Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Czy ktoś mieszał te dwa środki w jednym oprysku? W etykiecie Sacrona jest informacja żeby mieszać wyłącznie ze środkami zawierającymi mankozeb. W przypadku Coragenu jest informacja, że można śmiało mieszać z fungicydami. Ktoś coś z doświadczenia?

Posted

No nie ma właśnie nigdzie informacji o mieszaniu tych dwóch konkretnych środków. Ile dni odstępu zrobić pomiędzy jednym i drugim? Z tydzień?

Posted

wiesz co ? nie wiem ile. Ale powinienneś przeanalizować etykiety i wyciągnąć wnioski a potem ustalić termin odstępu. Jeśli srodki się dopełniają to i jeden dzień wystarczy, jeśli srodki działają na tą samą przyczyne to i nawet dwa tygodnie będzie zasadne. Również pogoda będzie miała znaczenie. Z jakiegoś powodu wybraleś te srodki. Ja nie stosuje fungicydów bo niema to uzasadnienia w plonie.

W tym roku nic nie stosowałem w oziminach i mam czystsze niż u sąsiadów. Pewne, że coś chwastów przejdzie przy dojrzewaniu, ale nie będzie to miało większego wpływu na plon, a ze dwa tysie zostały.

Posted

@Vademecum

W sumie to nie napisałem do czego to... Oba do ziemniaków. Sacron na zarazę, Coragen na stonkę. Stonka już wyłazi, także czas pryskać. Zarazy jeszcze brak.