Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przymierzam sie do zakupu silosu paszowego na około 10-12 ton. Do tej pory kuowalismy paszę w orkach ale w tym roku zamierzamy to zmienić.

Mam do Was klika pytań.

1. Jaką firmę polecacie?

2. Na co zwrócić uwagę przy wyborze firmy i silosu?

3. Jak jest różnica w cenie między paszą luzem a workowaną?

4. Ile minimalnie dostawcy paszy chcą wozić paszy luzem w cysternie?

Jestem w tym zielony tak więc każda porada będzie dla mnie cenna,

Nawet jeżeli te pytania wydają sie dla was głupawe bardzo proszę o odpowiedź.

Posted

Silos 12 ton to żadna filozofia, prosta beczka z okuciami, nie ma sensu instalować żadnych dodatkowych akcesoriów. Ważne żeby doajzd dla cysterny był. Bo tak to przywiozą Ci z mieszalni wdmuchną, a do rozładunku to wystarczy Ci spust od spodu. Dopilnuj tylko aby okucia były odpowiednio wysokie, żeby grawitacyjny wysyp nie był za nisko, bo bedziesz musiał łopatą przerzucać.

Acha odnośnie pozostałych pytań dwóch ostatnich to Ci nie powiem, ale firmy to szukaj lokalnie bo najwięcej kosztuje transport takiego silosu.

Posted

Warto przy silosie paszowym zdecydować się na mocny silos z tworzywa sztucznego zbrojonego włóknem. Tutaj trzeba zwrócić uwagę by kupić mocny silos z grubą ścianką, bo potrafią już robić takie cienkie baniaki że ledwie co się trzymają. W silosie plastiku jest mniejsze ryzyko skraplania się wody i pleśnienia paszy.

Druga ważna rzecz to wysokość silosu. Silos do wysokości 4,5 metra nie potrzebuje pozwolenia na budowę. A pozwolenie na budowę to dodatkowe koszt i kupa latania. U nas każdy trochę nagina i do 5-5,5 metra wysokości stawiają bez zezwolenia. Plus jest taki, że bez zezwolenia łatwo silos postawić i łatwo przestawić w inne miejsce bo fundament nie musi być taki mocny dla małych silosów. Łatwiej tez sprzedać jak przestanie być potrzebny.

Posted

3. Jak jest różnica w cenie między paszą luzem a workowaną?

4. Ile minimalnie dostawcy paszy chcą wozić paszy luzem w cysternie?

Różnica w cenie nie jest zbyt duża, Za workowanie mieszalnie odliczają około 50zł na tonie. Zależy od dostawcy. Mi na przykład firma paszowa dowozi paszę luzem gratis od ilości 6ton a przy dostawie całego paszowozu (15t) dodatkowo mam upust 26zł/tonie.

Na pierwszy rzut oka, ekonomicznie nie jest to aż taki szał. Ale jak sobie policzysz do tego ile mnie czasu i pracy zajmuje ci pobieranie paszy i jej dystrybucja do zwierząt to od razu zrozumiesz, że to się opłaca.

Co do wysokości ja mam 6m i robiłem z pozwoleniem na budowę. Może przeszło by bez pozwolenia, ale aż tak bardzo mi się nie spieszyło więc wolałem nie ryzykować.

Posted
Zależy jakie masz plany na przyszłość, jak planujesz rozwój i dostawianie silosów to lepiej brać jak największe bo co potem zrobisz z takimi maluchami będziesz się tylko męczył. Ale z drugiej strony warto rozwżyć czy samemu nie mieszać paszy, wtedy stawiasz silosy zbożowe i mieszalnie pasz swoją, dodajesz dodatki i cena paszy wychodzi Cię mniejsza.
  • 2 months later...
Posted

Witam! Polecam Panu silosy z tworzywa firmy Fermo. Silosy z tworzywa są o wiele trwalsze od silosów blaszanych, w odróżnieniu od nich posiadają lepsze właściwości izolacyjne dzięki czemu na ściankach silosu nie skrapla się para wodna, co zabezpiecza przed przywieraniem paszy i pleśnią.

Produkuje się takie silosy. Koszt to: silos 8 ton - 6200zł netto, silos 13 ton - 7300zł netto.

• 2 months later...
Posted

Silosy u nas już stoją, i wszystko już działa. Silosy z tworzywa to wydaje mi się że są naprawde dober. Wszystko jest tak jak sobie zaplanowaliśmy. Firma co nam to robiła załozyli żmijki - przenośniki ślimakowe i puki cowszystko gra jak w zegarku. Płytę żelbetową zgodnie z projektem silosu paszowego wykonywaliśmy sami z betonu b20.

post-231-14224791598525_thumb.jpg