Pawel_revon Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 Wydzierżawię grunty pod farmę fotowoltaiczne powyżej 2ha. Zapraszam do kontaktupawel@revon.pl www.revon.pl Quote
Robert ;-) Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 Ciekawe jaki to przekręt że tak szukają dzierżaw ,za taką kase to by firma sobie kupiła pare ha , coś tu pachnie Quote
Vademecum Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Mnie dziwi to 29 lat, być może po tym czasie nie zejdą z pola a procedury, przepychanki nawet sądowe potrwają troche i moźe już nigdy rolnik nie odzyska pola, albo inwestycja na gruncie przewyższy wartość gruntu i dzierżawca stanie sie właścicielem.U nas prawo jest stworzone dla oszustów, a ciemny rolnik jest łatwym celem. Robert ;-) 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Volenti non fit iniuria - Chcącemu nie dzieje się krzywda.Pacta sunt servanda - Umów należy dotrzymywać.In conventionibus contrahentium voluntas potius quam verba spectanda sunt - W umowach bardziej uwzględnia się zamiar stron, niż dosłowne brzmienie.Nulla pactione effici potest, ne dolus praestetur - Umową nie można wyłączyć odpowiedzialności za podstęp.Zwróć uwagę, że dwie pierwsze rzymskie sentencje pochodzące z czasów cesarza Justyniana są stosowane, a dwie następne nie istnieją. Przecież w tych umowach zamiar jest inny i umowa jest spisana w celu wyłączenia odpowiedzialności za podstęp. Pozdrawiam! Quote
Sołtys Michał Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Dobre, porządne zasady prawne, które niestety w obliczu niezawisłego sądu tracą na znaczeniu. Quote
Sołtys Michał Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Mnie dziwi to 29 lat, być może po tym czasie nie zejdą z pola a procedury, przepychanki nawet sądowe potrwają troche i moźe już nigdy rolnik nie odzyska pola, albo inwestycja na gruncie przewyższy wartość gruntu i dzierżawca stanie sie właścicielem.U nas prawo jest stworzone dla oszustów, a ciemny rolnik jest łatwym celem.Raczej mnogość niejasnych sformułowań prawnych i ich liczba powoduje chaos prawny nawzajem się wykluczający. A na koniec sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie... Quote
DuzyGrzegorz Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Actor venire debet instructior quam reus - Powód powinien przyjść (chodzi o sąd) lepiej przygotowany niż pozwany.Idziesz do sądu z bogatą firmą i stajesz przeciwko tabunowi prawników. Ta rzymska zasada jest ściśle przestrzegana przez niezawisłe sądy. Pozdrawiam! Quote
Sołtys Michał Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Teoria, ale tak powinno być. Z tym, że i tak polegniesz. Dobry adwokat to ten, który ma dojście do sądu. I z nim uzgadnia wyrok. A zasadami niezawisłego sądu jest ten, kto lepiej płaci ten wygrywa. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 21, 2021 Report Posted March 21, 2021 Mylisz się Kolego, bardzo się mylisz. Dobry adwokat to ten który zna prawo. Bardzo dobry adwokat to ten który zna sędziego. Pozdrawiam! Quote
Sołtys Michał Posted March 21, 2021 Report Posted March 21, 2021 Mylisz się Kolego, bardzo się mylisz. Dobry adwokat to ten który zna prawo. Bardzo dobry adwokat to ten który zna sędziego. Pozdrawiam!I to właśnie napisałem. Wystarczy przeczytać kolego henryk 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted March 22, 2021 Report Posted March 22, 2021 Mamy zupełnie inny pogląd na temat dobrego adwokata. Żyjemy w takich czasach, że sędziowie nie są niezawiśli. I nie chodzi o niezawisłość od polityków czy inny rodzaj niezawisłości zewnętrznej. Chodzi o niezawisłość korporacyjną. Sędzia zależy od sędziego który jest wyżej w hierarchii. Jak nie będzie orzekał tak jak sobie życzą jego starsze koleżanki i koledzy to nie awansuje, a dzieci nie zostaną sędziami (w Polsce przecież sędzią zostaje się na podstawie predyspozycji genetycznych w ramach programu "pierwsza praca"). Efekt jest taki, że wyroki i postanowienia są wydawane na podstawie innych wyroków, a nie na podstawie prawa przyjętego przez parlament. Bywa, że sądy w jednym województwie wydają zupełnie inne wyroki niż w innym, choć prawo jest to samo. W uzasadnieniach maleńki fragment zajmuje sama sprawa, a lwią część wyroki wyższych sądów. Czy takie orzekanie jest na podstawie prawa a sędziowie podlegają tylko ustawom? Nawet się nie kryją z tym, że podlegają innym sędziom. Wyrok zgodny z prawem i zasadą sprawiedliwości jak będzie niezgodny z tzw. "linią orzeczniczą" zostanie zmieniony w apelacji, a sędzia który go wydał nie dostanie powołania do sądu wyższej instancji. I odwrotnie. Wyrok niezgodny z prawem i zasadą sprawiedliwości ale zgodny z tzw. "linią orzeczniczą" utrzyma się w apelacji, a sędzia który go wydał zostanie wynagrodzony powołaniem do sądu wyższej instancji, a jego dzieci zostaną sędziami. Wszak "pokorne ciele dwie matki ssie".Pozdrawiam! Quote
Sołtys Michał Posted March 22, 2021 Report Posted March 22, 2021 Oczywiście, że są nie niezawiśli. I wcale się nie różnimy w tym poglądzie. Działają jak dobra firma oparta na wieloletnich powiązaniach mafijnych, przepraszam rodzinnych. I to od 4 pokoleń wstecz. Z tym, że nie dotyczy to tylko sędziów. ale całego tzw. aparatu sprawiedliwości, którego nieodłączną częścią jest adwokatura. Nie jeden syn sędziego jest adwokatem , a później może być sędzią. I odwrotnie. Z autopsji znam przypadek jak sędzina Sądu wtedy jeszcze wojewódzkiego została notariuszem, przypadkowo, zupełnie , jak myślę, jej syn został w tym samy wydziale sędzią. I to tak jakoś w tym samy miesiącu, kiedy mamusia opuściła podwoje Temidy. Jakoś się tak zazębiło..., córka Pani Sędzi razem z mamą prowadzi kancelaria notarialną. Sędzi ma prawo orzekać na podstawie orzeczeń wydań przez SN i często się tak dzieje. Ba jest to norma nawet, oczywiście wtedy kiedy sam woli się nie wychylać. taki mały precedens. Dwa różne wyroki to żadne nowium. Nawet w tym samy mieście w dwóch różnych instancjach. A, że młody sędzia się nie podłoży starszemu, w wierze, to co w tym dziwnego, jak to kolega jego mamy z innego wydziału. Choć czasami na szczęście zdarzają się rodzynki i oby było tego jak najwięcej. Ale zależność w tym samy wydziale jest i będzie. Dopóki żaden z nich nie zacznie odopwiadac indywidualnie. Nie pokorni lądują na prowincji, a nie w miastach wojewódzkich i tam orzekają, no chyba, że trafia na miejscową klikę. DuzyGrzegorz 1 Quote
marek258 Posted April 7, 2021 Report Posted April 7, 2021 Ktoś z was może już dzierżawił grunt pod fotowoltaikę? Rzeczywiście jest to opłacalne czy tylko tak ładnie wygląda? Quote
Robert ;-) Posted April 7, 2021 Report Posted April 7, 2021 Ja bym omijał szerokim łukiem takie okazje , jak cos jest za piękne to znaczy ze to przekręt jak nie wcześniej to puźniej wyrolują dzierżawiącego henryk 1 Quote
marek258 Posted April 9, 2021 Report Posted April 9, 2021 Domysły domysłami, ale jednak ktoś w to idzie i próbuje. Ciekaw jestem po prostu, bo nie znam nikogo osobiście, kto by dzierżawił pod fotowoltaikę. Quote
Sołtys Michał Posted April 12, 2021 Report Posted April 12, 2021 Ja tam w to za bardzo nie wierzę, choć widziałem takie farmy, ale to były grunty należące do powiatu przy szpitalu na przykład. No jakos nie chcę mi się w to wierzyć. Quote
marek258 Posted April 16, 2021 Report Posted April 16, 2021 U mnie w okolicy ktos sam dzierzawi, ale nie mam dojscia, zeby spytac i pogadac - dlatego pytam na forum Quote
kolrob Posted May 5, 2022 Report Posted May 5, 2022 Od razu odsyłam tutaj https://rolnik.bienergy.plTu możecie zyskać na długoterminowej dzierżawie gruntu nawet do kilkunastu tysięcy zł/ha w ciągu roku. Quote
Recommended Posts