majk44 Posted July 7, 2021 Report Posted July 7, 2021 WitamJaki skutecznie działający oprysk polecacie na stonkę ziemniaczaną? Quote
Vademecum Posted July 7, 2021 Report Posted July 7, 2021 stonka sie uodparnia, środki trzeba zmieniać, sam wiesz co stosowałeś - to tego już nie stosuj . Quote
Robert ;-) Posted July 9, 2021 Report Posted July 9, 2021 Ja ziemniaki na nowo sadze drugi rok ,i ze stonką jest problem bo teraz dostępne środki są eko dawałem 3 razy mocniejszą dawke niz zalecają ,dwa środki mieszałem a stonka co zdechła to zdechła a inna se nadal źre moje kartofle. Quote
Vademecum Posted July 9, 2021 Report Posted July 9, 2021 śrdki ochrony porażka, nasiona warzyw porażka, Mam wrażenie , że jest to celowe działanie by zniszczyć producentów zywności henryk 1 Quote
Robert ;-) Posted July 10, 2021 Report Posted July 10, 2021 Mi się też tak wydaje a raczej na pewno tak jest ,środki "chwastobujcze" to samo miotła rośnie jak wsciekła , Quote
kaarolek Posted July 14, 2021 Report Posted July 14, 2021 A polecicie jakiś domowy oprysk na mszyce? Chciałem kupić coś stad: https://www.sklepogrodniczy.pl/blog/letni-oprysk-roslin-na-mszyceale już nie wiem co wybrać więc może jakas dobra rada Quote
Vademecum Posted July 14, 2021 Report Posted July 14, 2021 zbieraj rękami, będziesz miał eco henryk 1 Quote
henryk Posted July 17, 2021 Report Posted July 17, 2021 Kochani,ze stonką w tym roku to jakiś horror,ja pryskalem decisem 2 razy i zero efektów ,drugi raz to podwójną dawkę dałem i czekałem do wieczora żeby chłodniej było to spadło może 20-30 procent,teraz to już do ziemi się zakopuje bo jak kopię trochę do jedzenia to już pełno w ziemi lezy,jeszcze zdąży wyjść do sierpnia i nowa będzie się lęgła,masakra. Quote
Vademecum Posted July 17, 2021 Report Posted July 17, 2021 stonka sie uodparnia, cza zmieniać insektycyd, decis bodaj pyrytroit, cza było w drugiej dawce dać z fosforoorganicznych. Quote
Sołtys Michał Posted July 18, 2021 Report Posted July 18, 2021 Stonka mutuje widocznie. Albo te środki takie słabe. Wirus mutuje, to stonka nie może. Quote
Hades Posted July 22, 2021 Report Posted July 22, 2021 W tym roku dałem Coragen 200SC to nie powiem, zdecydowana większość spadła, ale i tak nowe się zdążyły wylęgnąć ze dwa tygodnie po oprysku. Potem sporo zebrałem ręcznie z tych co się na nowo wylęgły, praktycznie już ich nie było, a widzę znowu zaczynają się stare "deptać" i kolejne młode wyłażą. Znajomy mówił, że chyba Protheus też jest dobry, tylko on ponad stówę na hektar kosztuje jak coś. Quote
Vademecum Posted July 22, 2021 Report Posted July 22, 2021 jakie ma znaczenie koszt srodka, skoro tanim pryskasz i bez efektu ?Koszt zabiegu jest wiele wyższy niż koszt środka za 100 zł. Quote
Hades Posted July 23, 2021 Report Posted July 23, 2021 Wiem wiem, mówię tylko jak temat wygląda. Jak ktoś ma dla siebie tylko zasadzoną niewielką ilość to może będzie wolał zbierać na bieżąco zamiast wydawać kasę na oprysk. Różnie bywa. Quote
koscik.edek Posted August 29, 2021 Report Posted August 29, 2021 A czy ktoś z Was poleci mi jakiś dobry preparat na mszyce? Myślałem o którymś stad: https://sklepogrodniczy.pl/preparaty-na-mszyce/ Quote
Recommended Posts