damian_lipinski Posted July 6, 2021 Report Posted July 6, 2021 Cześć! Nazywam się Damian Lipiński i prowadzę właśnie badania jakościowe wśród osób prowadzących gospodarstwa rolne, by lepiej poznać Wasze problemy i potrzeby. Poszukuję osób, z którymi mógłbym porozmawiać (30 - 40 min) na ten temat. Zgodnie z naszymi przekonaniami zależy nam na stworzeniu wartościowego produktu, który będzie naprawdę przydatny użytkownikom. Jeśli więc jesteś osobą decyzyjną w gospodarstwie rolnym, które: ma powyżej 100 hazatrudnia pracowników stałych + zatrudnienie sezonoweprowadzi aktywną działalność związaną z nawożeniem, opryskami, itd.ma znaczący odsetek upraw ziemniaka, zbóż, lub rzepaku i mógłbyś podzielić się ze mną swoim doświadczeniem w trakcie krótkiej rozmowy - odezwij się proszę w wiadomości prywatnej lub w komentarzu. Quote
Vademecum Posted July 6, 2021 Report Posted July 6, 2021 kolego 100 ha to przeważnie w rękach niemców , holendrów.Jak ktoś ma 100 ha i zwierzętaa to niema czasu na gadanie, pisanie. Quote
Sołtys Michał Posted July 18, 2021 Report Posted July 18, 2021 No właśnie, 100 ha to albo hodowcy krów w górach i to same łąki, albo dzierżawcy. Ale są takie latyfundia, że i po 400 ha mają, a może i więcej. Quote
marek258 Posted August 9, 2021 Report Posted August 9, 2021 Tak przez neta będzie ci ciężko znaleźć. Jak ktoś ma powyżej 100 ha to teraz nie ma czasu na siedzenie w necie i opowiadanie o gospodarstwie. Quote
Vademecum Posted August 9, 2021 Report Posted August 9, 2021 już kilka tematów było na temat co można byłoby zrobić dla rolnictwa w temacie program komputerowy do::: I jeśli sie ktoś konkretny odezwie to mam pewien problem - pomysł, a przyda sie innym.Namieszałem troche , ale wyjqśnie jak sie kolega zał. wątku odezwie. Quote
henryk Posted August 13, 2021 Report Posted August 13, 2021 już kilka tematów było na temat co można byłoby zrobić dla rolnictwa w temacie program komputerowy do::: I jeśli sie ktoś konkretny odezwie to mam pewien problem - pomysł, a przyda sie innym.Namieszałem troche , ale wyjqśnie jak sie kolega zał. wątku odezwie.Kolego Vademecum,w Wielkopolsce 100 ha to nie tak dużo,oczywiście nie wszyscy,ale jest wielu takich rolników i wcale nie są obcokrajowcami,w moim powiecie Konin naliczyłem kilkunastu. Quote
Sołtys Michał Posted August 16, 2021 Report Posted August 16, 2021 100 hektarów w Wlkp to sporo. Ale na pewno są tacy co maja więcej. Pamiętam jak swego czasu pewien aktor znnay głównie z ról drugoplanowych i bardziej takich prymitywnych dzierżawił w okolicy Jerki, Bielewa, Zbęchów pare setek hektarów. Pewnie nie on jeden. Na dolnym śląsku znam rolników, którzy maja po 1500- 2500 tys ha. Podobno tak można było kupować w latach 90 po byłych PGR. Najpierw dzierżawa później wykup. Ile w tym prawdy nie wiem. A opłacalność, no cóż, jesli dalej będziemy w UE rostrzygać kwestie jak ma wyglądać każde gospodarstwo w danym kraju to słabo to widzę. Zadłużyć się jest bardzo łatwo, gospodarować tak by żyć i mieć zysk i na spłatę kredytów ciężko. Generalnie uważam, że ziemia Polska ma pozostać w polskich rękach. A zagraniczni co najwyżej mogą ją dzierżawić na maks 20 lat. I to wszystko. Reszta dla Polaków. I żadnych tam podwójnych obywatelstw i takich tam myków, jak ślub z polską dziołchą by zdobyć obywatelstwo. W Niemczech by nabyć obywatelstwo musisz legalnie przepracować 10 lat z opłacaniem podatku. O zakupie ziemi zapomnij. Quote
Recommended Posts