Edwards Posted September 16, 2021 Report Posted September 16, 2021 Mam obecnie kredyt hipoteczny ale również spore oszczędności. Czy lepiej jest spłacić kredyt czy moze jednak inwestować? I jeśli tak to w co? Quote
bartek12 Posted September 16, 2021 Report Posted September 16, 2021 Nic na siłę, jeśli nie masz działającego biznesu, który możesz doinwestować to wysoce prawdopodobne, że pakując w coś pieniądze na siłę stracisz je. Owszem jest to najtańszy pieniądz, ale bez wiedzy jak zainwestować jest bardzo niebezpieczny. Na pewno uważałbym na: doradców inwestycyjnych, którzy rzucili się jak hieny, bo zarobią głównie oni prywatne inwestycje, bo zostaniesz wydymany przez kogoś kto przerzuci na Ciebie całe ryzyko inwestycje w krypto i inne spekulacyjne instrumenty, bo to ogromne ryzyko Pomyślałbym o zakupie mieszkania i wynajmie. Pytanie też jak bardzo sobie ufasz i jak bardzo jesteś podatny na powyższe propozycje. Szybka kasa kusi, a cwaniaczki do szemranych inwestycji całkiem nieźle potrafią namieszać w głowie. Plus dodatkowo konto oszczednościowe https://www.konto-studenckie.pl/bnp-paribas.phpCałkiem dobre ma bnp paribas. Quote
Vademecum Posted September 16, 2021 Report Posted September 16, 2021 Jak nie wiesz w co to spłać kredyt, po nowym roku może być bida tym co mają kredyty Quote
mysliwski Posted September 27, 2021 Report Posted September 27, 2021 Jak nie wiesz w co to spłać kredyt, po nowym roku może być bida tym co mają kredyty Popieram, choć warto to policzyć. Tzn. ile odsetek i kapitału zostało spłacone, a ile pozostało - strzelam, że prawdopodobnie autor ma kredyt z ratami stałymi, a przy tych największe odsetki spłacamy w początkowych ratach, później coraz mniejsze, a więcej kapitału. Jeśli zwrot z inwestycji przekroczy kwotę odsetek to warto rozważyć inwestycje. A w co to już nie pomogę, zależy co potrafisz, jaką masz kwotę i możliwości. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 1, 2021 Report Posted October 1, 2021 Jeżeli idziesz w gospodarstwo rodzinne, a więc o zrównoważonych relacjach między kapitałem a środkami produkcji to zrównoważ te relacje czyli spłać kredyt. Pozdrawiam! Quote
martuss Posted January 7, 2022 Report Posted January 7, 2022 Zdecydowanie lepiej jest najpierw spłacić kredyt. Po co płacić odsetki, jak nie musisz. To też jest przecież jakaś forma inwestycji. Poza tym będziesz miał o wiele większy spokój wewnętrzny. Jednak kredyt to zawsze jakieś obciążenie psychiczne Quote
czesiek888 Posted June 29, 2022 Report Posted June 29, 2022 W tym momencie rosnących stop procentowych, jest jedno rozwiązanie - spłacić kredyt! Quote
Vademecum Posted June 30, 2022 Report Posted June 30, 2022 a ja wziolem kredyt, oczywiście na kolejną działke. Wydałem cudze, a oddać musze swoje. Quote
czesiek888 Posted June 30, 2022 Report Posted June 30, 2022 No niestety, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana Quote
Recommended Posts