Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam chyba spory problem. W tym roku dopuszczałam pierwiastkę, zbudowała ładne gniazdo z dużą ilością puchu, ale często odsłaniała trochę młode podczas gdy u pozostałych samic były cały czas grubo przykryte. Teraz młode mają 11 dni, zaczynają otwierać oczy, ale z racji tego że jest ich dużo to jest jeden  wiele mniejszy-myślę sobie że trudno, co najwyżej zdechnie. A tu dwa dni temu zauważyłam że już praktycznie nie widać puchu a młode mają brudne futerko. Myślałam że może samica je wybrudziła, bo akurat dołożyłam jej mniej słomy, ale dzisiaj młode są jeszcze brudniejsze i wygląda na to że po prostu gniazdo jest brudne. Ze czego to może wynikać? Też od wczoraj młode są jakby mniej nakarmione (nie mają zaokrąglonych boków, ale równocześnie są one trochę zapadnięte). Czy samica mogła teraz przestać je karmić? Ma stały dostęp do wody i jedzenia. Czy może ktoś miał podobną sytuację i może stwierdzić czy młode padną, czy może powinnam młode wyjąć z gniazda i podsypać sianem? Czy to wina złej budowy gniazda czy młode np mają biegunkę i dlatego są brudne? Prosiłabym o pomoc bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji o podobnym przypadku.

• 1 year later...