Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted
Kombajn nie ma dowodu rejestracyjnego, tablic rejestracyjnych, wiec nie robi się przeglądów (na stacji) i nie rejestruje go. Należy jednak wykupić OC dla własnego bezpieczeństwa, bo jednak jeździ się tym po drogach. Uprawnienia do kierowania nabywa się mając kategorię B i po odbyciu kursu kombajnisty. Dopiero te dwa dokumenty uprawniają do poruszania się po drogach publicznych. Teoretycznie po zakupie (jeśli kupujesz na umowę kupna - sprzedaży) powinieneś zgłosić ten fakt w Urzędzie Skarbowym i zapłacić podatek od czynności cywilno prawnych (druk PCC3) tak jak przy kupnie samochodu, ale ponieważ nigdzie się tego nie rejestruje to nikt tego nie robi. Chyba że złośliwy sąsiad Cię pod......li :).
Posted
W polskim prawie nie ma i nigdy nie było czegoś takiego jak ukończony kurs kombajnisty lub uprawnienia na kombajn. Do poruszania się po drodze potrzebne jest prawo jazdy kat. B, C1, C, D1, lub D. Jeżeli ciągniesz przyczepę (heder na wózku) to do wyżej wymienionych musisz mieć kategorię E albo samą kategorię T. Jeżeli masz stare prawo jazdy sprzed 40 lat to możesz mieć kategorię M. Jeżeli kosisz we własnym gospodarstwie i nie zatrudniasz przy tym pracowników to nie musisz mieć żadnych dodatkowych kursów, szkoleń czy uprawnień za wyjątkiem instrukcji obsługi, która wprawdzie nie jest obowiązkowa ale warto ją mieć. Jeżeli kosisz na zarobku lub do pracy we własnym gospodarstwie zatrudnisz pracowników to musisz mieć szkolenie BHP dla pracodawców lub szkolenie wstępne i instruktarz stanowiskowy. Szkolenie wstępne może przeprowadzić osoba mająca np. aktualne szkolenie BHP dla pracodawców. Instruktarz stanowiskowy może przeprowadzić osoba mająca wiedzę o pracy na tym stanowisku. Pozdrawiam!
Posted

Źle się wyraziłem, albo zostałem źle zrozumiany. Żeby jechać kombajnem po drodze trzeba spełniać warunki przepisów prawa drogowego i nic poza tym. Kurs kombajnisty nie jest tu wymagany. Chodzi mi o to, że w momencie jeśli dojdzie do jakiegoś mało miłego zdarzenia to rozliczą Cię z każdego świstka. To tak jak z oponami zimowymi w samochodzie. Nie ma obowiązku prawnego ich używania w zimie, ale jak spowodujesz wypadek to ubezpieczyciel Cię obciąży kosztami i nie wypłaci odszkodowania. Jadąc kombajnem po drodze też jesteś jego operatorem i niejako dobrze jest jeśli takie uprawnienia masz. Taki kurs ważny jest bezterminowo i warto go zrobić. Pamiętam, że na kursie na którym ja byłem jakiś czas temu facet dość rzeczowo opowiadał o przepisach ruchu drogowego i których jako kierowca kilku kategorii nie znałem, a dotyczyły prowadzenia kombajnu po drogach publicznych.

Podsumowując:

po drogach publicznych - prawo jazdy,

w polu u sąsiada - uprawnienia po kursie kombajnisty,

w polu u siebie - jesteś u siebie :cool:

Jeszcze jest inna sprawa wynikająca z samych przepisów ruchu drogowego. Większość kombajnów jest za szeroka (nawet po zdjęciu hedera) na wyjechanie na drogę. W takim wypadku (szerokość powyżej 250 cm) powinny jechać na kogutach i (szerokość powyżej 300cm) z pilotem. O ile jeszcze koguty można zamontować, to jeszcze nie widziałem pilotowanego kombajnu.

Posted

Tak, rozliczą Cię z każdego świstaka z wyjątkiem uprawnienia kombajnisty, o który nawet nie zapytają gdyż nie mają do tego prawa. Kolego Chałek, z całym szacunkiem dla Ciebie, ale uprawnienia kombajnisty w świetle prawa są jedynie potwierdzeniem wpłaty dobrowolnego datku na rzecz firmy zbierającej takie datki. Stanowisko identyczne z moim ma Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego - senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/0905o.pdf i Główny Inspektor Pracy - http://www.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/0905oa.pdf.

Podsumowując:

po drogach publicznych - prawo jazdy i należy przestrzegać rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 12 stycznia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze ciągników, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w rolnictwie (Dz. U. Nr 12, poz. 51), zwane dalej "rozporządzeniem"

w polu u sąsiada - odpowiednie i aktualne szkolenie BHP i należy przestrzegać rozporządzenie,

u siebie - należy przestrzegać rozporządzenie.

Pozdrawiam!

Posted

Nikt Ci nie każe takiego kursu robić. Fakt jest taki, że wyrobienie takiego zaświadczenia na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc. To, że nie jest ono wymagane to już doszliśmy w 4 poście.

Życzę owocnych żniw.

Posted
Oczywiście w świetle prawa pomóc nie może, a brak wiedzy, że na usługach lub gdy zatrudniasz pracowników wymagany jest kurs BHP może zaszkodzić. W czwartym poście też jest nieścisłość, choć on dotyczy sprawy nie związanej z uprawnieniami na kombajn lecz z ubezpieczeniem. Jeżeli jedziesz kosić we własnym gospodarstwie lub kosisz we własnym gospodarstwie to oczywiście Twoje OC jest ważne, gdyż zgodnie z ustawą o "Ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Gwarancyjnych" z dnia 22 maja 2003r. (Dz.U. nr 76, poz. 1152 z późn. zm.) kombajny rolnicze i wszystkie inne maszyny są ubezpieczone pod warunkiem, że związek ruchu i użytkowania jest w związku z posiadaniem gospodarstwa. Rolnik wtedy nie musi na pojazdy wolnobieżne wykupywać dodatkowej polisy OC komunikacyjnego. Inaczej sprawa się przedstawia gdy jedziesz na zarobek gdyż ruch i użytkowanie kombajny nie pozostaje w związku z posiadanym gospodarstwem. Konieczna jest dodatkowa polisa OC. Jeżeli kosisz na zarobku i wydarzy się wypadek (nikomu tego nie życzę) a Ty nie masz dodatkowej polisy OC to ... nie życzę nikomu. Pozdrawiam!
  • 7 years later...
Posted

Ja się trochę nie zgodzę, że ten kurs na kombajnistę to tylko świstek - jak w moich okolicach chce się pracować w firmie na żniwach to wymagają papieru. I jeszcze samemu trzeba go zrobić za własne pieniądze. 

Posted

Szkolenia rozumiem, bo zanim się obejmie jakieś stanowisko trzeba być przeszkolonym, ale dla mnie głupotą jest wykładanie własnych pieniędzy na papier, który praktycznie nie jest potrzebny.

Pozdrawiam!