Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, jak w temacie zastanawiam się nad hodowlą bydła które nie wymaga obory ani hali tylko może być trzymane przez cały rok na zewnątrz. Czy ktoś z was hoduje takie bydło i mógłby coś o tym powiedzieć?
Posted

Znajomy ma krowy rasy szkockiej. Takie włochate, trzyma je właśnie w chowie bezstajennym albo bardziej bez oborowym. Świetnie się czują i tak samo sobie radzą. Ale jak tam jest za jakością mięsa czy mleka to nie wiem. Jako rasa prymitywna na pewno nie jest tak wydajna, ale za to zdrowa. 

Posted
Szkodzkie górskie nie polacam ,one tylko na dworze siebdobrze czują ,w oborze sie ich nie da trzymać,one co prawda żyją cały rok na dworze z wycieleniami nie ma problemu ale wolno rosną,ja to polacał bym rase hereford jak te u Emilki z Podlasia
Posted

O to nawet nie wiedziałem, że się nie doi, a ma koło 6 sztuk, tyle widziałem pół roku temu jak tam obok przejeżdżałem. Ja to traktuje jako ciekawostkę jak w ZOO. nie znam ich zupełnie, a nie się nie interesowałem nimi. Tyle co widziałem. Znajomy to hobbysta bo jeszcze trzyma koniki polskie, pawie, lamy. ma pare hektarów łąk, pól nie ma. Herefordów tez nie znam. Podobne do siemntali optycznie. Jako rasa są mi obce. 

Posted
O szkodzkich troche wiem bo mamy je od 8-9lat a mnie akurat herefordy coraz bardziej interesują, u mnie najwięcej było 11czy 12 sztuk w sezonie, u nas to też jako hobby raczej, bo kasy to z tego nie ma.
Posted

No to masz dużą wiedzę na temat tej rasy. Ja ją znam tylko optycznie. Herefordami musze się zainteresować. Choć bardziej mi pasuje Polska czerwono-biała. Spełnia moje wymagania odnośnie chowu. Choć czerwona polska ją przebija.

• 2 weeks later...
Posted

Pewnie tak, ale jakość mleka dobra czerwonej. Nic pomyślę, bo zbyt na mleko od 3-4 krów mam na pniu. Musze to przemyśleć. Chciałem owce, zawsze, ale to musiałbym mieć 100 matek bo inaczej to hobby. Choć koło mnie ostatnio jest parę osób co ma po 5-10 szt. Robią sery, wełnę podobno sprzedają. Ale to detaliczna sprzedaż. Sprzedają wiec im się opłaca.