sosenka Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 jestem rolnikiem chciałabym wyrabiać przetwory(np. dżemy, soki) z własnych plonów1 czy mogłabym sprzedawać je bez podatku? 2 trzeba to zgłosić do sanepidu? 3 muszę się gdzieś zarejestrować w jakimś urzędzie? jeśli tak to gdzie?4 mogłabym się zapisać do jakiegoś małego stowarzyszenia rolników zajmujących się wytwarzaniem i przetwarzaniem produktów rolnych(jestem z województwa lubelskiego)zna ktoś kontakt do takich stowarzyszeń. za wszystkie odpowiedzi SERDECZNIE DZIĘKUJE. Quote
Kowalik Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 A gdzie ty chesz te dżemy sprzedawać, ak do klientów na targu to ja bym olał dokumentwcje. A jak do odbiorców hurtowych to już Oni Ci powiedzą jakie dokumenty są potrzebne. U nas są tacy co jażdżą na giełde z paczkowanymi surówkami i kiszonkami i żadnych certyfikatów nie mają. Quote
owca Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 Rapit ma rację, najpierw zacznij je produkować i sprzedawać, zbadaj rynek. Zobaczysz czy warto w to dalej brnąć. Jak będzie duże zainteresowanie to już rozwiązanie biurokratyczne same się znajdą. Quote
Jan-ros77 Posted February 21, 2012 Report Posted February 21, 2012 Jeśli chodzi o dokumenty to natrafiłem na artykuł,że zyski ze sprzedaży domowych przetworów są zwolnione z podatku (do 5tys. rocznie), ale to byś musiała poczytać w internecie też.Jest też kruczek, że ci którzy nie przetwarzają własnych produktów, zyski z ich sprzedaży będą musieli opodatkować. Jest to rozwiązanie na małą skale. Jak byś chciała poszerzyć to prawdopodobnie byś musiała założyć działalność gospodarcza. Quote
Recommended Posts