Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pasza dla kur niosek

kury nioska pasza nioski

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 torq1906

torq1906

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 26 sierpień 2021 - 17:39

Witam, mam trochę kur niosek i do tej pory karmiłem je zwykłą pełnoporcjówką, ale że ostatnimi czasy ceny gotowych pasz galopują w górę zastanawiam się nad samodzielnym przygotowywaniem paszy i znalazłem np. taki: KONCENTRAT NIOSKA DJ 10% KOLOR HENDRIX dla, którego zalecane proporcje wyglądają następująco:

Pszenica 48%

Kukurydza 20%

Śruta sojowa 12%

Kreda 10%

Koncentrat 10%

I tutaj rodzi się kilka pytań:

- czy taki koncentrat będzie odpowiedni dla przydomowej hodowli kilkudziesięciu/kilkuset niosek?

- czy powyższe proporcje są odpowiednie, bo czytałem gdzieś, że do paszy dodaje się też olej w ilości około 2%

- czy barwniki zawarte w koncentratach mocno wpływają na kolor żółtka? (nie chciałbym, żeby surowe żółtka miały aż pomarańczowy kolor jak te w sklepie, a później np. ciasto jest niemal białe)

- czy śrutę sojową można w całości lub części zastąpić np. grochem czy łubinem bądź mieszanką tychże roślin?

- czy np. w przypadku braku kukurydzy można zastosować tylko pszenicę i jakie mogą być tego skutki?

- Jakie inne koncentraty stosujecie i moglibyście polecić?

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 26 sierpień 2021 - 22:18

kolego,na tyle pytań szukaj odpowiedzi w książkach.
Przede wszystkim ziarno musisz rozdrobnić i dla każdego gatunku zwierząt inaczej, drób gróbszy srut, a całe ziarno dajesz jako "ciwkawostke w niewielkim procencie, olej wylapuje drobną frakcje której zwierzęta na sucho nie pobierają, kukurydza podstawa, o śrucie sojowej poczytaj bo nie cza jej wiele a i można wyeliminować, motylkowate grubonasienne ostrożnie bo możesz zaszkodzić i mają zadużo tĺuszczu. Znajdź normy żywieniowe i ułuż samemu pasze z składników które zdobędziesz.
  • 0

#3 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3603 postów

Napisano 27 sierpień 2021 - 00:13

To jest pasza pełnoporcjowa nieodpowiednia dla chowu przyzagrodowego. Ziarna nie rozdrabniaj bo kury na wybiegu mają gastrolity i same niech zdecydują czego potrzebują. Wybieg to też źródło paszy i im lepszy tym mniej paszy uzupełnisz. Pozdrawiam!

• 0

#4 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 27 sierpień 2021 - 07:52

trudno kukurydzy nie rozdrabniać jak i jęczmienia.
  • 0

#5 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3603 postów

Napisano 27 sierpień 2021 - 08:31

Jęczmień, zwłaszcza ostny nie jest dobrą paszą dla drobiu ze względy na dużą ilość włókna. Kukurydza jest powszechnie zalecana dla kur i te ją chętnie zjadają, jednak moim zdaniem smak mięsa i jajek jest lepszy po pszenicy, a kolor żółtka można uzyskać owsem, najlepiej bezłuskowym. Jeżeli nasiona rozdrobnione to najlepiej podawać rano. Na wieczór całe ziarna wtedy mają dużo czasu na trawienie. Pozdrawiam!

• 0

#6 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 27 sierpień 2021 - 08:49

jaby nie patrzeć w polsce naturalna jest pszenica, a nie kukurydza. Jednak kukurydza wypiera pszenice
  • 0

#7 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3603 postów

Napisano 27 sierpień 2021 - 10:37

Niestety tak jest. Zamiast siana z koniczyny czy lucerny jest kiszonka z kukurydzy, a białko się kupi w Ameryce. Nie ma problemu z suszeniem, a i firmy importujące soję zarobią. Wszyscy zadowoleni. Pozdrawiam!

• 0

#8 torq1906

torq1906

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 04 wrzesień 2021 - 18:05

To jest pasza pełnoporcjowa nieodpowiednia dla chowu przyzagrodowego. Ziarna nie rozdrabniaj bo kury na wybiegu mają gastrolity i same niech zdecydują czego potrzebują. Wybieg to też źródło paszy i im lepszy tym mniej paszy uzupełnisz. Pozdrawiam!

Ziarna nie rozdrabniam na pył, tylko tak, żeby je "przetrącić", a kury mają też dostępne całe ziarna pszenicy.

Które składniki można ograniczyć jeżeli kury mają dostęp do wybiegu? podejrzewam, że źródło białka bo larwy itp. a czy coś jeszcze?

...o śrucie sojowej poczytaj bo nie cza jej wiele a i można wyeliminować, motylkowate grubonasienne ostrożnie bo możesz zaszkodzić i mają zadużo tĺuszczu. Znajdź normy żywieniowe i ułuż samemu pasze z składników które zdobędziesz.

No właśnie, zależałoby mi na tym żeby ją wyeliminować, w opracowaniach które czytałem jest mowa, żeby udział łubinu czy grochu był maksymalnie 10-15% i tutaj jest pytanie czy taka ilość zawartego w nich białka wystarczy biorąc pod uwagę, że kury mają dostęp do wybiegu?

• 0

#9 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 04 wrzesień 2021 - 21:04

jak duży wybieg to wystarczy, ale poczytaj o gorzkim łubinie
  • 0

#10 torq1906

torq1906

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 05 wrzesień 2021 - 08:02

jak duży wybieg to wystarczy, ale poczytaj o gorzkim łubinie

Łubin gorzki jako pasza? Z tego co czytałem to słaba opcja jeśli chodzi o karmienie zwierząt, czy nioski stanowią jakiś wyjątek?

• 0

#11 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 05 wrzesień 2021 - 08:49

miałem na myśli zebyś poczytał o gorzkim bo jest go więcej na rynku kupisz łubin i potrujesz kury.
Gorzki nie nadaje sie. Z motylkowatymi trzeba uważać.
  • 0

#12 torq1906

torq1906

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 05 wrzesień 2021 - 21:05

miałem na myśli zebyś poczytał o gorzkim bo jest go więcej na rynku kupisz łubin i potrujesz kury.
Gorzki nie nadaje sie. Z motylkowatymi trzeba uważać.

Jeżeli się zdecyduje na dodawania go do paszy to po prostu go zasieję u siebie więc będę pewny co mam,

ale i tak jeżeli będę siał jakieś strąki to wybór raczej padnie na groch bo dość dobra ziemia III i IV klasa a do tego rędzina a z tego co mówią opracowania łubin takiej ziemi nie lubi. 

• 0

#13 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 05 wrzesień 2021 - 21:43

łubin nie lubi wysokiego Ph, a groch niskiego.Jak kupisz nasiona w centrali nasiennej to będziesz pewien, ajak od chłopa to kupisz słodki a zbierzesz gorzki, ja w tym roku tak sie zrobiłem, ale po nasionach już miałem obawy czy to słodki.Groch możesz siać z pszenicą w mieszance bo solo to cza mieć doświadczenie żeby cokolwiek zebrać
  • 0

#14 rolnik1500

rolnik1500

Farmer

• Użytkownik.
  • PipPipPipPip
  • 233 postów

Napisano 05 marzec 2024 - 11:21

Ta pasza dla kur jest dobra, ja ją podaje sowim  i stado jest zdrowe i niesie jak  ta lala. Tak to prawda dobra pasza to podstawa. Jeżeli chcemy żeby kury niosły dużo jajek muszą dostać dobrej karmy - dużo energii, białka i innych minerałów. Dla mnie ważne jest, że tutaj mają mieszanki naturalne, wieżę że jest z naszego Polskiego zboża. Oczywiście ja nie karmię samą  pasza tylko mieszam z pszenicą.  

Karmienie kur u mnie wygląda następująco:

• Paszę wymieszaną ze zbożem (pszenica lub pszenżyto) wsypuje do dużego karmidła. Mam takie około 100kg się mieści
  • Jak jest okres mniejszej nieśności, zimą dodaje kukurydzy bo jest bardziej kaloryczna
  • Koniecznie kury muszą mieć pełne poidło, woda do picia jest ważna bo jak się kura nie napije to nie będzie jadała paszy i nie będzie jajek
  • W okresie letnim jak mają dużo roślinności na wybiegu i robaków to można domieszywać mniej paszy granulowanej.  

• 0

#15 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 06 marzec 2024 - 17:54

po co pszenżyto, domieszaj troche jęczmienia gniecionego, owsa bezłuskowego
  • 0

#16 owca

owca

Użytkownik

• Użytkownik.
  • PipPip
  • 44 postów

Napisano 07 marzec 2024 - 06:26

Ja też dodaję głównie pszenżyto o trochę pszenicy. Wiadomo Kury pszenicę wyjedzą pierwszą ale pszenżyto też wyjadają ale pszenżyto zawsze jest tańsze od pszenicy. A jajeczka mam jak malowane :-)

• 0

#17 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 07 marzec 2024 - 20:02

Rozdrobnij to ziarno tak by niebyło mąki
  • 0

#18 rolnik1500

rolnik1500

Farmer

• Użytkownik.
  • PipPipPipPip
  • 233 postów

Napisano 13 czerwiec 2024 - 20:46

Tak najlepiej jakby ziarno było tylko rozbite, czyli tak jakby rozstrzaśnięte na kilka kawałków. Nie ma co za drobno mielić.

• 0

#19 Kropacz

Kropacz

Użytkownik

• Użytkownik.
  • PipPip
  • 56 postów

Napisano 05 listopad 2024 - 03:51

Jak nie dasz zimą paszy to nie będzie jajek. Chyba że ktoś ma ogrzewany kurnik. Kura nioska potrzebuje energii by się ogrzać, na wszystkie procesy życiowe a na końcu jest dopiero jajko. Ja widzę, że światło w kurniku i dobra pasza i jajka kury niosą normalnie jak latem. Ale trzeba rano zbierać od razu jak zniosą  bo jajka mogą rozmarznąć. 

• 0

#20 filip1

filip1

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 21 listopad 2024 - 09:56

Witam!

Barwniki w koncentracie rzeczywiście wpływają na kolor żółtka, ale można je ograniczyć, korygując dietę. Śrutę sojową częściowo zastępuje się grochem lub łubinem, jednak może to obniżyć wartość odżywczą paszy. Jeśli usunie się kukurydzę, pasza traci część energii, co może wpłynąć na produktywność. Alternatywnie można stosować koncentraty bez barwników i o naturalnym składzie, np. do karmienia ekologicznego.

Racja moich kur-

pszenica: 50%

pukurydza: 20%

śruta sojowa (lub jej zamiennik): 12%

kredakpastewna: 8-10%

koncentrat (DJ Layer 10%): 8-10%

olej roślinny: 1-2%

Jeśli śruta sojowa jest częściowo zastępowana, proporcje się zmieniają, na przykład, śruta sojowa 6% + groch 6%.

Jeśli brakuje kukurydzy, zwiększam udział pszenicy do 70%.

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kury, nioska, pasza, nioski

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych