Robert ;-) Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 Witam na miedzy mojej i innego człowieka daleko ode wsi rośnie dąb ,gruby w czasie wojny był już duży,w obwodzie ma z 5 metrów może więcej, chciał bym go zabezpieczyć przed wycięciem i uszkodzeniem, gdzie to zgłosić,ja go nie ruszę ale jakiś typ go podziabał siekierą ,pilnować go nie mam zamiaru ale szkoda mi go Quote
Jaga Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 Szczerze, nie mam pojęcia, może jakaś "zielona" organizacja w tym pomoże. Quote
Vademecum Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 w gminie masz wydział ochrony środowiska, powinni sie tym zainteresować, od tego są. Ja bym poczytał ile może mieć lat. obwód 5 m podzielić przez 3.14 to da prawie 2 metry średnicy, w zależniści od ziemi to tak na m9je oko ma 300 - 500 lat, powinni go wpisać w rejestr i oznaczyć czyli dać info, ze pomnik przyr. za niszczenie kara taka i taka. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 4 grudnia 2017 r. w sprawie kryteriów uznawania tworów przyrody żywej i nieożywionej za pomniki przyrody:Na podstawie art. 40 ust. 3 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody (Dz. U. z 2016 r. poz. 2134, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:§ 1. Kryteriami uznawania drzew za pomniki przyrody są:1) obwód pnia nie mniejszy niż minimalny obwód pnia drzewa mierzony na wysokości 130 cm dla poszczególnych rodzajów i gatunków drzew, określony w załączniku do rozporządzenia, lub2) wyróżnianie się wśród innych drzew tego samego rodzaju lub gatunku w skali kraju, województwa lub gminy, ze względu na obwód pnia, wysokość, szerokość korony, wiek, występowanie w skupiskach, w tym w alejach lub szpale-rach, pokrój lub inne cechy morfologiczne, a także inne wyjątkowe walory przyrodnicze, naukowe, kulturowe, historyczne lub krajobrazowe.§ 2. Kryterium uznawania krzewów za pomniki przyrody jest wyróżnianie się wśród innych krzewów tego samego rodzaju lub gatunku w skali kraju, województwa lub gminy, ze względu na wysokość, szerokość, wiek, występowanie w skupiskach, pokrój lub inne cechy morfologiczne, a także inne wyjątkowe walory przyrodnicze, naukowe, kulturowe, historyczne lub krajobrazowe....Załącznik do rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 4 grudnia 2017 r.Rodzaj/gatunek drzewa - Minimalny obwód pnia drzewa mierzony w centymetrach na wysokości 130 cm bez koralowy, cis pospolity, jałowiec pospolity, kruszyna pospolita, rokitnik zwyczajny, szakłak pospolity, trzmielina - 50 cm bez czarny, cyprysik, czeremcha zwyczajna, czereśnia, głóg, jabłoń, jarząb pospolity, jarząb szwedzki, leszczyna pospolita, żywotnik zachodni - 100 cm grusza, klon polny, magnolia drzewiasta, miłorząb, sosna Banksa, sosna limba, wierzba iwa, żywotnik olbrzymi - 150 cm brzoza brodawkowata, brzoza omszona, choina, grab zwyczajny, olsza szara, orzech, sosna wejmutka, topola osika, tulipanowiec, wiąz górski, wiąz polny, wiąz szypułkowy, wierzba pięciopręcikowa - 200 cm daglezja, iglicznia, jesion wyniosły, jodła pospolita, kasztanowiec zwyczajny, klon jawor, klon zwyczajny, leszczyna turecka, modrzew, olsza czarna, perełko-wiec, sosna czarna, sosna zwyczajna, świerk pospolity - 250 cm buk zwyczajny, dąb bezszypułkowy, dąb szypułkowy, lipa, platan, topola biała, wierzba biała, wierzba krucha 300 cm inne gatunki topoli niż wymienione w lp. 4 i 6 - 350 cmZgłoszenie do wójta/burmistrza/prezydenta. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted March 18, 2021 Author Report Posted March 18, 2021 Czyli do gminy muszę się udać ,dzięki za odpowiedź, pozdrawiam Quote
Vademecum Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 To pismo cza będzie napisać do wujta - burmistrza, ale idź do ochrony środowiska i pogadaj, a oni cie pokierują, POWINNO IM ZALEŻEĆ Quote
DuzyGrzegorz Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Też uważam, że powinno im zależeć. Aby się takiego pozbyć oczywiście. Chyba tylko jakiś nawiedzony właściciel gruntu albo gmina która ma za dużo pieniędzy chciałaby mieć pomnik przyrody na swoim terenie. Pozdrawiam! Jaga and Robert ;-) 2 Quote
Vademecum Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Robert, jesteś nawiedzony ? ( ) wg. teorii Dużego Grzegorza. Też dbałbym o takiego dęba, i mugĺbym sie nawet nawiedzić Quote
Jaga Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Gmina wyda papier i co?Zieloni narobią szumu. Quote
Sołtys Michał Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Oj Jago to normalne postępowanie administracyjne. Nie wiesz, że papier jest ważniejszy czasami od człowieka? A co dopiero od drzewa, choć to akurat na jego korzyść. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 To nie jest postępowanie administracyjne!!!A z innej beczki. Nie wiecie przypadkiem ile kosztuje opinia dendrologiczna u tych zielonych?Pozdrawiam! Quote
Sołtys Michał Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 To nie jest postępowanie administracyjne!!!A z innej beczki. Nie wiecie przypadkiem ile kosztuje opinia dendrologiczna u tych zielonych?Pozdrawiam!Dobrze decyzja. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Tylko czekają aby podpiąć się pod kasę. Pozdrawiam! Quote
Jaga Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Ludzie są chciwi, coż począć... Może wystarczy zawiesić info na drzewie, że to pomnik i ze teren jest monitorowany? Heheh Quote
Sołtys Michał Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Każde drzewo będące pomnikiem przyrody jest oznaczone. No cóż każdy chce zarobić, a czym lewem czy prawem to już inna sprawa. Quote
Robert ;-) Posted March 19, 2021 Author Report Posted March 19, 2021 Robert, jesteś nawiedzony ? ( ) wg. teorii Dużego Grzegorza. Też dbałbym o takiego dęba, i mugĺbym sie nawet nawiedzić No coż nigdy całkiem normalny nie byłem, drzewo drzewem ale jest dość stare i duże dziadek opowiadał że w czasie wojny niemiecki snajper zdjął kilku ruskich ,no żeby nie było ruscy tez go zdjeli, i nie chciał bym aby ktos go ściął albo uszkodził, ja na temat tych ekoterrorustów mam swoje zdanie w gminie są dęby jako pomniki przyrody wisi tabliczka z orzełkiem ,moze macie rację że załatwić taki znaczek (tylko gdzie) ,i napisać że teren monitorowany, ale tak czy inaczej pójdę do gminy,tam jest fajna babka co zajmuje się ochroną środowiska, z nią można normalnie coś załatwić Quote
DuzyGrzegorz Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Bez haraczu na rzecz ekoterrorystów nic nie załatwisz. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted March 19, 2021 Author Report Posted March 19, 2021 No dopłacać na pewno nie mam zamiaru ,jeśli w gminie nie będą chcieli mi w tym pomuc to trudo najwyzej inaczej to załatwie Quote
Recommended Posts