Kamilc-360 Posted October 2, 2021 Report Posted October 2, 2021 WitamPosiadam dość mało popularny ciągnik Ursus 6824 z 2010 roku więc może mało osób będzie umiało pomóc ale zawsze warto próbować Otóż mam tam sprzęglo sterowane na cięgle (w niektórych wersjach była linka) odkąd założyłem tura (2019r) cięgło pękło już 2 razy. Ogólnie wg mnie sterowanie jest tutaj źle wykonane bo nie robił tego Ursus tylko Koja-producent kabiny dlatego pomyślałem czy można by to sterowanie przerobić na hydraulikę jak myślicie?Wiem że może tego konkretnego ciągnika nie każdy zna ale stosowaliście podobną przeróbkę w innych modelach? Quote
Vademecum Posted October 2, 2021 Report Posted October 2, 2021 wydaje się źaden problem, łatwiej poprowadzić przewód elastyczny niż sztywne cięgło, jednak montaż pompki i wysprzęglika cza analizować przy ciągniku. Quote
Vademecum Posted October 2, 2021 Report Posted October 2, 2021 możesz sobie bardziej skomplikować życie i zaĺożyć zestaw ze wspomaganiem pneumatycznym jak w ciężarówce, też żadna filozofia Quote
Robert ;-) Posted October 3, 2021 Report Posted October 3, 2021 Ja do mtz mam już podzszykowane serwo od jelcza i pompka też , ale jakoś nie ma chęci na skończenie tego projektu, tu jest takie o jakim pisze kolega powyżej, ja chce przerobić nie dla tego że ciężko chodzi tylko dla tego że nogę trzeba zadzierać pod brode aby pedałwcisnąć , nie ma dużo roboty ale przymiarek sporo i trzeba porobić uchwyty,myśle że gra warta świeczki zawsze lżej i nie bedzie pękać cięgło Quote
Kamilc-360 Posted October 4, 2021 Author Report Posted October 4, 2021 No tak tylko jednej rzeczy nie przewidziałem bo ja mam tą skrzynie 12 biegową w nim nie ósemkę i tutaj tak wymyślili ze Hi-Lo przełącza się elektrohydraulicznie że sprzęgłem i polega to na tym że w rękojeści mamy guzik i po wcisnienicu zadziała jak wciśniemy sprzęgło bo na cięgle które jest nagwintowane jest przykręcony kawałek płaskownika który naciska taki grzybek w momencie gdy cięgło się podnosi (czyli jak wciskamy) i tu ot pojawia się kolejny problem Quote
Robert ;-) Posted October 5, 2021 Report Posted October 5, 2021 To między wysprzęglikiem a łapą sprzegła daj taki płaskownik i po problemie Quote
Recommended Posts