Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Od razu chciałbym zaznaczyć, że jestem totalnym laikiem. Otóż chciałbym na moim polu za domem, które wcześniej uprawiał rolnik posiać trawę na łąkę, by z czasem biegało po niej kilka owiec czy kóz. Czy mógłby ktoś przedstawić mi cały mechaniczny proces co powinienem zrobić. Kilka dni temu gospodarz skosił zboże i w sumie już chciałbym zacząć działać. Najpierw orka? Talerzowanie? Walcowanie? Nie mam pojęcia. Czy należy sprawdzić pH gleby czy skoro co roku rosło tu jakieś zboże to nie powinno być problemu z glebą (ogólnie gleba niskiej klasy). Nie mogę czekać do wiosny z sianiem więc czy teraz bądź jesień to dobry okres na takie zabiegi? 

Zapraszam do dyskusji, z góry dziękuję za pomoc.

Posted

pod łąke to nawet nie oraj tego , wzrusz płytko i siej trawe bo mokro i szybko wykiełkuje.

Ważne żeby pole było równe, ale po zbożu powinno być. Większy problem będzie z dobraniem odpowiedniej mieszanki traw do terenu i twoich oczekiwań.

• 2 months later...
Posted
Jakiej maszyny szukać na wsi aby lekko wzruszyć ziemnia i zeby porównać takie pole. Mam ten sam problem niestety wogole nie mam pojęcia od czego zacząć ani o co poprosić sąsiadów, żeby nie wyjść na mieszczucha który chce sobie z pola zrobic prostą łąkę. Co zrobić przed zimą a co na wiosnę?
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Nic raczej nie zrobisz. Możesz humusem pryskać, co pomoże metale ciężkie wypłukać z ziemi i pomoże w formowaniu się próchnicy, ale tak to raczej nie wiem co możesz jeszcze zrobić. Poczytaj o florahumusie