Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam zamierzam kupić Massey Fergusona 3085 z 1994 roku skrzynia 16/16. Proszę o kilka informacji na temat tego ciągnika ma ktoś z was taki ciągnik lub pochodne? Ciągnik ma pracować na 40 ha chcę go kupić do cięższych prac polowych jak i do prasy zwijającej. Czy ten model poradzi sobie w prasie z rotorem?

Proszę o opinie o tych ciągnikach są to dość popularne ciągniki.

Posted
Fergusona 3085 ani takiego gabarytu u nas nikt nie ma ale jeżeli Ci pasuje to napewno Massaye Fergusony to najtrwalsze ciągniki. Duzo u nas jeździ mniejszych i wszyscy sobie chwalą. Ten Ferguson co pytasz to ma chyba 100 i więcej Koni, tak wiec musi sobie dać rade z prasą z rotorem jaka by ona nie była. U nas prasa z rotorem śmiga za ursusem 912 i nie ma problemu z niczym, Ursus ma max 80 koni i daje rade.
Posted
Tak ciągnik ma 105 koni 6 cylindry z turbiną. Pociągnie pługi 4 skibowe obrotowe? Mam pługi Overum 3 Plus (obrotowe) i mogę dołożyć czwarty ale nie wiem czy jest sens tak ciągnik męczyć. A jak skrzynie 16/16 się spisują? ktoś remontował taką skrzynię?
Posted
Jeździłem trochę po okolicy i znalazłem kolejnego MF-a 120 konnego z tego samego roku skrzynie 16/16. Model (Massey Ferguson 3120). Cena między tymi dwoma ciągnikami wynosi 3 000 zł. Proszę o pomoc zna ktoś może ten model ciągnika? Proszę o poradę i opinię na temat takiej maszynki. Ziemie jakie posiadam to w większości IV klasa mam Kilka ha mocnej gliny więc ciągnik będzie miał zajęcie i ciągle się rozwijam także dodatkowa moc się przyda. Proszę powiedzcie mi coś więcej o tych ciągnikach.
Posted
Witam.Czym większy zasób mocy tym lepiej moim zdaniem to poproś uczciwego idobrego mechanika niech z tobą ten ciągnik obejrzy bo ciągnik ciągnikowi nie równy zależy jak był eksploatowany nie o opinie tu chodzi a o stan tech. wjakim się znajduje.Pozdrawiam.
  • 2 weeks later...
Posted

Bierz 3120

Jeździłem 3 lata 3080 i złego słowa nie powiem ale 3-4 klasa i ciężki pług 4ro skibowy (zagonowy) i miał co robić ;)

od 3 lat w domu jest 3120 ale skrzynia 32/32 z dynashiftem i przednim tuzem, praca z tą skrzynią biegów to bajka, ma mocniejszy podnośnik od 3085 (101 KM i powinien być bez turbiny, choć widziałem już jakieś z turbo ale wyglądało to na samoróbkę w porównaniu do 3120).

Ogólnie 3120 jest już większy, często lepiej wyposażony, większe ogumienie itp itd.

Ale przy zakupie naprawdę uważaj bo naprawy no nie są takie tanie jak w c 360 :D

Nie mogą zgrzytać biegi, ani wyskakiwać (sam synchronizator jeden ok 1500 zł używany), sprzęgło w 3120 jest też dość drogie w razie ew. naprawy.

Jak dobrze obejrzysz ciągnik i będziesz miał jakieś wątpliwości to pisz ;)

Posted
Dzięki Bardzo za Pomoc a jak ci sie sprawuje ta skrzynia? słyszałem ze 32 się szybko psują a jak z olejami jaki olej lejesz do skrzyni słyszałem że nie wolno oleju mieszać .
Posted

Olej kupuje u znajomego z beczki Mobil (handluje maszynami i ma też oleje a i ciągnik też jest od niego to akurat z tym nie ma problemu), filtry w tej chwili tylko oryginalne (nie ma problemu z ciśnieniem oleju) - filtry kupuję u Korbanków i są w dobrej cenie.

Skrzynia sprawuje się naprawdę super, ciągnik pracuje u ojca w gospodarstwie chyba 3 albo 4 lata już i jedyny problem to wspomaganie bo coś się ostatnio ciężko kręci. Ja niedawno poszedłem na swoje i w przyszłym roku też planuję zakup MF ale już z seri 61xx i będę szukał 32/32 bo naprawdę można sobie biegi dobrać idealnie do panujących warunków i obciążenia.

Ciągnik ma obecnie niecałe 10 tyś mtg i zrobiliśmy nim chyba ponad 1 tyś mtg i cały czas pracuje, teraz calą zimę chodził z wycinakiem do kiszonek :D (kostka 160x80 i 170 cm wysoka)

Posted
W MF-ie 3085 także chodzi ciężko wspomaganie porozumiałem się ze znajomym majstrem i powiedział ze jest za gęsty olej wlany do skrzyni biegów ponieważ ten sam olej idzie do wspomagania a tam musi być rzadszy olej powiedział żeby wymienić ma Agrol Stou lub fuchs tylko żadszy i będzie wszystko w porządku. kilka postów wyżej zamieściłem fotkę nie wiedziałem do czego te dźwignie służą doszedłem że jedna jest od załączania wałka na 1000 obrotów a ta niżej to jeszcze nie rozgryzłem może ty wiesz?
Posted

Nie lej Agrolu ;)

Co do wspomagania u mnie nie jest wina oleju bo podnośnik wszystko śmiga elegancko a kierownicy nie idzie uciągnąć;)

Za ok 2 tygonie ojciec zawiezie ciągnik do szpeców (2 młodych chłopaków) co mają fergusony rozpracowane i mówili że trzeba przejrzeć ciśnienia w kilku miejscach, uszczelnić tłoczysko, byćmoże też sam orbitrol jest winien.

Powinno się kręcić leciutko.

Co do drzwigni jedna była 540->1000 obr a ta niżej odpowiada, przy jakich obrotach jest osiągana zadana prędkość WOM jak dobrze kojarzę (np. 540 na WOM przy 1500 rpm lub 2200 rpm ), byś musiał mieć dokładniejszą fotkę żebym oznaczenie dojrzał ;)

• 1 month later...
Posted

no to ferdek 3120 odebrany od mechaniora:)

Wspomaganie nie chodziło bo pompa wspomagania kompletnie rozwalona, niestety jest razme z pompą od podnośnika zmontowana i trzeba było wymienić - sama pompa 1400 zł, do tego filtry, nowe 50 litrów oleju do skrzyni, do tego uszczelniony przedni napęd i drobne pierdółki i 3 tyś poszły:(

ale jak na ciągnik, który robi cały czas nie jest to wysoka kwota myślę i znów się kręci leciutko :)

• 6 months later...
Posted

Mikruss mam do ciebie wielką prośbę czy mógł byś mi podać wymiary łącznika centralnego w MF-ie 3120 którego użytkowałeś chodzi mi głównie o długość ponieważ nie wiem jakiej długości mam łącznik kupić pozdrawiam .

Posted
Wiem właśnie byłem w sklepie i gościu mi zaśpiewał za standardowy łącznik pod ten ciągnik 800 zł netto. Gdybym miał taką kasę na łącznik to wolał bym już kupić łącznik hydrauliczny i jeszcze sporo kasy by mi zostało w kieszeni.
Posted

Łącznik 2 kat może nie wytrzymać w pługach 4 skibowych obrotowych myślę także nad agregatem uprawowo-siewnym ale to daleka przyszłość. Ale cena tak jak piszesz ok 400 zł tylko niektóre łączniki zamiast kul przy ciągniku mają inne mocowanie i nie wiem z jakim mocowaniem wybrać łącznik.

Posted

Ojciec do tego 3080 i tak dużego pługa czy agregatu nie założysz ;)

Braciak ma polski łącznik i przy ciągniku najcięższa jest ucinarka do kiszonki z windą (waga ok 500-600 kg) i czasami używałem tego zestawu do ściągania aut z lawet (auto ok 1600 kg) i jakoś wytrzymuje a śruba ma 12 lat :) (kosztowała 90 zł :D )

Posted

Nie lej Agrolu ;)

Co do wspomagania u mnie nie jest wina oleju bo podnośnik wszystko śmiga elegancko a kierownicy nie idzie uciągnąć;)

Za ok 2 tygonie ojciec zawiezie ciągnik do szpeców (2 młodych chłopaków) co mają fergusony rozpracowane i mówili że trzeba przejrzeć ciśnienia w kilku miejscach' date=' uszczelnić tłoczysko, byćmoże też sam orbitrol jest winien.

Powinno się kręcić leciutko.

Co do drzwigni jedna była 540->1000 obr a ta niżej odpowiada, przy jakich obrotach jest osiągana zadana prędkość WOM jak dobrze kojarzę (np. 540 na WOM przy 1500 rpm lub 2200 rpm ), byś musiał mieć dokładniejszą fotkę żebym oznaczenie dojrzał ;)

[/quote'] ................. sąsiad wlał agrol do skrzyni i od razu zaczęły się kłopoty