Jump to content

Recommended Posts

Posted

jestem rolnikiem chciałabym wyrabiać przetwory(np. dżemy, soki) z własnych plonów

1 czy mogłabym sprzedawać je bez podatku?

2 trzeba to zgłosić do sanepidu?

3 muszę się gdzieś zarejestrować w jakimś urzędzie? jeśli tak to gdzie?

4 mogłabym się zapisać do jakiegoś małego stowarzyszenia rolników zajmujących się wytwarzaniem i przetwarzaniem produktów rolnych(jestem z województwa lubelskiego)zna ktoś kontakt do takich stowarzyszeń.

za wszystkie odpowiedzi SERDECZNIE DZIĘKUJE.

Posted
A gdzie ty chesz te dżemy sprzedawać, ak do klientów na targu to ja bym olał dokumentwcje. A jak do odbiorców hurtowych to już Oni Ci powiedzą jakie dokumenty są potrzebne. U nas są tacy co jażdżą na giełde z paczkowanymi surówkami i kiszonkami i żadnych certyfikatów nie mają.
Posted

Rapit ma rację, najpierw zacznij je produkować i sprzedawać, zbadaj rynek. Zobaczysz czy warto w to dalej brnąć. Jak będzie duże zainteresowanie to już rozwiązanie biurokratyczne same się znajdą.

Posted

Jeśli chodzi o dokumenty to natrafiłem na artykuł,że zyski ze sprzedaży domowych przetworów są zwolnione z podatku (do 5tys. rocznie), ale to byś musiała poczytać w internecie też.

Jest też kruczek, że ci którzy nie przetwarzają własnych produktów, zyski z ich sprzedaży będą musieli opodatkować. Jest to rozwiązanie na małą skale. Jak byś chciała poszerzyć to prawdopodobnie byś musiała założyć działalność gospodarcza.