprezentuje mi jakiś lepszy pomysł.

Przejrzałem już treści jakie oferuje "wujek google" , jednak nie łatwo jest dotrzeć do odpowiedniego artykułu popartego doświadczeniem.

Liczę na pomoc.

IgorM.

Posted
Moim zdaniem na torfowisku i to jescze na tak zmiennym nawodnieniu to tylko pastwiski albo łąka. Ale jak chcesz kase zbić to poprostu sprzedawaj torf. Ale to też musisz sprawdzić jakiej jakości jest ten torf, drugi problem to pwenie taki że dookoła wsyscy mają podobne grunty i kupe torfu.