Hades Posted June 22, 2021 Report Posted June 22, 2021 Witam Czy ktoś mieszał te dwa środki w jednym oprysku? W etykiecie Sacrona jest informacja żeby mieszać wyłącznie ze środkami zawierającymi mankozeb. W przypadku Coragenu jest informacja, że można śmiało mieszać z fungicydami. Ktoś coś z doświadczenia? Quote
Vademecum Posted June 22, 2021 Report Posted June 22, 2021 jak niema konkretnego zalecenia do środka to nie mieszaj bo fungicyd fungicydowi nie równy Quote
Hades Posted June 22, 2021 Author Report Posted June 22, 2021 No nie ma właśnie nigdzie informacji o mieszaniu tych dwóch konkretnych środków. Ile dni odstępu zrobić pomiędzy jednym i drugim? Z tydzień? Quote
Vademecum Posted June 22, 2021 Report Posted June 22, 2021 wiesz co ? nie wiem ile. Ale powinienneś przeanalizować etykiety i wyciągnąć wnioski a potem ustalić termin odstępu. Jeśli srodki się dopełniają to i jeden dzień wystarczy, jeśli srodki działają na tą samą przyczyne to i nawet dwa tygodnie będzie zasadne. Również pogoda będzie miała znaczenie. Z jakiegoś powodu wybraleś te srodki. Ja nie stosuje fungicydów bo niema to uzasadnienia w plonie.W tym roku nic nie stosowałem w oziminach i mam czystsze niż u sąsiadów. Pewne, że coś chwastów przejdzie przy dojrzewaniu, ale nie będzie to miało większego wpływu na plon, a ze dwa tysie zostały. Quote
Hades Posted June 22, 2021 Author Report Posted June 22, 2021 @VademecumW sumie to nie napisałem do czego to... Oba do ziemniaków. Sacron na zarazę, Coragen na stonkę. Stonka już wyłazi, także czas pryskać. Zarazy jeszcze brak. Quote
Vademecum Posted June 22, 2021 Report Posted June 22, 2021 nie pisze by stosować razem to stosuj osobno. Sprawdż próg szkodliwości dla stonki i pryskaj, a na zaraze jak przejdą deszcze, bo wtedy ryzyko rośnie - to powinno być opisane na etykiecie Quote
Recommended Posts