Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam na miedzy mojej i innego człowieka daleko ode wsi rośnie dąb ,gruby w czasie wojny był już duży,w obwodzie ma z 5 metrów może więcej, chciał bym go zabezpieczyć przed wycięciem i uszkodzeniem, gdzie to zgłosić,ja go nie ruszę ale jakiś typ go podziabał siekierą ,pilnować go nie mam zamiaru ale szkoda mi go
Posted
w gminie masz wydział ochrony środowiska, powinni sie tym zainteresować, od tego są. Ja bym poczytał ile może mieć lat. obwód 5 m podzielić przez 3.14 to da prawie 2 metry średnicy, w zależniści od ziemi to tak na m9je oko ma 300 - 500 lat, powinni go wpisać w rejestr i oznaczyć czyli dać info, ze pomnik przyr. za niszczenie kara taka i taka.
Posted

Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 4 grudnia 2017 r. w sprawie kryteriów uznawania tworów przyrody żywej i nieożywionej za pomniki przyrody:

Na  podstawie  art. 40 ust. 3  ustawy  z dnia  16 kwietnia  2004 r.  o ochronie  przyrody  (Dz. U.  z 2016 r.  poz. 2134, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1. Kryteriami uznawania drzew za pomniki przyrody są:

1)   obwód  pnia  nie  mniejszy  niż  minimalny  obwód  pnia  drzewa  mierzony  na  wysokości  130 cm  dla  poszczególnych rodzajów i gatunków drzew, określony w załączniku do rozporządzenia, lub

2)   wyróżnianie  się  wśród  innych drzew tego samego rodzaju lub gatunku w skali kraju, województwa lub gminy, ze względu na obwód pnia, wysokość, szerokość korony, wiek, występowanie w skupiskach, w tym w alejach lub szpale-rach, pokrój lub inne cechy morfologiczne, a także inne wyjątkowe walory przyrodnicze, naukowe, kulturowe, historyczne lub krajobrazowe.

§ 2. Kryterium uznawania krzewów za pomniki przyrody jest wyróżnianie się wśród innych krzewów tego samego rodzaju  lub  gatunku  w skali  kraju,  województwa  lub  gminy,  ze  względu  na  wysokość,  szerokość,  wiek,  występowanie w skupiskach, pokrój lub inne cechy morfologiczne, a także inne wyjątkowe walory przyrodnicze, naukowe, kulturowe, historyczne lub krajobrazowe.

...

Załącznik do rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 4 grudnia 2017 r.

Rodzaj/gatunek drzewa    -   Minimalny obwód pnia drzewa mierzony w centymetrach na wysokości 130 cm

1. bez  koralowy,  cis  pospolity,  jałowiec  pospolity,  kruszyna  pospolita,  rokitnik zwyczajny, szakłak pospolity, trzmielina - 50 cm
  2. bez czarny, cyprysik, czeremcha zwyczajna, czereśnia, głóg, jabłoń, jarząb pospolity, jarząb szwedzki, leszczyna pospolita, żywotnik zachodni - 100 cm
  3. grusza, klon polny, magnolia drzewiasta, miłorząb, sosna Banksa, sosna limba, wierzba iwa, żywotnik olbrzymi - 150 cm
  4. brzoza  brodawkowata,  brzoza  omszona,  choina,  grab  zwyczajny,  olsza  szara, orzech,  sosna  wejmutka,  topola  osika,  tulipanowiec,  wiąz  górski,  wiąz  polny, wiąz szypułkowy, wierzba pięciopręcikowa - 200 cm
  5. daglezja,  iglicznia,  jesion  wyniosły,  jodła  pospolita,  kasztanowiec  zwyczajny, klon jawor, klon zwyczajny, leszczyna turecka, modrzew, olsza czarna, perełko-wiec, sosna czarna, sosna zwyczajna, świerk pospolity - 250 cm
  6. buk zwyczajny, dąb bezszypułkowy, dąb szypułkowy, lipa, platan, topola biała, wierzba biała, wierzba krucha 300 cm
  7. inne gatunki topoli niż wymienione w lp. 4 i 6 - 350 cm

Zgłoszenie do wójta/burmistrza/prezydenta. Pozdrawiam!

Posted

Robert, jesteś nawiedzony ? ( :) ) wg. teorii Dużego Grzegorza.

Też dbałbym o takiego dęba, i mugĺbym sie nawet nawiedzić :)

No coż nigdy całkiem normalny nie byłem, drzewo drzewem ale jest dość stare i duże dziadek opowiadał że w czasie wojny niemiecki snajper zdjął kilku ruskich ,no żeby nie było ruscy tez go zdjeli, i nie chciał bym aby ktos go ściął albo uszkodził, ja na temat tych ekoterrorustów mam swoje zdanie w gminie są dęby jako pomniki przyrody wisi tabliczka z orzełkiem ,moze macie rację że załatwić taki znaczek (tylko gdzie) ,i napisać że teren monitorowany, ale tak czy inaczej pójdę do gminy,tam jest fajna babka co zajmuje się ochroną środowiska, z nią można normalnie coś załatwić