Jump to content

Recommended Posts

Posted
Tzn jak chciałeś to sam robić, to się nie opłaca. Kupujesz takie gotowe bloki (takie odwrócone T) i układasz jak Ci pasuje. Odlewanie tego samodzielnie z betonu chyba zbytnio nie ma sensu. Bo nie jesteś w stanie tak betonu zwibrować i jak wjedziesz ciężkim sprzętem do ubijania to połamiesz wszystko. Chyba że chodzi Ci o coś innego niż myślę?
Posted

Koledze kris_19 chodzi chyba o budowę silosów przejazdowych i podobnych, lub robienie pryzm nie w silosach.

Znajomy ma na pagórku wykop w ziemi ok 2.5m głębokości, wyłożony bardzo grubą folią, do tego drenaż. Pryzma "luźno" też ma swoje zalety bo można ugniatać jeżdżąc we wszystkie kierunki.

Posted
U mnie sprawa wygląda następująco mam 2 Silosy wykopane ściany betonowe podłoże nie betonowane oba są przykryte i jeszcze robię pryzmę jedną luzem i oponkami okładam a po bokach piaskiem.
Posted
Trawę jaką przyczepką wozisz z jakim ciągnikiem masz łąki na podmokłym terenie jak robisz pryzmy jeden pokos jedna pryzma czy odkrywasz i dodajesz trawę do pryzmy. Jak to u ciebie wygląda?
Posted
trawe woze claasem sprint 330k i interem 844s wczesniej wozilem 744s mam laki i na gorkach i w dolkach na glinie i w podmoklych terenach. jeden pokos jedna pryzma nie mam doswiadczenia w odkrywaniu i dokladaniu ale jak bylem w niemczech to widzialem jak to robia..
Posted
jak się sprzęt spisuje ? Inter daje rade z Claasem? Claas się nie psuje ? jak to wygląda na mokrych łąkach? ciągasz po takiej pełną przyczepkę?. Ja mam łąki torfowe i zastanawiam się czy dam rade wydrzeć z takich łąk przyczepkę z trawą.
Posted
sprzet ok :) musze teraz wymienic kilka nozy oczywiscie smoarowanko i zeby w podbieraczu :) inter daje rade ten wiekszy jak i ten mniejszy dawal teraz tym mniejszym ciagam grabiarke prawie 7 metrow nie neimeyera 2 gwiazdowa w zyciu nie zamienie na gwiazdowke :) a claas spoko zadnej usterki :)aby dbac i spokoj :) a pelnej nigdy nie laduje zawsze kosze mloda trawe i jest ciezka takze wole nie przeciazac :) za to jak dla wujasa sianko woze nia to wale ile sie da :)
Posted

Trawę jaką przyczepką wozisz z jakim ciągnikiem masz łąki na podmokłym terenie jak robisz pryzmy jeden pokos jedna pryzma czy odkrywasz i dodajesz trawę do pryzmy. Jak to u ciebie wygląda?

Witam. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam :huh: czy do przykrytej kiszonki np z trawy po pewnym czasie dodajecie kolejną kiszonkę na tę ukiszona po części już ???. Jestem ciekawa czy nie będzie się psuła. No i po jakim czasie dokładasz nową i czy z tego samego jest ta druga.

Proszę odpisz bo nie słyszałam o czymś takim i jestem ciekawa :shy:

Posted
Ja słyszałem że rolnicy zbierają np pierwsze pokosy trawy w jeden duży silos potem przykrywają go folią i następny pokos trawy kładą na folię którą został przykryty pierwszy pokos trawy. Lecz nigdy tego nie stosowałem ponieważ nie posiadam przyczepki samozbierającej i wszystką kiszonkę robię w bele co jest baardzo drogie i myślę nad przestawieniem się na pryzmy z sianokiszonki.
Posted
ja tez tego nie praktykowalem i narazie nie zamierzam a co do bel kolego to radze przeksztalcsie na pryzme taniej moze z belami troche wygodniej ale ja jestem przekonany do pryzm :)
Posted
Myślę o tym już od dłuższego czasu tylko przed zakupem przyczepki powstrzymują mnie łąki torfowe przyczepka tak waży około 6-8 ton (pusta) ja samą prasą robię ślady a jak belę dobijam to się żnie łąka więc zastanawiam się czy taka przyczepka ma u mnie rację bytu.
Posted
no to Ci powiem ze napewno bedziesz mial koleiny wiem bo jak zbieram w deszczowa pogode i laki sa namokniete to koleiny sie robia czasem nawet kola hamuja i gorszy slad robia...