Kamilc-360 Posted July 16, 2021 Report Posted July 16, 2021 WitamKoledzy mam dylemat, minęło już 1000mth więc muszę zmienić olej w przednim moście i zwolnicach, ciągnik Ursus 6824 oś Carraro i teraz z czym mam dylemat, otóż oczywiście instrukcja podaje zalecane środki smarne i wg niej ma iść olej Agrol U ale ciągnik mój pracuje z ładowaczem czołowym więc obciążenie idzie duże na przednią oś. W ciągnikach McKormick też z osią Carraro serwis zalewał gesty olej jeżeli teraktor miał tura lub przedni Tuz- olej Fusch 85W-140.Pamiętam że przy 500mth ciągnik jak dostał tura po jakimś czasie trzeszczał most, dałem to na serwis zmienili łożyska i coś jeszcze oraz zalali gesty olej i pamiętam że uprzedzali mnie ze właśnie z turem olej ma być gesty ale nie pamiętam jaki wlali Jak koledzy myślicie co zalewać tak jak karze instrukcja czy serwis? Quote
Vademecum Posted July 16, 2021 Report Posted July 16, 2021 temat był poruszany na forum, koledzy zgodnie twierdzili , że przy współpracy ciągnika z turem olej powinien być gęstezy Quote
henryk Posted July 17, 2021 Report Posted July 17, 2021 Nie wiem jak to jest z wielkimi ciągnikami,w 60-ce nigdy nie wymieniam olejów przekładniowych tylko sprawdzam stan i ewentualnie dolewam,jeździłem 40 lat w PkS autobusami,w skrzyni biegów zalecane co 60 000 wymieniać olej,wierzcie że niektóra skrzynia 500 000 wytrzymała bez wymiany,jak wcześniej coś się zepsuło w skrzyni to przy ok.wymienili,mam golfa V 280 000 już przejechałem nic przy skrzyni nie robione,żadnej wym oleju nie było-tak samo w tylnych mostach,-pozdrawiam. Quote
Vademecum Posted July 17, 2021 Report Posted July 17, 2021 z reguły jeździ sie do awarii i wtedy zalewa nowym olejem, ale te zachodnie to delikatne szczególnie carraro. Quote
Recommended Posts