Skocz do zawartości

Zdjęcie

Księgowość spółki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Tuzon

Tuzon

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 292 postów

Napisano 16 czerwiec 2021 - 06:49

Cześć, mam zamiar od nowego roku zmienić formę działalności z JDG (ZUS) na spółkę z o.o. (i ubezpieczenie w KRUS). Chciałbym zapytać o pełną księgowość. Z tego co zauważyłem są 3  rodzaje takich usługodawców:
a) tradycyjna księgowość (koszt ok. 600-700 zł),
B) księgowość online z dedykowanym księgowym (koszt ok. 300-400 zł),
c) serwisy do samodzielnego prowadzenia księgowości, jak. fakturomania.pl (koszt 120 zł).
Czy w przypadku mikro-spółki (ok. 10 dokumentów księgowych miesięcznie, bez pracowników) opcja c będzie wystarczająca? Czy korzysta ktoś z Was z tego rodzaju serwisów i mógłby podzielić się swoją opinią? 
Obecnie w JDG korzystam z ifirma (opcja B) i jestem zadowolony - raz w miesiącu (na koniec) skanuje wszystkie faktury i wrzucam na platformę, więc w żadnym wypadku nie jest to problematyczne ani czasochłonne. Nie wiem natomiast jak to wygląda w przypadku spółek z.o.o. Przypuszczam, że nie warto sugerować się wyłącznie ceną.
Co wybrać?

• 0

#2 Monk

Monk

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 224 postów

Napisano 16 czerwiec 2021 - 08:34

Witaj. Proponuję na sam początek upewnić się, że możesz przyjąć status rolnika i opłacać KRUS. Z kolei samo zawieszenie działalności i przejście na KRUS jest dość ryzykowne, ponieważ zawieszenie (jak ktoś proponował) nie oznacza likwidacji działalności... i jak na pewno wiesz, ZUS ma 10 lat na ewentualne roszczenia, a KRUS środków raczej nie odda - droga przez mękę. Jeżeli już założysz sp.zo.o., nie rób księgowości samodzielnie, chyba że masz wiedzę co najmniej księgowego bilansisty (2 st.wtajemniczenia). Zleć to komuś, kto to ogarnia. Na początku będziesz miał mało dokumentacji, ale niech to nie będzie priorytetem - rozwijaj firmę i nie patrz na papiery oraz koszty księgowości - dobra księgowość zarabia na siebie.

https://magazynprzed...alalnosci-a-zus

Na stronie jest więcej informacji o zawieszeniu dzialalnośći. 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych