Robert ;-) Posted August 28, 2021 Report Posted August 28, 2021 Panowie mam pytanie, w moim df m900 mam górne sito żaluzjowe a dolne wymienne otowrowe 9mm 11mm i 13mm mi tej 13mm brakuje,do zboża czy łubinu mam jak ustawić ale w owsie jak jest dobry jest mały przepust na sicie 11mm i tu mam ból bo sito mogę kupić otworowe 13mm ale już bym wolał żaluzje dać i na dół,tylko tu też mam wątpliwość czy nie będzie za ciężkie i żeby mi podsiewacza potem nie rwało,jakieś podpowiedzi przemyślenia w tym temacie mile widziane:-) Quote
DuzyGrzegorz Posted August 28, 2021 Report Posted August 28, 2021 Sito otworowe i żaluzjowe pracują inaczej. Podział powietrza między sita jest inny, a ten podział nie jest regulowany. Situ żaluzjowemu może zwyczajnie zabraknąć powietrza, a jak dasz więcej górne będzie miało za dużo. Też nie mam sita 13 i owies koszę na szesnastce. Myślałem o żaluzjowym bo wymiana jest dość pracochłonna, ale ten problem odwiódł mnie o takiej opcji. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted August 28, 2021 Report Posted August 28, 2021 no i zaluzjowe jest cięższe co negatywnie obciązy kosz sitowy co może skutkować pęknięciami materiału Quote
Robert ;-) Posted August 28, 2021 Author Report Posted August 28, 2021 No właśnie ten ciężar mnie zastanawiał, o problemach z przewietrzaniem nie pomyślałem,u mnie wyjmowanie dolnego sita nie trwa długo tylko kosze przeważnie nie duże kawałki o tak zmieniaj dwa razy dziennie to wkurzające,ale widać bede musiał jakoś sobie zorganizować to sito i pomyśleć jak lekko przerobić mocowanie aby się szybciej wyjmowało, bo jeśli do owsu zakladał bym 13 to do żyta czy pszenżyta było by za dużo śmiecia w zbiorniku,a teraz przyszła mi do głowy jedna mysł a w bizonie jest kierownica wiatru przed sitami ,mam kolege co ma zo56 podpytam go, a bizon przecież ma oba żaluzjowe Quote
Vademecum Posted August 28, 2021 Report Posted August 28, 2021 u mnie są 3 sita i wymiana to troche roboty bo śruby calówki i drobny gwint, i tez sie nakombinowałem różnych opcji i wychodzi gorzej musi być jak jest. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 29, 2021 Report Posted August 29, 2021 Dodatkowo sito żaluzjowe pracuje pod innym kontem. Musiałbyś albo podnieść przód sita albo opuścić tył aby był większy spadek. Sito otworowe jest bardziej "płaskie" i niedomłoty łatwiej się przesuwają. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted August 29, 2021 Author Report Posted August 29, 2021 Czyli trzeba kupić otworowe A tak przy okazji może fasolkowe tylo w jakim rozmiarze musiały by być te otworki,jest czas bo niby mam 40arów na polu ale będę szukał na następny sezon Quote
Vademecum Posted August 29, 2021 Report Posted August 29, 2021 podłużne otwory do podłużnego ziarna bo leżące ziarno podłużne nie przejdzie przez okrągły otwór no chyba że będzie średnicy długości ziarna ale to bez sensu.Co do szerokości to kolega DG ma najlepsze rozeznanie Quote
Robert ;-) Posted August 29, 2021 Author Report Posted August 29, 2021 No przez te otwory 11 owies przechodzi ale za dużo wraca mi się na młynek niedomłotów i krąży i tu trzeba się pochylić w strone sita otworowego w kształcie fasolki do owsa a może i do żyta było by dobre Quote
DuzyGrzegorz Posted August 29, 2021 Report Posted August 29, 2021 Fasolkowe i fasolkowe to różnica. Jeżeli chodzi Ci o owalne otwory to generalnie używa się ich do odsiewania czyli frakcja na której nam zależy pozostaje na sicie. Pozwala np. na precyzyjne odsianie "chudych" nasion. Drugi rodzaj sit czasami nazywane fasolkowymi to sita noskowe. Można powiedzieć że jest to sito żaluzjowe bez możliwości nastawy. Raczej służy do oddzielania frakcji o dużej różnicy gęstości. Wymaga dużo powietrza (tak jak żaluzjowe) choć spisuje się dobrze bez nadmuchu powietrza, np. jako sito zgoninowe w młocarniach, np. w MZC-4. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted August 30, 2021 Author Report Posted August 30, 2021 No dobrze to może zaczne od początku jakich wy koledzy używacie sit do owsaAle wracając do fasolkowych chodziło mi o te owalne Quote
Vademecum Posted August 30, 2021 Report Posted August 30, 2021 Kolego, ja to niemam wielkiego wyboru, mam 3 rodzaje sit 5 mm okrągłe plaskie, Kwadrat 12 mm, ale sito falbanka, i takie samo 18 mm, nie jestem zadowolony z czystości. Również mam już 2 czyszczalnie i też mam jasełka z sitami. Wychodzi na to że sita to powinny być co 0.1 mm Quote
DuzyGrzegorz Posted August 30, 2021 Report Posted August 30, 2021 Te owalne odpadają bo one są do dokładnego czyszczenia i ziarno ma pozostać na sicie. W wialniach stosuje się je w miejsce sita pośledniego (trzecie od góry) którego w kombajnie nie ma. Ich wydajność jest niewielka gdyż wymagają długiego czasu na odsianie drobniejszej frakcji. Do wialni to typowo otworowe lub siatkowe które są wydajniejsze. Ja używam 16 mm bo z mniejszymi otworami to mam następny mniejszy rozmiar 10 mm. Mam jeszcze 6 mm i 5 mm. Sito zgoninowe (górne) mam stałe. Sito ziarnowe 10 mm jest wystarczające dla owsa ale jego wydajność jest za mała dla kombajnu. Do czyszczalni gdzie precyzyjnie możemy regulować wydajność średnica oczek 10 mm jest wystarczająca. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted August 30, 2021 Author Report Posted August 30, 2021 Czyli reasumując to wychodzi na to że najlepszym wyborem dla mnie będzie to sito płaskie z 13mm okrągłymi oczkami,ja ogólnie z czystości ziarka w zbiorniku jestem zadowolony ,tylko w dobrym owsie mam straty na polu,albo jechać wolniej co nie pomaga do końca dziękuję za pomoc, pozdrawiam Quote
Vademecum Posted August 30, 2021 Report Posted August 30, 2021 komego, ruszyles temat na czasie bo na walcze z wialnią sitową, tylko jak w kombajnie wiatr pod sito tak w tej wialni dmuchawa odciąga powietrze z nad sit i to mi sie nie podoba. Zdjąłem góre od wiatru i kombinowałem bez tego by obserwować co sie dzieje na sitach i jak już pisałem cza by mieć sporo sit by to spasować. Dolne dałem 2.2 i lioa dla owsa bezłuskowego bo nawbijał się i nawet piłki pod sitem nie dały rady oczyścić sita, zmieniłem na cbyba 1 mm albo mniej (piaskowe z żyta ) i jest o.k. tylko bez wiatru zaszły kurzem, ale to eksperyment, drugie środkowe dałem 4 mm a pierwsze 6mm i nawet idzie to ciekawie, ale nie mam większego wyboru bo to 4 wydaje sie za duże pasowało by 3 i znowu robota i czas bo cza czekać miesiąc na blache perforowaną. Też z wiatrem do wibracyjnej troche mniejszej dmuchawa ssanie ma 150 mm, a ta 400 i znowu lipa.bo na te dmuchawe cza budować konstrukcje i jeszcze cyklon ma 4.5 m wysokości , także robota gwarantowana a to tylko prowizorka bo docelowo ma być gdzieindziej na stropie + 2 podnośniki kubełkowe, Quote
DuzyGrzegorz Posted August 31, 2021 Report Posted August 31, 2021 Nie ma znaczenia umieszczenie dmuchawy. Ważne aby był ruch powietrza przez sita do góry. Skoro wszystkie sita fasolkowe to pewnie nie jest wialnia tylko jakaś dokładniejsza czyszczalnia i sit pewnie więcej niż trzy (+piaskowe). Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted August 31, 2021 Report Posted August 31, 2021 wialnie spomasz z młyna i jedna i druga. 3 piętra sit Quote
Recommended Posts