prometeusz Posted April 25, 2021 Report Posted April 25, 2021 Sprawa wyglada tak, że pokrętło od cisnienia jest rozkrecone na max a i tak na 3 biegu i 1200 obrotow cisnienie wynosi okolo 3 bary i wydatek cieczy to około 370 litrow. O pryskaniu na drugim biegu mozna zapomniec bo wydatek jeszcze wzrasta. Co moze byc przyczyna,że mimo rozkrecenia pokretla na maxa nie można uzyskac cisnienia nizszego np. 2 bary? Quote
DuzyGrzegorz Posted April 25, 2021 Report Posted April 25, 2021 Jeżeli to ciśnienie jest jednakowe w całym zakresie obrotów (dokładniej w zakresie w którym wydajność pompy jest co najmniej równa wydatkowi rozpylaczy) to takie są parametry tego zaworu. Jeżeli to ciśnienie znacznie rośnie to może być zacięty zawór lub nie drożny przelew. Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted April 25, 2021 Author Report Posted April 25, 2021 Wszystko działa bez zarzutu tylko właśnie dziwi mnie to choć być może to normalne, że jadąc np. 3 biegiem 1200 obrotów zawór rozkrecony na max i ciśnienia mniejszego nie da się uzyskać. Wcześniej pryskalem na tych samych ustawieniach i dało się regulować ciśnienie na mniejsze. Pozmienialem też zawór od znajomego ale to nic nie dało. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 25, 2021 Report Posted April 25, 2021 Sprawdź przelew. Większość zaworów pozwala regulować ciśnienie praktycznie od zera. Może być że przelew nie jest w pełni drożny i zawór regulacyjny przestaje działać.Co się dzieje po zamknięciu jednej lub kilku sekcji? Pozdrawiam? Quote
prometeusz Posted April 25, 2021 Author Report Posted April 25, 2021 Po zamknięciu jakiejś sekcji ciśnienie wzrasta na manometrze. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 26, 2021 Report Posted April 26, 2021 To także wskazuje na przelew. Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted April 26, 2021 Author Report Posted April 26, 2021 Przejrzałem dziś opryskiwacz i ogólnie jedyne co było zapchane to dysza od mieszadła. Był w niej jakiś duży paproch czegoś Quote
prometeusz Posted April 28, 2021 Author Report Posted April 28, 2021 Tak, jest poprawa choć ciśnienie po rozkręceniu zaworu na maxa i tak nie schodzi do 0 Quote
Vademecum Posted April 28, 2021 Report Posted April 28, 2021 to znaczy, że jeszcze coś jest zapchane spróbuj jak kolega wyżej pisze z przelewem Quote
DuzyGrzegorz Posted April 29, 2021 Report Posted April 29, 2021 Przejrzałem dziś opryskiwacz i ogólnie jedyne co było zapchane to dysza od mieszadła. Był w niej jakiś duży paproch czegośI to była przyczyna. Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted April 29, 2021 Author Report Posted April 29, 2021 Ale w przelewie za bardzo nie ma się co zapchać bo to kawałek przewodu zakończony kolankiem które wpada do zbiornika. Dziś się trochę pomęczyłem i porobiłem kilka prób i okazało się, że ilość cieczy na ha średnio zawyża o 100 litrów względem tabeli. Myślałem, że może końcówki niebieskie rozkalibrowane bo kilka lat pryskałem nimi bez wymiany ale to nie to bo po zmianie na żółte którymi rzadko pryskałem to samo, zawyża o około 100 litrów względem tabeli. Tak jakby pompa po prostu podawała za dużo cieczy względem ustawień obrotu ciągnika i ciśnienia opryskiwacza. Powiem, że już trochę zgłupiałem Quote
Vademecum Posted April 29, 2021 Report Posted April 29, 2021 nie idzie na przelew, 100 l na ha to bardzodużo. Końcówki tak łatwo nie rozkalibrowuja się, a z wkładkami z porcelany podobno nigdy Quote
prometeusz Posted April 29, 2021 Author Report Posted April 29, 2021 kurcze ale co może być, że nie idzie na przelew? Konstrukcja prosta jak budowa cepa a jest kłopot. Wymieniłem zawór na nowy ale nic nie pomogło. Ogólnie wygląda to tak, że według tabeli przy prędkości 5,5 km/ha i ciśnieniu 2,5 bara powinienem wypryskać 236 l cieczy na ha a mi wychodzi około 350. Quote
Recommended Posts