Pawełmatus85 Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 Witam proszę o pomoc. Czy pod koniec sierpnia siac poplon? Czy będą tego efekty na wiosnę przy jarych zbożach? Mam zamiar sypnąć na ryzyska 500kg na ha wapna bicalc i zastanawiam się czy po tym zasiac poplon i zaorac czy sypnąć w październiku i zaorać. Ziemia słaba 5-6 klasa. Podpowiedzcie Quote
Vademecum Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 sypnij teraz wapno i zmieszaj z ziemią, po wapnie niebardzo poplon i późno. ale jak koniecznie chcesz poplon to tylko.gorczyca bo ona ma szanse urosnąć a 500 kg to niewiele. Quote
Pawełmatus85 Posted August 21, 2021 Author Report Posted August 21, 2021 Sypnalem 500 kg pod koniec lipca i zasialem gryke i urósła mega duza. Quote
Vademecum Posted August 21, 2021 Report Posted August 21, 2021 no,.gryka też pujdzie, ale dużo droższa od gorczycy na hektar, a gorczyca lepszym przedplonem pod zboża. Quote
Pawełmatus85 Posted August 22, 2021 Author Report Posted August 22, 2021 Tak tylko jak napisałem wcześniej czy jak teraz zasieje to czy znowu łatwy gnatarza mi nie zjedzą całej gorczycy jak poprzednio? Jeszcze patrzyłem na pogodę to idzie jakieś grube ochłodzenie. Quote
Vademecum Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 to kolego jak masz gnatarza wysyp to orasz zanim zjedzą, gorsza jest pchełka bo atakuje siewki i młode liście Quote
Pawełmatus85 Posted August 22, 2021 Author Report Posted August 22, 2021 Tak tylko wyrosła na 10cm i zjadły wszystko. A jak siejecie gorczyce to co drugą lejke w poznaniaku? Quote
Vademecum Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 ja sialem co.drugą, ale w tym roku posiałem jak zboże i lepsze pokrycie, także nie polecam co.drugą, również łubin w tym roku siałem jak zboże i jest lepiej. Co drugi rządek to jak planujesz pielenie mechaniczne. Quote
Pawełmatus85 Posted August 22, 2021 Author Report Posted August 22, 2021 A jakim siewnikiem? I jakie miałeś ustawienia na gorczyce Quote
Vademecum Posted August 22, 2021 Report Posted August 22, 2021 na poplon rozsiewaczem rauch. tylko mokro musi być. Też zależy bo jak masz mało to lepiej siewnikiem, tylko czy posiejesz po uprawie ? Siewnik mam talerzowy, także to inny świat niż poznaniak. Istotne jest ile kg/ha. Dobrym siewnikiem to i 40 wystarczy. Rozsiewaczem dwutalerzowym cza 100 kg - lejem polskim nie siej bo marny będzie efekt. Quote
Recommended Posts