kris_19 Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 hej robil ktoś może silosy na pryzme wlasnej roboty? jesli tak to opiszcie jak. spelnia swoja role? opowiadajcie jak trzymacie kiszonke w pryzmach w silosach czy luzno Quote
konrad123450@onet.pl Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 o co chodzi ci z tym luźno:D??? Quote
Kowalik Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 Tzn jak chciałeś to sam robić, to się nie opłaca. Kupujesz takie gotowe bloki (takie odwrócone T) i układasz jak Ci pasuje. Odlewanie tego samodzielnie z betonu chyba zbytnio nie ma sensu. Bo nie jesteś w stanie tak betonu zwibrować i jak wjedziesz ciężkim sprzętem do ubijania to połamiesz wszystko. Chyba że chodzi Ci o coś innego niż myślę? Quote
*SSaPeRR* Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 Koledze kris_19 chodzi chyba o budowę silosów przejazdowych i podobnych, lub robienie pryzm nie w silosach.Znajomy ma na pagórku wykop w ziemi ok 2.5m głębokości, wyłożony bardzo grubą folią, do tego drenaż. Pryzma "luźno" też ma swoje zalety bo można ugniatać jeżdżąc we wszystkie kierunki. Quote
kris_19 Posted February 20, 2012 Author Report Posted February 20, 2012 wiem ze niektorzy usypuja z dwoch stron takie kopce i od srodka wyrownuja boki ale wlasnie w wiekszosci widzialem pryzmy "luzno" bez zadnych silosow itp a jak wy macie? Quote
Ojciec Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 U mnie sprawa wygląda następująco mam 2 Silosy wykopane ściany betonowe podłoże nie betonowane oba są przykryte i jeszcze robię pryzmę jedną luzem i oponkami okładam a po bokach piaskiem. Quote
kris_19 Posted February 20, 2012 Author Report Posted February 20, 2012 ja tez oponkami i piaskem i z tego co czytalem oprocz silosow to najlepsze rozwiazanie Quote
Ojciec Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 Tak bardzo dobre na pryzmach najwięcej boki się psują a czasami nie da rady pryzmy ugnieść w poprzek opony w tym przypadku są niezastąpione. Quote
kris_19 Posted February 20, 2012 Author Report Posted February 20, 2012 ja co roku robie 3-4 pryzmy wiec potrzebuje opon Quote
Ojciec Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 Robisz pryzmy z kukurydzy czy także z traw. ile ha w nie kładziesz? Quote
kris_19 Posted February 21, 2012 Author Report Posted February 21, 2012 robie jedna pryzme z kukurydzy w tym roku 3ha w nastepnym bede sial 5 i 2-3 z trawy traw mam ok 30 ha Quote
Ojciec Posted February 21, 2012 Report Posted February 21, 2012 Trawę jaką przyczepką wozisz z jakim ciągnikiem masz łąki na podmokłym terenie jak robisz pryzmy jeden pokos jedna pryzma czy odkrywasz i dodajesz trawę do pryzmy. Jak to u ciebie wygląda? Quote
kris_19 Posted February 22, 2012 Author Report Posted February 22, 2012 trawe woze claasem sprint 330k i interem 844s wczesniej wozilem 744s mam laki i na gorkach i w dolkach na glinie i w podmoklych terenach. jeden pokos jedna pryzma nie mam doswiadczenia w odkrywaniu i dokladaniu ale jak bylem w niemczech to widzialem jak to robia.. Quote
Ojciec Posted February 22, 2012 Report Posted February 22, 2012 jak się sprzęt spisuje ? Inter daje rade z Claasem? Claas się nie psuje ? jak to wygląda na mokrych łąkach? ciągasz po takiej pełną przyczepkę?. Ja mam łąki torfowe i zastanawiam się czy dam rade wydrzeć z takich łąk przyczepkę z trawą. Quote
kris_19 Posted February 22, 2012 Author Report Posted February 22, 2012 sprzet ok musze teraz wymienic kilka nozy oczywiscie smoarowanko i zeby w podbieraczu inter daje rade ten wiekszy jak i ten mniejszy dawal teraz tym mniejszym ciagam grabiarke prawie 7 metrow nie neimeyera 2 gwiazdowa w zyciu nie zamienie na gwiazdowke a claas spoko zadnej usterki :)aby dbac i spokoj a pelnej nigdy nie laduje zawsze kosze mloda trawe i jest ciezka takze wole nie przeciazac za to jak dla wujasa sianko woze nia to wale ile sie da Quote
beti72 Posted February 22, 2012 Report Posted February 22, 2012 Trawę jaką przyczepką wozisz z jakim ciągnikiem masz łąki na podmokłym terenie jak robisz pryzmy jeden pokos jedna pryzma czy odkrywasz i dodajesz trawę do pryzmy. Jak to u ciebie wygląda? Witam. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam czy do przykrytej kiszonki np z trawy po pewnym czasie dodajecie kolejną kiszonkę na tę ukiszona po części już ???. Jestem ciekawa czy nie będzie się psuła. No i po jakim czasie dokładasz nową i czy z tego samego jest ta druga. Proszę odpisz bo nie słyszałam o czymś takim i jestem ciekawa Quote
Ojciec Posted February 22, 2012 Report Posted February 22, 2012 Ja słyszałem że rolnicy zbierają np pierwsze pokosy trawy w jeden duży silos potem przykrywają go folią i następny pokos trawy kładą na folię którą został przykryty pierwszy pokos trawy. Lecz nigdy tego nie stosowałem ponieważ nie posiadam przyczepki samozbierającej i wszystką kiszonkę robię w bele co jest baardzo drogie i myślę nad przestawieniem się na pryzmy z sianokiszonki. Quote
kris_19 Posted February 22, 2012 Author Report Posted February 22, 2012 ja tez tego nie praktykowalem i narazie nie zamierzam a co do bel kolego to radze przeksztalcsie na pryzme taniej moze z belami troche wygodniej ale ja jestem przekonany do pryzm Quote
Ojciec Posted February 23, 2012 Report Posted February 23, 2012 Myślę o tym już od dłuższego czasu tylko przed zakupem przyczepki powstrzymują mnie łąki torfowe przyczepka tak waży około 6-8 ton (pusta) ja samą prasą robię ślady a jak belę dobijam to się żnie łąka więc zastanawiam się czy taka przyczepka ma u mnie rację bytu. Quote
kris_19 Posted February 23, 2012 Author Report Posted February 23, 2012 no to Ci powiem ze napewno bedziesz mial koleiny wiem bo jak zbieram w deszczowa pogode i laki sa namokniete to koleiny sie robia czasem nawet kola hamuja i gorszy slad robia... Quote
Ojciec Posted February 23, 2012 Report Posted February 23, 2012 no właśnie o to chodzi u mnie jest tak co roku i co roku nawet co każdy pokos łąki są wałowane bo są strasznie poryte w tym roku wezme fona do roboty to foty pokaże. Quote
Recommended Posts