damian_lipinski Posted July 6, 2021 Posted July 6, 2021 Cześć! Nazywam się Damian Lipiński i prowadzę właśnie badania jakościowe wśród osób prowadzących gospodarstwa rolne, by lepiej poznać Wasze problemy i potrzeby. Poszukuję osób, z którymi mógłbym porozmawiać (30 - 40 min) na ten temat. Zgodnie z naszymi przekonaniami zależy nam na stworzeniu wartościowego produktu, który będzie naprawdę przydatny użytkownikom. Jeśli więc jesteś osobą decyzyjną w gospodarstwie rolnym, które: ma powyżej 100 hazatrudnia pracowników stałych + zatrudnienie sezonoweprowadzi aktywną działalność związaną z nawożeniem, opryskami, itd.ma znaczący odsetek upraw ziemniaka, zbóż, lub rzepaku i mógłbyś podzielić się ze mną swoim doświadczeniem w trakcie krótkiej rozmowy - odezwij się proszę w wiadomości prywatnej lub w komentarzu. Quote
Vademecum Posted July 6, 2021 Posted July 6, 2021 kolego 100 ha to przeważnie w rękach niemców , holendrów.Jak ktoś ma 100 ha i zwierzętaa to niema czasu na gadanie, pisanie. Quote
Sołtys Michał Posted July 18, 2021 Posted July 18, 2021 No właśnie, 100 ha to albo hodowcy krów w górach i to same łąki, albo dzierżawcy. Ale są takie latyfundia, że i po 400 ha mają, a może i więcej. Quote
marek258 Posted August 9, 2021 Posted August 9, 2021 Tak przez neta będzie ci ciężko znaleźć. Jak ktoś ma powyżej 100 ha to teraz nie ma czasu na siedzenie w necie i opowiadanie o gospodarstwie. Quote
Vademecum Posted August 9, 2021 Posted August 9, 2021 już kilka tematów było na temat co można byłoby zrobić dla rolnictwa w temacie program komputerowy do::: I jeśli sie ktoś konkretny odezwie to mam pewien problem - pomysł, a przyda sie innym.Namieszałem troche , ale wyjqśnie jak sie kolega zał. wątku odezwie. Quote
henryk Posted August 13, 2021 Posted August 13, 2021 już kilka tematów było na temat co można byłoby zrobić dla rolnictwa w temacie program komputerowy do::: I jeśli sie ktoś konkretny odezwie to mam pewien problem - pomysł, a przyda sie innym.Namieszałem troche , ale wyjqśnie jak sie kolega zał. wątku odezwie.Kolego Vademecum,w Wielkopolsce 100 ha to nie tak dużo,oczywiście nie wszyscy,ale jest wielu takich rolników i wcale nie są obcokrajowcami,w moim powiecie Konin naliczyłem kilkunastu. Quote
Sołtys Michał Posted August 16, 2021 Posted August 16, 2021 100 hektarów w Wlkp to sporo. Ale na pewno są tacy co maja więcej. Pamiętam jak swego czasu pewien aktor znnay głównie z ról drugoplanowych i bardziej takich prymitywnych dzierżawił w okolicy Jerki, Bielewa, Zbęchów pare setek hektarów. Pewnie nie on jeden. Na dolnym śląsku znam rolników, którzy maja po 1500- 2500 tys ha. Podobno tak można było kupować w latach 90 po byłych PGR. Najpierw dzierżawa później wykup. Ile w tym prawdy nie wiem. A opłacalność, no cóż, jesli dalej będziemy w UE rostrzygać kwestie jak ma wyglądać każde gospodarstwo w danym kraju to słabo to widzę. Zadłużyć się jest bardzo łatwo, gospodarować tak by żyć i mieć zysk i na spłatę kredytów ciężko. Generalnie uważam, że ziemia Polska ma pozostać w polskich rękach. A zagraniczni co najwyżej mogą ją dzierżawić na maks 20 lat. I to wszystko. Reszta dla Polaków. I żadnych tam podwójnych obywatelstw i takich tam myków, jak ślub z polską dziołchą by zdobyć obywatelstwo. W Niemczech by nabyć obywatelstwo musisz legalnie przepracować 10 lat z opłacaniem podatku. O zakupie ziemi zapomnij. Quote
Recommended Posts