Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Koledzy mam dylemat, minęło już 1000mth więc muszę zmienić olej w przednim moście i zwolnicach, ciągnik Ursus 6824 oś Carraro i teraz z czym mam dylemat, otóż oczywiście instrukcja podaje zalecane środki smarne i wg niej ma iść olej Agrol U ale ciągnik mój pracuje z ładowaczem czołowym więc obciążenie idzie duże na przednią oś. W ciągnikach McKormick też z osią Carraro serwis zalewał gesty olej jeżeli teraktor miał tura lub przedni Tuz- olej Fusch 85W-140.

Pamiętam że przy 500mth ciągnik jak dostał tura po jakimś czasie trzeszczał most, dałem to na serwis zmienili łożyska i coś jeszcze oraz zalali gesty olej i pamiętam że uprzedzali mnie ze właśnie z turem olej ma być gesty ale nie pamiętam jaki wlali :-/

Jak koledzy myślicie co zalewać tak jak karze instrukcja czy serwis?

Posted

Nie wiem jak to jest z wielkimi ciągnikami,w 60-ce  nigdy nie wymieniam olejów przekładniowych tylko sprawdzam stan i ewentualnie dolewam,jeździłem 40 lat w PkS autobusami,w skrzyni biegów zalecane co 60 000 wymieniać olej,wierzcie że niektóra skrzynia 500 000 wytrzymała bez wymiany,jak wcześniej coś się zepsuło w skrzyni to przy ok.wymienili,mam golfa V 280 000 już przejechałem nic przy skrzyni nie robione,żadnej wym oleju nie było-tak samo w tylnych mostach,-pozdrawiam.