Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam gospodarstwo w wojewodztwie warmińsko-mazurskim głownie bydło mleczne i mam do was pytanie. 

Czy w innych województwach też jest coś takiego jak obowiązek pryskania obory(dezynfekcji).

Przyjeżdża jakichś 2 gości z beczką na kiszoną kapustę a w niej jakis roztwór nikt nie wie czego wchodzą pryskają

kasują 400 zł podpisują papierek ze obora opryskana. Jest to cos normalnego czy jakaś ustawka miejscowej weterynarii ?

Byłbym wdzięczny za opinie i odpowiedzi na ten temat.

• 5 months later...
Posted
Jak może jakaś obca osoba wpaść do gospodarstwa, skoro my gospodarze jesteśmy zobowiązani przestrzegać zasad bioasekuracji. Wpadają bez słowa, pryskaja i jeszcze kasę za to biorą... Jakąś dziwna sprawa. Przecież są dostępne różne środki do dezynsekcji profesjonalnej w oborach, chlewniach czy kurnikach, które można przeprowadzić samemu przy użyciu opryskiwacza. Ważna też jest sucha dezynfekcja (np. Sandezia czy Dezosan Wigor) ograniczająca dalszy rozwój larw.
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 4 months later...
Posted

Do dezynfekcji kurnika używaliśmy Virkon S 200 g bo saszetki łatwe w dozowaniu ale od jakiegoś czasu z jakiegoś powodu niedostępne na rynku. Kupiliśmy ostatnio Ecocid S w małych i podzielnych saszetkach 50 g. Gdyby ktoś szukał virkonu polecam ten Ecocid, w zasadzie wykazuje to samo działanie. A ztego co widziałam większe opakowania po 1kg i 2,5 kg tez są w sprzedaży.

https://fermo.pl/catalogsearch/result/?q=ecocid+s

• 2 weeks later...